Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Tillsammans besegras rädsla och hopplöshet

När kriget hänger över oss behöver vi varandra för att övervinna rädslan, hopplösheten och hjälplösheten. Känslorna bottnar inte sällan i våld; både våld i nära relationer och så kallat konfliktrelaterat sexuellt våld, där bland annat våldtäkt används som vapen. Hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Slavic Heart får kvinnor känna att de inte är ensamma.

Juliya Romashko är psykolog på vår partnerorganisation Slavic Heart i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Foto: Oksana Parafeniuk
Juliya Romashko är psykolog på vår partnerorganisation Slavic Heart i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Foto: Oksana Parafeniuk

När Ryssland först invaderade Ukraina 2014 uppstod ett akut behov av hjälp i Donetsk-regionen som ligger i den östra delen av landet. Det blev startskottet för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Slavic Heart. Här ansvarar psykologen Juliya Romashko, som har arbetat på Slavic Heart sedan 2019, med att koordinera organisationens psykologinsatser för kvinnor som söker stöd.

En bättre och säkrare värld för kvinnor och flickor – det var målet när Slavic Heart grundades. Kvinnor i Ukraina upprätthåller just nu vardagen så gott de kan under konstant press. Många är på flykt med sina barn i ett oförutsägbart limbo. Dag efter dag, natt efter natt sker attacker där människor många gånger skadas och dödas.

– I en vardag där kriget hänger över oss behöver vi varandra för att överkomma rädslan, hopplösheten och hjälplösheten. Hos oss får kvinnor känna att de inte är ensamma, säger Juliya Romashko.

Stärker kvinnor till att dela sina erfarenheter

Tillsammans går det att övervinna många utmaningar i livet. För att skapa ett tryggt rum uppmuntras kvinnorna som söker stöd hos Slavic Heart att delta i gemensamma kreativa aktiviteter. Här ger skapande och samarbete förutsättningar för tillit, värme och öppnar upp för viktiga samtal om svåra och viktiga saker. För Juliya Romashko är det den styrka kvinnor innerst inne besitter som driver arbetet hos Slavic Heart framåt och gör det meningsfullt.

– Jag är så stolt över varje kvinna som vågar dela sin berättelse, säger Juliya. Det är stort att kvinnor så öppet och äkta delar med sig av sina erfarenheter och genom det stärker varandra i den svåra tid vi befinner oss. Det är en ära för mig att få arbeta med flickor och kvinnor.

 

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Ukraina sedan 2014. Läs mer om vårt arbete i Ukraina »

Fler artiklar