Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag blir stoppad varje gång”

Banaz Mohammad Amin är en av få kvinnor i Irak som kör taxi. Trots både utmaningar och trakasserier tappar hon inte modet. ”Ingen ska få mig att inte följa mina drömmar”, säger hon.

Banaz Mohammad Amin bröt mot alla normer och stereotyper när hon började köra taxi i Sulaymaniyah, i kurdiska regionen i Irak, i augusti 2014. Hon köpte en egen taxi, slet hårt för att få förarlicens och slet ännu hårdare för att övertyga myndigheterna att hon som kvinna kan köra lika väl som en man.

– Polisen var tillmötesgående och sa att han hoppades se fler kvinnor som jag. Det var tur att han var en person med öppet sinne, säger Banaz Mohammad Amin.

”Folk dömer en”

Däremot har det varit svårare med gränsvakter och säkerhetspersonal vid vägspärrarna.

– Jag blir stoppad varje gång och får svara på många frågor, säger Banaz Mohammad Amin.

Det finns också taxiförarkollegor som försöker avskräcka henne och få henne att tappa modet.

– Jag har blivit trakasserad många gånger i mitt liv. Men ingen ska få mig att inte följa mina drömmar. Fast ibland funderar jag på att lämna det här landet. Folk dömer en och tycker att jag är galen bara för att jag är kvinna och kör taxi, säger hon.

Hjälper andra kvinnor

I Irak är det inte bara få kvinnliga taxichaufförer. För många kvinnor kan det lätt bli obekvämt att åka själva med en manlig chaufför. Banaz Mohammad Amin hjälper därför en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer med att köra yazidiska kvinnor från flyktingläger när de behöver sjukvård.

– Jag hjälper kvinnor som annars inte skulle våga sig ut för att andra taxichaufförer trakasserar dem.

Även om många människor beundrar hennes styrka och mod dömer andra henne och anser att hon inte vet sin plats i samhället.

– Jag bryr mig inte om vad andra tycker om mig. Jag skadar ju ingen med vad jag gör.

Ayaz Shalal, projektledare Rasan Organization for Women’s Rights 

Översättning: Olga Beletski

Kvinnors ekonomiska egenmakt

Kvinnors ekonomiska egenmakt är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk egenmakt