Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

10 feministiska filmer du borde se

Ladda upp inför internationella kvinnodagen med ett filmmaraton fyllt av kvinnokamp och krossade glastak. Här listar vi 10 feministiska filmer du borde se.

1. Barbie (2023)

Beskrivning: Barbie lever i Barbieland, ett matriarkat där allt är perfekt. En dag börjar stereotypiska Barbie att känna känslor som hon aldrig upplevt tidigare, vilket får hela hennes värld att rasa. Stereotypa Barbie måste åka till den riktiga världen för att ställa allt till rätta och strand-Ken följer med. Den riktiga världen visar sig vara ett mansdominerat samhälle – något som strand-Ken vill ta med tillbaka till Barbieland.

Finns att se på: HBO Max

Längd: 1 timme och 54 minuter

2. Call Jane (2022)

Beskrivning: Hemmafrun Joy och hennes man Will väntar barn i slutet av 1960-talet och upptäcker att hon kan ha en livshotande sjukdom. Enda lösningen är att göra en abort, något som är olagligt i USA vid den här tidpunkten. Hon får kontakt med en grupp kvinnor som hjälper kvinnor med säkra och illegala aborter. Joy engagerar sig mer i gruppen som kallar sig ”Jane”.

Finns att se på: Viaplay

Längd: 2 timmar och 1 minut

3. Moxie (2021)

Beskrivning: Vivian är 16 år och har alltid velat gå under radarn. När en ny elev börjar i skolan tvingas Vivan se sina klasskamrater i ett nytt ljus. Inspirerad av sin mammas rebelliska förflutna publicerar hon en anonym tidning, Moxie, för att uppmärksamma partiskhet och felaktigheter. Det blir början på en rörelse.

Finns att se på: Netflix

Längd: 1 timme och 51 minuter

4. The Glorias (2020)

Beskrivning: När journalisten Gloria Steinem skriver en exposé om de dåliga arbetsförhållandena för servitriserna på Playboy Club sätter hon sitt namn på kartan. Gloria kommer i kontakt med en kvinna som ger henne insikt i hur svarta kvinnor behandlas och hennes egen roll som vit kvinna. Hon berörs av kvinnors berättelser och erfarenheter och fortsätter kampen för kvinnors rättigheter genom att bland annat publicera magasinet ”Ms.” och aktivt delta i politiska kampanjer.

Längd: 2 timmar och 27 minuter

5. Unga kvinnor (2019)

Beskrivning: Louisa May Alcotts bok ”Unga kvinnor” som publicerades på 1800-talet handlar om systerskap, kärlek och att följa sina drömmar. Den har gjorts om till både film och tv-serie i flera omgångar. I den senaste filmadaptionen från 2019 kommer systrarna Meg, Jo, Amy och Beth till liv med hjälp av skådespelerskorna Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh och Eliza Scanlen.

Finns att se på: Viaplay

Längd: 2 timmar och 15 minuter

6. En kvinna bland män (2018)

Beskrivning: Den amerikanska juristen Ruth Bader Ginsburg var den andra kvinnan någonsin att sitta i USA:s Högsta domstol. Under hela sin karriär kämpade hon för likabehandling, jämställdhet och medborgerliga rättigheter. I denna film ser vi Ruth under två perioder i hennes liv: först som student på Harvard och sedan när hon undervisar i juridik vid Rutgers och tar sig an ett banbrytande fall.

Finns att se på: Viaplay

Längd: 2 timmar

7. Kartini: Princess of Java (2017)

Beskrivning: Vi får följa Raden Adjeng Kartini, dotter till en javanesisk diplomat, under tidiga 1900-talet. Detta var en tid då det inte var tillåtet för kvinnor att studera. Hon kämpade för jämställdhet och allas rätt till en högre utbildning oavsett social status eller kön. För att göra detta behövde hon gå emot sin egen familj och kultur, något som var allt annat än lätt.

Längd: 2 timmar och 2 minuter

8. Hidden figures (2016)

Beskrivning: De tre matematikerna Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson spelade en avgörande roll i att försätta astronauten John Glenn i omloppsbana runt jorden. Vi får följa dem när de snabbt stiger i graderna hos NASA och samtidigt brottas med rasism och sexism.

Finns att se på: Disney+

Längd: 2 timmar och 7 minuter

9. Suffragette (2015)

Beskrivning: Det är 1912 i London och den brittiska kvinnorörelsen kämpar för rösträtt. Efter flera decennier av ihärdigt och fredligt arbete ser de inget annat val än att ta till våld för att göra sina röster hörda. Vi får följa huvudkaraktären Maud Watts, en ung arbetande mamma, som är beredd att förlora allt i kampen för ett mer jämställt samhälle.

Längd: 1 timme och 46 minuter

10. Thelma & Louise (1991)

Beskrivning: I kultfilmen Thelma & Louise bestämmer sig de två bästa vännerna för att lämna ekorrhjulet och åka på bilresa i stället. När Louise mördar en man som hotar att våldta Thelma förvandlas deras bilresa i stället till en flykt från polisen.

Längd: 2 timmar och 10 minuter

Du kanske även är intresserad av