Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”En förövare är en förövare, oavsett omständighet”

Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.

Milijana Krsmanović, 40, är en överlevande av våld i hemmet. Hon har fått stöd från Lara Foundation, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina. Foto: Imrana Kapetanović
Milijana Krsmanović, 40, är en överlevande av våld i hemmet. Hon har fått stöd från Lara Foundation, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina. Foto: Imrana Kapetanović

När Milijana Krsmanović först bestämde sig för att söka stöd från en lokal kvinnorättsorganisation ville hon framför allt komma bort från sin förövare. Hon ville undkomma det psykiska och fysiska våld som hennes man hade utsatt henne för i flera år.

– Jag flydde mitt hem tillsammans med mina barn, mina två söner och dotter. Då var de elva, åtta och tre och ett halvt år gamla, minns Milijana.

Efter att ha flytt från sitt hem pratade Milijana med en vän som tipsade henne om att söka stöd från Lara Foundation – en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer med bas i Bijeljina, Bosnien-Hercegovina. Organisationen grundades efter kriget och har stöttat kvinnors rättigheter sedan 1998. De fokuserar på att skydda kvinnor från våld, stärka kvinnor i offentligt och politiskt arbete samt stoppa trafficking. Här fick Milijana psykologiskt och juridiskt stöd, samt möjligheten att komma i kontakt med andra kvinnor i liknande situationer.

– Jag var väldigt rädd när jag kom hit. Jag var inte rädd för att min man skulle slå mig igen, utan för att mina barn eventuellt skulle bli tagna ifrån mig, framför allt på grund av min funktionsnedsättning, säger Miljana som är blind.

Att förlora synen

Milijana var bara 19 år när hon och hennes numera ex-man gifte sig.

– Vi träffades på ett café, säger hon och skrattar.

Milijana är född i Sarajevo, men flyttade till Bijeljina i nordöstra delen av landet 1996, efter kriget.

– Det var en stor våg [av migration] efter kriget. Så det var därför jag hamnade här. Det var här jag avslutade min skola och träffade min man, säger hon.

När Miljiana var 29 år började hon förlora sin syn. Ungefär samtidigt började hennes man bli våldsam mot henne, efter tio år som gifta. Till en början undrade Milijana om det var på grund av hennes funktionsnedsättning som hennes man misshandlade henne. Hon trodde att förlusten av synen påverkade äktenskapet, och att det var hennes fel.

– Jag kände att det kanske var orsaken till problemet; att det var det som utlöste våldet, säger Milijana.

Det var först efter att hon hade sökt hjälp från Lara Foundation och hörde berättelser från andra kvinnor som hade upplevt våld i nära relationer som hon insåg att hennes funktionsnedsättning inte hade med det att göra.

– Jag insåg att allt detta skulle ha hänt mig även om jag inte var blind. En förövare är en förövare, oavsett omständighet, säger Milijana.

Kämpar för sina barn

Hennes funktionsnedsättning utgjorde en betydlig utmaning för Milijana att lämna sin våldsamma partner. Hon var inte bara ekonomiskt beroende av honom, utan upplevde även att hennes synnedsättning hade hindrat henne från att skaffa de kvalifikationer som krävdes för att söka arbete och självständigt kunna försörja sig. Dessutom bar hon på rädslan att hennes barn skulle tas ifrån henne, vilket gjorde att hon tvekade att lämna sin förövare.

Men när våldet fortsatte att förvärras tog Milijana det svåra beslutet att lämna.

På Lara Foundation fick hon psykologiskt stöd och rådgivning, samt juridiskt och ekonomiskt stöd. Detta hjälpte Milijana att hitta kraften att inte bara avsluta äktenskapet, utan även kämpa för vårdnaden om sina barn.

– När jag kom till Lara [Foundation] kände jag att jag blev lugnad och tröstad. På ett sätt blev jag mer modig på grund av att de var så stöttande och uppmuntrande, säger Milijana.

I dag har Milijana full vårdnad om sina barn. Genom sitt arbete som sjukgymnast har hon kunnat försörja dem och sig själv:

– Jag har tagit examen från en specialskola för personer med synnedsättning och gått kursen till sjukgymnast. Så jag fick ett jobb på ett sjukhus där jag arbetar som sjukgymnast. Jag erbjuder även massage, säger Milijana.

Inte bara det – efter år av att ha varit ekonomiskt beroende av sin man och osäkerhet om beslutet att lämna honom skulle innebära att hon inte hade tak över huvudet, har Milijana lyckats köpa ett eget hem.

– Jag köpte en lägenhet som nu är hundra procent min. Och ingen kommer kunna ta den ifrån mig, säger hon.

”Jag har lärt mig att ta hand om mig själv”

I dag, nästan tio år efter att ha samlat allt sitt mod för att söka hjälp och lämna sin förövare, känner Milijana att hon är på en bra plats i livet; en plats där hon inte längre behöver psykologiskt stöd. Hon har slutat gå på de rådgivningstillfällen som erbjuds av Lara Foundation.

– Jag har lärt mig att ta hand om mig själv, säger Milijana.

Genom att berätta sin historia hoppas Milijana uppmuntra andra kvinnor att söka hjälp och lämna våldsamma relationer:

– Om jag, någon som är hundra procent synskadad, lyckades att lämna den våldsamma miljön och hitta min egen väg, då tror jag att alla andra också kan lyckas.

Stoppa mäns våld mot kvinnor

När du blir månadsgivare är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:

» Juridiskt stöd och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Bli månadsgivare

Fler artiklar