Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag blir stoppad varje gång”

Banaz Mohammad Amin är en av få kvinnor i Irak som kör taxi. Trots både utmaningar och trakasserier tappar hon inte modet. ”Ingen ska få mig att inte följa mina drömmar”, säger hon.

Banaz Mohammad Amin bröt mot alla normer och stereotyper när hon började köra taxi i Sulaymaniyah, i kurdiska regionen i Irak, i augusti 2014. Hon köpte en egen taxi, slet hårt för att få förarlicens och slet ännu hårdare för att övertyga myndigheterna att hon som kvinna kan köra lika väl som en man.

– Polisen var tillmötesgående och sa att han hoppades se fler kvinnor som jag. Det var tur att han var en person med öppet sinne, säger Banaz Mohammad Amin.

”Folk dömer en”

Däremot har det varit svårare med gränsvakter och säkerhetspersonal vid vägspärrarna.

– Jag blir stoppad varje gång och får svara på många frågor, säger Banaz Mohammad Amin.

Det finns också taxiförarkollegor som försöker avskräcka henne och få henne att tappa modet.

– Jag har blivit trakasserad många gånger i mitt liv. Men ingen ska få mig att inte följa mina drömmar. Fast ibland funderar jag på att lämna det här landet. Folk dömer en och tycker att jag är galen bara för att jag är kvinna och kör taxi, säger hon.

Hjälper andra kvinnor

I Irak är det inte bara få kvinnliga taxichaufförer. För många kvinnor kan det lätt bli obekvämt att åka själva med en manlig chaufför. Banaz Mohammad Amin hjälper därför en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer med att köra yazidiska kvinnor från flyktingläger när de behöver sjukvård.

– Jag hjälper kvinnor som annars inte skulle våga sig ut för att andra taxichaufförer trakasserar dem.

Även om många människor beundrar hennes styrka och mod dömer andra henne och anser att hon inte vet sin plats i samhället.

– Jag bryr mig inte om vad andra tycker om mig. Jag skadar ju ingen med vad jag gör.

Ayaz Shalal, projektledare Rasan Organization for Women’s Rights 

Översättning: Olga Beletski

Kvinnors ekonomiska egenmakt

Kvinnors ekonomiska egenmakt är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk egenmakt

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

25 oktober 2021

“Nedstängningen kostade oss allt”

När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.

30 augusti 2021

De förändrar flickors och kvinnors liv i Rwanda

När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".

27 februari 2019

Så jobbar vi för kvinnors ekonomiska självständighet

Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.

5 mars 2019

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

13 mars 2019

”Jag blir stoppad varje gång”

Banaz Mohammad Amin är en av få kvinnor i Irak som kör taxi. Trots både utmaningar och trakasserier tappar hon inte modet. ”Ingen ska få mig att inte följa mina drömmar”, säger hon.

27 februari 2019

”Jag känner mig inte marginaliserad längre”

Arbetslöshet, arrangerade äktenskap och våld i hemmet. Utmaningarna är stora för kvinnorna från Kosovos marginaliserade minoritetsgrupper. Men med stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation kan kvinnor som Lule Fila hitta både jobb och styrkan att kämpa för sina medsystrar.

30 januari 2018

Jobb ger jordanska kvinnor en ny framtid

Jobb ger kvinnor i Jordanien makten över sina egna liv och sin egen framtid. Maysoon och Manal är två av över tusen kvinnor som fått sina första jobb någonsin tack vare yrkesutbildningar genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation.

18 september 2017

Hon öppnade egen förskola i Jordanien

Fler förskolor gör att fler kvinnor kan arbeta, det menar Rouaa som med stöd från Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde följa sin dröm och starta en förskola i huvudstaden Amman.

27 oktober 2017

Ojämställdhet kostar Afrika miljarder

Om det varit jämställt mellan könen i Afrika söder om Sahara skulle kontinenten tjäna 800 miljarder per år. Det visar en aktuell rapport från FN-organet UNDP. Den ekonomiska utvecklingen sackar efter på grund av att kvinnor inte får ta plats ekonomiskt och socialt. Orsaken är destruktiva normer och diskriminering.

2 november 2017

Kvinnor på flykt tar chansen till utbildning

Libanon är ett av de länder som tagit emot flest människor som flytt konflikten i Syrien. Många flyktingkvinnor har svårt att komma in i det nya samhället och få det stöd de behöver. För dem är de kvinnocenter som drivs av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now for Development ett efterlängtat ljus i mörkret.

7 november 2017