Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

I Liberia har kvinnor alltid behövt tillstånd från en man om de vill bli landägare, men efter att flera kvinnorättsorganisationer – däribland Kvinna till Kvinnas två partners WONGOSOL och WANEP – satt press på beslutsfattare, ändrades lagen i september 2018. Men beslutet satt långt inne. Först efter en lång och ihärdig kampanj och många utspel i media gick den nya lagen äntligen igenom.

Nu får kvinnor köpa en tomt eller en bit mark utan att behöva en mans godkännande – något som borde varit självklart från början.

Cecelia Davis köpte loss sin mark från byledaren.

Köpte loss sin mark

Cecelia Davis från Sinoe-provinsen i sydöstra Liberia deltog först i ett projekt som drivs av en tredje av Kvinna till Kvinnas partners; WE4SELF (Women’s Empowerment for Self Employment). Projektet går ut på att en grupp kvinnor tillsammans odlar och säljer jordbruksprodukter och sedan sparar pengarna de tjänar.

– Förra året fick jag också lära mig av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation att kvinnor numera kan bli jordägare alldeles själva, så jag tog min del av vinsten från vår jordbruksförsäljning och gick till byledaren och sade att jag ville köpa loss min mark, berättar Cecelia Davis.

Att kvinnor får möjlighet att försörja sig själva helt eller delvis är ett steg på vägen mot större självbestämmande. Flera av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Afrika driver projekt som syftar till att öka kvinnors ekonomiska egenmakt.

– Nu äger jag min egen mark och det är jag väldigt glad för, säger Cecelia Davis.

Anna-Carin Hall

13 mars 2019

Kvinnors ekonomiska jämställdhet

Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk jämställdhet