Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Skyddar kvinnor och hbtqi-personer – nu och för alltid

Brott och hot mot minoriteter och utsatta grupper eskalerar ofta i konfliktdrabbade områden. Det är något som kvinnorätts- och hbtqi-organisationen Sphere bevittnat i första hand efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

I december förra året besökte Anna Sharyhina Stockholm för ett seminarium i riksdagen om situationen i Ukraina. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
I december förra året besökte Anna Sharyhina Stockholm för ett seminarium i riksdagen om situationen i Ukraina. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Organisationen Sphere har mer än 10 års erfarenhet av att arbeta med att skapa säkra platser för lesbiska, bisexuella och transpersoner samt öka medvetenheten om könsstereotyper och homofobi i Charkiv, östra Ukraina.

– Före kriget arrangerade vi olika utbildningsaktiviteter. Det var väldigt viktigt för oss att organisera olika evenemang och diskussioner om mänskliga rättigheter för kvinnor och hbtqi-rörelsen, säger Anna Sharyhina, medgrundare av Sphere.

Arbetet efter invasionen

Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022, flyttade flera av hennes kollegor – både till andra delar i Ukraina och andra länder. Men trots riskerna och den kraftiga beskjutningen stannade Anna kvar och organisationen fortsatte att arbeta tillsammans på distans.

– Efter de första missilattackerna förstod vi att vi behövde organisera humanitärt bistånd och finansiering för att kunna stödja samhället. När någon tvingats flytta från de ockuperade områdena har vi hjälpt dem att göra det. Vi har också hjälpt dem att köpa kläder samt med hyra och bostad.

Några månader in insåg de hur viktigt det var för dem att inte bara ge humanitärt stöd utan också fortsätta sin vanliga verksamhet.

– Vi fortsatte vårt informationsarbete eftersom homofobi, transfobi och kvinnohat fortsatte i Ukraina. Vi behövde uppmärksamma allmänheten så vi skapade en kampanj för jämställdhet som döptes till ”United like never before”. Det har varit viktigt för oss att berätta för människor att hbtqi-rörelsen är en del av det ukrainska samhället.

Skapa utrymme för rörelsen 

I september förra året höll Sphere sin pridevecka i Charkiv, ett mycket viktigt tillfälle för hbtqi-rörelsens synlighet under kriget. De hade uppträdanden i solidaritet med Euro Pride och föreställningar som handlade om de människor som dött på grund av invasionen.

De höll sin demonstration i tunnelbanestationerna i Charkiv för att skydda sig mot bomber och missiler och kallade den för MetroPride. Och trots att de först inte fick tillåtelse att hålla demonstrationen, samlades man och tågade tio stationer tillsammans.

– För mig var det lite som att stå emot sina mobbare. De var emot marschen och har möjlighet att ställa in våra aktiviteter på grund av kriget. Men jag sa till dem att marschen kommer att vara i Charkiv och om de ställer in den kommer vi bara skapa en till om och om igen, säger Anna.

Tack och lov har Sphere en bra relation till regeringen i Charkiv och de förstod vikten av marschen. Anna var väldigt stolt över att de kunde gå men kan fortfarande inte känna sig så lycklig som hon önskat.

– Jag vill att vår Pride ska firas som i andra europeiska länder, och vår Charkiv-pride var inte ett firande. Men jag fortsätter att tro på det ukrainska samhället och att det kan vara möjligt i framtiden, säger hon.

Att skydda rörelsen

När man ser på organisationens behov svarar Anna från två olika perspektiv.

– Just nu [direkt efter den fullskaliga invasionen] behöver många i hbtqi-rörelsen i Ukraina, särskilt i Charkiv, mat, kläder och el. Men om vi tänker på vad människor kommer att behöva i framtiden är det viktigt att notera att även när kriget är över kommer vi med största sannolikhet fortfarande att ha ett icke-inkluderande, icke-tolerant patriarkalt samhälle, menar hon.

– Tidigare när människor var rädda för att komma ut med sin sexuella läggning och könsidentitet, var de rädda att förlora sina jobb. Nu är de rädda för sina liv på grund av det dubbla hotet de står inför, dels det direkta hotet att förlora livet i Rysslands invasion, dels från den ryska homofobi som direkt hotar hbtqi-personer i Ukraina ­– speciellt de som bor nära ockuperade områden eller nära frontlinjen. Hbtqi-rörelsen måste fortsätta kampen för sina mänskliga rättigheter, säger hon.

Fler artiklar