Libanon har länge befunnit sig i en utdragen ekonomisk, politisk och social kris, med ökad fattigdom och snabbt växande samhällsklyftor. En utveckling som bara har förstärkts under coronapandemin.
Explosionen som drabbade Beirut den fjärde augusti blev därför än mer förödande. Över 200 personer har dött, 6 000 skadats och 300 000 människor står utan hem. Byggnader i stora delar av Beirut har ödelagts. Sjukhusen är överbelamrade med skadade från den våldsamma explosionen samtidigt som antalet coronapatienter ökar. Fyra sjukhus som låg i anslutning till hamnen är helt obrukbara.
Kvinnor – särskilt migranter, flyktingar och ensamstående kvinnor – var hårt drabbade redan innan explosionen. De hade i större utsträckning förlorat jobb och drabbats av fattigdom, med risk för att gå utan mat och för att utsättas för våld.
Hamnexplosionen, och det politiska och ekonomiska effekterna av den, kommer bara att förstärka utsattheten.
– Kvinnor som redan innan befann sig i en svår situation har det ännu tuffare nu. De behöver både mat och pengar, säger Marie Wikström, Kvinna till Kvinnas regionchef för Mellanöstern.
– De hushåll där kvinnorna står för inkomsten, och där de nu förlorat sina jobb, har inga pengar. Det är ett oerhört trauma för många kvinnor som samtidigt behöver ta hand om barnens och andra familjemedlemmars trauman. Bördan är enorm. För många familjer är det en djup tragedi, säger Marie.
Många hus har varken tak, dörrar eller fönster kvar. Utan elektricitet är gatorna mörka och många kvinnor kan inte känna sig trygga. Det ryktas också om att kvinnliga migranter och flyktingar diskrimineras och nekas stöd, vilket lämnar de mest utsatta utan skydd.
Många lokala kvinnorättsorganisationer, däribland partnerorganisationer till Kvinna till Kvinna, har nu ställt om för att möta de mest akuta behoven. De förser människor med skydd, mat, hygienartiklar och psykologiskt stöd. De försöker nå kvinnor som befinner sig i de mest utsatta situationerna.
– Många organisationer ställer upp för att städa upp gatorna, dela ut matpaket och hjälpa till att återställa hus där det går, säger Yasmine Masri som är senior programhandläggare på Kvinna till Kvinnas lokala kontor i Beirut.
Explosionen har kraftigt förstärkt människors behov av stöd och hjälp.
– Detta i kombination med att många av våra partnerorganisationer själva har drabbats av sönderslagna kontor och hem. Alla är förstås chockade över vad som hänt, i en redan jättetuff situation, säger Yasmine.
Den djupa ekonomiska krisen försvårar hjälpinsatserna. Det libanesiska pundet är värt mycket mindre och kostnader har skjutit i höjden. Våldsamma protester har utbrutit i staden med krav på förändring. Undantagstillstånd råder och regeringen har avgått.
– Det här är en av de svåraste situationerna som vi någonsin har varit i, och det vill inte säga lite, säger Marie.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Libanon sedan 2005 och har ett kontor i Beirut. Läs mer om vårt arbete i Libanon här.
Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att fortsätta vårt arbete för kvinnor i utsatta situationer.