Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

1000 kvinnliga studenter utsattes för sexuell utpressning

Under flera år förgrep sig rektorn för den datavetenskapliga fakulteten på ett av Iraks största universitet, på ett stort antal kvinnliga studenter. Men straffet uteblev och rektorn fick stöd inte bara av sitt eget universitet utan också av Iraks utbildningsdepartement.

Kvinnan på bilden är inte kopplad till innehållet i artikeln. Foto: Teba Sadiq
Kvinnan på bilden är inte kopplad till innehållet i artikeln. Foto: Teba Sadiq

Basra ligger i södra Irak och är landets fjärde största stad. Universitetet där har runt 20 000 studenter. I mars 2024 briserade en skandal som har fått stor spridning i pressen både i hemlandet och i kringliggande länder.

Filmade i hemlighet

Sextortion betyder sexuella tjänster i utbyte mot förmåner eller andra tjänster. I fallet på Basras universitet så kände sig kvinnorna tvungna att gå med på sex för att till exempel kunna komma in på lärosätets kurser på en högre nivå eller för att få betyg som motsvarade deras kunskaper. Rektorn filmade i hemlighet de sexuella övergreppen som skedde inne på hans kontor och använde sedan bilderna för att pressa kvinnorna till att fortsätta gå med på sex.

Sextortion-övergreppen pågick under lång tid och närmare 1000 unga kvinnliga studenter uppges ha blivit utsatta. Till slut publicerade en av kvinnorna de bilder hon fått skickat till sig av rektorn, på en sajt och därifrån letade sig bilderna vidare till media.

Gick ut till rektorns försvar

Företrädare för det irakiska utbildningsdepartementet försökte bagatellisera det hela och gick mer eller mindre ut till rektorns försvar. Uttalanden i stil med; ”såna här historier förekommer överallt i hela världen”, har lett till stor upprördhet hos kvinnliga studenter och kvinnorättsförsvarare i Irak.

Förbrytelserna har inte heller lett till åtal i Irak. Konsekvensen för rektorn som under så många år förgripit sig på studenterna blev inte ens avsked. Han omplacerades bara inom universitetsförvaltningen.

Det irakiska människorättsobservatoriet larmade redan 2022 om en uppgång i antalet fall av sexuella trakasserier och sexuell utpressning. Här finns exempel som att kvinnliga släktingar till svårt sjuka patienter har tvingats gå med på sex för att deras nära och kära ska få vård. Kvinnliga studenter på andra universitet har blivit avstängda från kurser när de vägrat ha sex med sina lärare och en kvinnlig journalist som anmälde sin manlige chef för sexövergrepp blev sparkad och falskeligen anklagad för att ha stulit pengar från kollegor.

Klaner gör upp

Att kvinnor i Irak ofta inte anmäler beror på att straffriheten är total för förövarna. Istället är det de utsatta som får svårigheter och dåligt rykte som ”slampor”.

Balsam Mustafa, en irakisk kvinnorättsaktivist verksam i England, menar att det finns ett stort socialt stigma i Irak kring att som kvinna bli utsatt för övergrepp. Domaren Saima Naim Huyim i Bagdad säger att många fall om sexuella övergrepp aldrig går till domstol utan löses istället mellan olika klaner och släkter. Anledningen till detta är att Irak är ett djupt konservativt samhälle.

Irakiska människorättsobservatoriets rättsexpert, Ali Al-Tamini, säger att behovet av ny lagstiftning på området är enormt; ”Trakasserier blir allt vanligare på grund av sociala medieplattformar.” En lag borde också utformas så att den utsatta kan förbi anonym genom rättsprocessen. Människorättsobservatoriet säger också att personalen inom rättsväsendet måste också utbildas om sexuella övergrepp och sextortion, så att förövare inte regelmässigt slipper undan straff.

Fler artiklar