Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinnor på flykt tar chansen till utbildning

Libanon är ett av de länder som tagit emot flest människor som flytt konflikten i Syrien. Många flyktingkvinnor har svårt att komma in i det nya samhället och få det stöd de behöver. För dem är de kvinnocenter som drivs av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now for Development ett efterlängtat ljus i mörkret.

Hos Women Now for Development får kvinnor från Libanon och Syrien mötas och gå kostnadsfria kurser, här en kurs i social konflikthantering. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall
Hos Women Now for Development får kvinnor från Libanon och Syrien mötas och gå kostnadsfria kurser, här en kurs i social konflikthantering. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall

Majdal Anjar ligger i Bekaa-dalen i östra Libanon. Närheten till syriska gränsen är påtaglig. Staden – och resten av dalen – har tagit emot många flyktingar under de år konflikten pågått. På centret som drivs av Women Now kan kvinnor på flykt gå kurser i allt från konflikthantering och engelska till IT och hårstyling. Kurserna är gratis och centret har även barnpassning så att kvinnorna ska kunna delta.

27-åriga Salwa studerar på centret tre dagar i veckan. Hon kom till Libanon från Daryya i Syrien för fyra år sedan tillsammans med sin man och sina två döttrar. Salwas man var taxichaufför men förlorade sin bil i en bombräd och därmed var familjens möjligheter till försörjning borta.

– Sedan blev min far arresterad och vi flydde, risken var stor att även jag skulle bli gripen. Det tog nio dagar att förflytta sig över gränsen hit till Bekaa-dalen – en sträcka på sex mil. Nu bor vi tillsammans med tolv andra syriska familjer i en gammal skola. För ett år sedan var det extra tungt, då jag fick reda på att min pappa hade blivit dödad.

Lever under stor press

Just nu har Salwas man inget jobb alls och hyran för det enda rummet är för hög för familjen. De lever under stor press, mannen är deprimerad och det blir ofta bråk hemma.

Salwa berättar att en kurs i konflikthantering som hon gått här på centret, har gett henne verktyg att lösa konflikterna hemma på ett bättre sätt. Hon tänker göra allt för att hennes flickor ska få bra utbildning och chans till en framtid. Hon ville själv fortsätta i gymnasiet efter grundskolan i Syrien, men fick aldrig chansen.

– Jag hoppas ändå kunna hitta ett jobb och stanna här i Libanon.

Centret är en annan värld

Även 30-åriga Ghaita fokuserar på sina döttrars framtid. Hon flydde med dem och sin man från den syriska staden Madya. Två av hennes bröder dödades i striderna, men trots de svåra upplevelserna pratar Ghaita nu mest om hur lycklig hon är över att få vara på centret.

– Det är en annan värld, jag visste inte att jag kunde allt detta! Nu har jag varit inskriven i två månader och hunnit gå utbildningar i IT, make-up, engelska, virkning och hair-styling. Jag går flera kurser samtidigt.

Ghaita berättar att hon alltid drömt om högre utbildning men det var omöjligt i Syrien.

– Nu vill jag att det ska bli annorlunda för mina döttrar. När kriget är över tänker jag återvända till Syrien och starta sådana här center där också.

Anna-Carin Hall

Kvinnors ekonomiska jämställdhet

Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk jämställdhet

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

25 oktober 2021

“Nedstängningen kostade oss allt”

När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.

30 augusti 2021

De förändrar flickors och kvinnors liv i Rwanda

När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".

27 februari 2019

Så jobbar vi för kvinnors ekonomiska självständighet

Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.

5 mars 2019

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

13 mars 2019