Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinnorna lider av det ökade våldet på Västbanken; ”Våra resurser räcker inte till”

Våldet på den ockuperade palestinska Västbanken har ökat väsentligt sedan kriget i Gaza startade 7 oktober. Kvinnor och flickor drabbas svårt och behovet av akuta stödinsatser är större än resurserna, berättar Maali Mousa, koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Palestinian working women society for development (PWWSD) i Tulkarem.

Västbanken 2022 och Maali Mousa, koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Palestinian working women society for development. Foto: Kvinna till Kvinna/Petra Tötterman Andorff och Jihad Azouni.
Västbanken 2022 och Maali Mousa, koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Palestinian working women society for development. Foto: Kvinna till Kvinna/Petra Tötterman Andorff och Jihad Azouni.

Varje natt kommer de israeliska ockupationsstyrkorna in i bostadsområdena och griper unga palestinska kvinnor och män. De gör speciellt räder in i flyktinglägren i Tulkarem som är Västbankens näst största och Nour Sham som ligger några kilometer därifrån. Varje vecka förstör de infrastrukturen, dödar invånare och begår övergrepp på befolkningen, säger Maali Mousa.

– Just nu är situationen på Västbanken extremt farlig. De israeliska myndigheterna bryr sig inte internationella lagar och överenskommelser.

Hela provinsen Tulkarem, som ligger på nordvästra Västbanken, har blockerats av israeliska styrkor efter omfattande strider med beväpnade palestinier i april. Det påverkar transporter, ekonomi, utbildning och hela livet för invånarna. Elever i skolor och på universitet har tidvis fått gå över till distansundervisning.

Bosättarvåldet ökar

Speciellt kvinnor och flickor har det svårt. De känner stor rädsla och osäkerhet inför det oförutsägbara våldet, säger Maali Mousa. Även de israeliska bosättarna vandaliserar och bränner ner hus och bilar, skövlar mark och fäller träd. Hon berättar att de israeliska ockupationsstyrkorna också har utvecklat metoder för att pressa mödrar, fruar, systrar och döttrar till palestinier som deltagit i strider, att avslöja var dessa gömmer sig.

Det israeliska bosättarvåldet mot palestinierna har ökat de senare åren och speciellt efter krigsutbrottet i Gaza 7 oktober. Det sker med de israeliska styrkornas goda minne, säger Maali Mousa. Den bilden bekräftas också av en granskning i New York Times (maj 2024), som visar hur extremnationalismen har infiltrerat israeliska myndigheter och att det numera råder total straffrihet för israeliska bosättare som utövar våld mot civila palestinier. Sedan början av 2023 har över 100 personer dödats i lägret Nour Sham som har drygt 6000 invånare. Mer än 1000 män och kvinnor har under samma tid förts bort och hålls nu i israeliskt fängelse utan rättegång.

Terrorn ger stress

Maali Mousa beskriver hur kriget i Gaza har förvärrat situationen på Västbanken där antalet väpnade sammandrabbningar mellan israeliska styrkor och palestinier har ökat dramatiskt.

– Men det finns också en uppsida. Kriget i Gaza har gjort att omvärlden på allvar fått upp ögonen för de israeliska ockupationsstyrkornas omfattande våldsutövning även på Västbanken. Intresset för palestiniernas svåra situation har ökat i väst.

Flickor och kvinnor drabbas också av de nattliga attackerna då de enligt Maali Mousa grips godtyckligt, förödmjukas, utsätts för övergrepp och ibland dödas. Den ständiga terrorn och skräcken inför att få sitt hem förstört eller mista en familjemedlem, leder till en stor psykologisk stress.

Fattas resurser

Till detta läggs också den försämrade ekonomin som kommer av blockader och förstörelse. Kvinnor har i högre utsträckning än män förlorat jobbet eller tvingats acceptera sänkta löner.

Kvinna till Kvinnas partner PWWSD har som följd av utvecklingen ställt om till att erbjuda mer psykologiskt stöd och hjälp. Det stora behovet för kvinnor, speciellt i de palestinska flyktinglägren, har lett till nya akuta stödprogram.

– Det har varit svårt eftersom flera länder drog in eller pausade sitt stöd till Palestina efter 7 oktober. Det har gjort att det tidvis varit omöjligt för oss att ge stöd till svårt utsatta flickor, kvinnor och barn.

Din gåva behövs!


Genom att donera pengar till Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid.

Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp.

Ge en gåva

Fler artiklar