Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ett år sedan domen Roe mot Wade revs upp i USA

Det har gått ett år sedan den historiska domen Roe mot Wade revs upp och kvinnor i USA förlorade rätten till fri abort som de haft i nästan 50 år.

Demonstration i Chicago efter att Högsta domstolens beslut att riva upp den historiska domen Roe mot Wade offentliggjordes den 24 juni. Foto: Matthew Kaplan
Demonstration i Chicago efter att Högsta domstolens beslut att riva upp den historiska domen Roe mot Wade offentliggjordes den 24 juni. Foto: Matthew Kaplan

Det var på midsommarafton den 24 juni förra året som USA:s Högsta domstol beslutade att riva upp domen Roe mot Wade. I stället kom domen Dobbs mot Jackson Women’s Health Organization som innebär att den amerikanska konstitutionen inte omfattar rätten till abort.

14 delstater totalförbjuder abort

Redan ett år senare har 14 delstater (se fullständig lista nedan) hunnit införa totalförbud mot abort och en femtonde, Georgia, har infört ett abortförbud från sex veckor. I andra delstater har aborträtten blivit säkrad tack vare nya lagar som skyddar den, med stärkta föreskrifter som även skyddar kvinnor och flickor som kommer för att få hjälp att avbryta sin graviditet från delstater som förbjudit abort.

 1. Alabama
 2. Arkansas
 3. Idaho
 4. Kentucky
 5. Louisiana
 6. Mississippi
 7. Missouri
 8. North Dakota
 9. Oklahoma
 10. South Dakota
 11. Tennessee
 12. Texas
 13. West Virginia
 14. Wisconsin

Källa för lista: NY Times

Osäkra aborter leder inte till färre aborter

Nu mer än någonsin varierar kvinnors tillgång till abort beroende på var de befinner sig i landet och miljoner kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter hotas. Framför allt drabbas marginaliserade grupper, ekonomiskt utsatta och de som lever i våldsamma relationer.

Studier visar att abortförbud inte heller leder till att kvinnor och flickor slutar göra abort, tvärtom ser man hur antalet aborter förblir densamma och i stället utförs de med osäkra och farliga metoder. Något som dödar 23 000 kvinnor och flickor varje år. varje år.

Kvinnors rättigheter hotas

Förbuden hotar kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och det ökar även risken att de utsätts för andra typer av kränkningar och våld. Även om inte alla delstater förbjuder abort påverkas ändå kvinnors säkerhet. Till exempel mördades en kvinna i Texas tidigare i år av sin pojkvän efter att hon gjort abort i en annan delstat.

Hotet ökar inte bara mot de kvinnor som gör abort utan även de läkare och personal som utför aborter i hela landet. Domen har lett till att läkare och sjukvårdspersonal numera riskerar rättsliga konsekvenser för beslut de tar i vården, även när det handlar om medicinskt livsavgörande aborter eller eftervård i samband med missfall.

Hur har aborträtten påverkats i resten av världen?

USA var länge ett föredöme i resten av världen när det gällde fri aborträtt och det har funnits en oro sedan beslutet offentliggjordes att fler länder skulle följa efter. I 23 länder är abort redan helt förbjudet och i mer än 70 länder är tillgången till abort mycket begränsad.

Trots det globala hotet mot aborträtten kom också positiva nyheter från olika delar av världen under 2023. Malta, som är det enda landet i EU med totalt förbud, hade under hösten ett lagförslag att aborter ska tillåtas om moderns liv är i fara. I Indien stärktes aborträtten ytterligare efter ett beslut i Högsta domstolen som ger alla kvinnor rätt till abort till och med vecka 24, oavsett civilstånd.

Källor: FN, WHO, Center for reproductive rights, NPR, New York Times, SVT, DN.

Mer om aborträtten