Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinna i Jordanien

Jordanien är ett av de länder i Mellanöstern där det görs framsteg för jämställdhet och där våra partnerorganisationer har varit med och vunnit ett par avgörande segrar. Men kvinnor har ändå en fortsatt svag ställning.

Våldsutsatta kvinnor går frivilligt i fängelse för att slippa bli utsatta för till exempel hedersbrott. Många människor på flykt från Syrien tvingas bo många år i jordanska läger, där är framför allt kvinnorna ofta skyddslösa och utsatta. Du kan bidra till att arbetet för kvinnors rättigheter får fortsätta, och bli än mer framgångsrikt!

Två genombrott för kvinnors mänskliga rättigheter

Sommaren 2017 togs äntligen den lag bort som gjorde att våldtäktsmän i Jordanien kunde slippa straff om de gifte sig med den utsatta. Tack vare ditt och andras stöd har våra partnerorganisationer kunnat jobba i flera år för att lagarna ska bli mer jämställda. En annan historisk seger för kvinnors rättigheter skedde 2015. Då fick en kvinna som misshandlats i många år för första gången skadestånd i en jordansk domstol. Hårt arbete för kvinnors rättigheter ger resultat!

Bara fängelse skyddar mot våld

Men det är fortfarande svårt för kvinnor att anmäla våld och övergrepp. Många våldsutsatta kvinnor kan därför av praktiska skäl inte lämna sina män. En utväg är att utsatta kvinnor frivilligt går i fängelse för att undkomma sina förövare, ofta tillsammans med sina barn. Där kan de och barnen tillbringa flera år. Med ditt stöd kan våra partnerorganisationer arbeta för att ändra detta. Det är förövaren och inte den utsatta som ska straffas!

Kvinnor hindras att arbeta

Patriarkala normer i Jordanien begränsar på flera sätt kvinnors liv och rättigheter. Många kvinnor har utbildning, men uppfattningar om att kvinnor inte bör arbeta, och brist på barnomsorg, sätter stopp för kvinnor i arbetslivet. Utan en egen inkomst kan de inte skapa sig ett självständigt liv. Frånskilda, änkor och äldre kvinnor är särskilt utlämnade åt andras välvilja. Med din hjälp kämpar våra partnerorganisationer för att kvinnor ska få arbeta och tjäna egna pengar.

Rouaa kunde starta en förskola i huvudstaden Amman, genom Kvinna till Kvinnas jordanska partnerorganisation The Families Development Association. Foto: Christopher Herwig
Rouaa kunde starta en förskola i huvudstaden Amman, genom Kvinna till Kvinnas jordanska partnerorganisation The Families Development Association. Foto: Christopher Herwig

Krympande utrymme för kvinnorörelsen

Det finns kvinnor i Jordaniens parlament men de är alldeles för få, bara femton procent. Ett sätt för kvinnor att få inflytande i det jordanska samhället har varit via olika organisationer, men nu minskar utrymmet för kvinnorörelsen. Konservativa värderingar får nytt fäste och misstänksamheten är stor mot alla som arbetar för mänskliga rättigheter. Tillsammans kräver vi att kvinnor får inflytande och representeras i det jordanska samhället.

Kvinnor utsatta i flyktingläger

Många palestinska och syriska kvinnor på flykt i Jordanien är särskilt utsatta. Brist på pengar tvingar dem in i människohandel och prostitution. Kvinnor är hushållerskor under slavliknande förhållanden. Barnäktenskapen ökar när fattiga familjer söker skydd åt sina döttrar och vill ha en mun mindre att mätta. Våra partnerorganisationer arbetar i och kring de stora flyktinglägren för att ändra på detta. Du kan göra deras arbete möjligt!

Kvinna till Kvinna har arbetat i Jordanien sedan 2006 och har ett kontor i Amman.

Utbildar inom barnomsorg, pedagogik och matlagning

Vår partnerorganisation Families Development Association (FDA) satsar på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden genom yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag. Med stöd från Kvinna till Kvinna har utbildningskök etablerats på flera platser i Jordanien, vilket gör det möjligt för kvinnor från fattiga områden runt om i landet att ta del av utbildningarna.

Läs om Maysoon och Manal som kom ut i arbetslivet »

På bilden: Maysoon Burjak som fick sitt första jobb någonsin efter en yrkesutbildning i matlagning genom vår partnerorganisation Families Development Association. Foto: Christopher Herwig