Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag har saknat förebilder inom ledarskap”

”Jag har saknat och letat efter förebilder inom ledarskap, och det hoppas jag få ut av Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.” Det säger Isatou Jobe, en av totalt 20 deltagare i utbildningen.

”Det är viktigt att våga testa nya saker och komma ur sin comfort zone”, säger Isatou Jobe som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning. Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svartveden
”Det är viktigt att våga testa nya saker och komma ur sin comfort zone”, säger Isatou Jobe som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning. Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svartveden

Isatou Jobe, 30 år, arbetar som samordnare för nyanlända- och integrationsfrågor på arbetsmarknadsförvaltningen inom Stockholms stad. Hon kan se att kvinnor med migrationsbakgrund möter både orättvisor och diskriminering i arbetslivet.

– Direkt efter examen började jag arbeta som socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd. Jag vill hjälpa kvinnor med utländsk bakgrund med de utmaningar som de möter på arbetsmarknaden, berättar Isatou som studerat internationell migration och etniska relationer med inriktning på offentlig rätt.

En spontan ansökan

Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning riktar sig till kvinnor mellan 20 och 30 år och utbildningen pågår mellan februari och december. Alla deltagare har direkt eller indirekt migrationsbakgrund. Isatou föddes i Sverige, men hennes föräldrar flyttade hit från Gambia i början av 90-talet.

Isatous ansökan till utbildningen var inte alls planerad: En barndomsvän tipsade om ledarskapsutbildningen, och hon bestämde sig för att söka.

– Jag såg det inte bara som en möjlighet att utveckla mig själv, utan också som en chans att få inspiration och förebilder inom ledarskap, något jag saknat hela livet, säger hon.

Ledarskap, migration och jämställdhet

Ledarskapsutbildningen har tre teman: ledarskap, migration och jämställdhet. Syftet med utbildningen är att ge deltagarna kunskap och verktyg för att bli framtidens ledare.

– För mig är ledarskapsutbildningen viktig eftersom den kan lära mig hur jag ska hantera motgångar och utmaningar som kvinnor med utländsk bakgrund möter. Det är också viktigt med den gemenskap som utbildningen ger, det är unikt, förklarar Isatou.

Genom sin roll som storasyster har Isatou sett på nära håll hur stor betydelse just gemenskap och stöttning har för att främja individuell framgång. Och just vad gäller personlig utveckling så erbjuder ledarskapsutbildningen varje deltagare en egen mentor, något som Isatou uppskattar.

– Jag har redan fått ut så mycket av mina samtal med min mentor. Hon har varit ett stort stöd i arbetsprocessen för en ny roll där jag har kunnat ställa ’hands on’ frågor. Ett sådant stöd har jag inte haft tidigare. Vi har även pratat om olika ledarskapsstilar och jag har fått frågan om vilken ledare jag själv ser mig som, och hur jag kan förbereda mig inför den positionen.

Projekt för att stötta unga kvinnor

Alla deltagare i ledarskapsutbildningen driver ett individuellt projekt. Ett krav på projektet är att det ska genomföras i ett område som har problem med segregation, kriminalitet och otrygghet. Syftet med de individuella projekten är att de bidra till positiv samhällsutveckling, om än i liten skala.

– Tanken är att jag kommer driva ett projekt i Jordbro där jag erbjuder arbetsvägledning till utrikesfödda kvinnor. Vi kommer att prata om arbetsmarknad, studier och gå igenom CV, berättar Isatou.

Vad har du för tips till andra unga kvinnor som är nyfikna på ledarskap och vill bidra till förändring?

– Det är viktigt att våga testa nya saker och komma ur sin comfort zone. Jag tycker att det är givande att söka utbildningar som främjar personlig utveckling och som skapar nya kontakter, säger Isatou.

Få påminnelse när ansökan öppnar

Rekryteringen av deltagare och mentorer till ledarskapsutbildningen 2025 öppnar i slutet av sommaren 2024. Om du vill försäkra dig om att inte missa ansökan, börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter

Tack Svenska Postkodlotteriet!

Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Tillsammans vill vi skapa framtidens kvinnliga förändringsaktörer som ska verka för en positiv samhällsutveckling i sina områden. Tack Svenska Postkodlotteriet och alla lottköpare som möjliggör att vi kan rusta unga kvinnor till att bli framtidens ledare!