Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

”Jag fick mitt första jobb någonsin”

Maysoon och Manal är två av 1 375 kvinnor som har kommit ut i arbetslivet i Jordanien tack vare Kvinna till Kvinna.

Maysoon Burjak fick sitt första jobb någonsin efter en yrkesutbildning i matlagning genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation. Foto: Christopher Herwig
Maysoon Burjak fick sitt första jobb någonsin efter en yrkesutbildning i matlagning genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation. Foto: Christopher Herwig

– Jag fick jobb efter utbildningen, mitt första någonsin, och nu bidrar jag till att försörja min familj, berättar 38-åriga Maysoon Burjak.

För 12 månader sedan var hennes tillvaro annorlunda. Pengarna räckte inte till i familjen och Maysoon oroade sig för att inte ha råd att låta sina barn studera. Men efter en yrkesutbildning i matlagning genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Families Development Association (FDA) kunde Maysoon få sin första egna inkomst i ett cateringkök.

Hennes två äldsta barn har precis börjat studera på universitetet och hennes yngsta barn går i skolan. Nu planerar Maysoon att starta en egen cateringfirma och sälja arabiska sötsaker.

Nästan samtliga har fått jobb

Satsningarna för att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden genom yrkesutbildningar inom barnomsorg, pedagogik och matlagning har gett resultat. Hittills har nära 100 procent av de 1 375 kvinnor som deltagit i yrkesutbildningarna ett jobb.

Från början var det svårt att övervinna de sociala normer som hindrar kvinnor från att arbeta, men nu har yrkesutbildningarnas framgångar spritt sig och fler och fler anmäler sig till kurserna.

– Många kvinnor kunde inte lämna hemmet utan tillåtelse, än mindre för att yrkesarbeta. Nu har attityderna börjat skifta, säger FDA:s grundare Myassar Al-Saadi.

Manal Falaha är en av de många kvinnor som fått ett jobb genom yrkesutbildningen. Nu arbetar i ett cateringkök. Med hjälp av sin nya inkomst kan hennes fem barn nu slutföra sina studier.

– Det jag önskar mest är att mina döttrar ska få en bra utbildning, så att de kan göra vad de vill i sina liv, säger hon.

Utbildar inom barnomsorg, pedagogik och matlagning

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Families Development Association, FDA satsar på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden genom yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag.

Med stöd från Kvinna till Kvinna har utbildningskök etablerats på flera platser i Jordanien, vilket gör det möjligt för kvinnor från fattiga områden runt om i landet att ta del av utbildningarna.

På bilden: Manal Falaha.

Din gåva är viktig!

Gå vidare »

Aktuellt