Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon öppnade egen förskola i Jordanien

Fler förskolor gör att fler kvinnor kan arbeta, det menar Rouaa som med stöd från Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde följa sin dröm och starta en förskola i huvudstaden Amman.

Genom Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde Rouaa starta en förskola i huvudstaden Amman. Foto: Christopher Herwig
Genom Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde Rouaa starta en förskola i huvudstaden Amman. Foto: Christopher Herwig

På förskolan Happy Day är väggarna målade i klara färger och rummen fyllda av leksaker. Barnen, från minstingar till fyraåringar är upptagna med lek och aktiviteter.

Föreståndaren Rouaa lever sin dröm. Happy Day är hennes alldeles egen förskola som utvecklats till ett blomstrande företag.

– När min familj fick veta att jag skulle ta ett mikrolån för att följa min dröm om att starta förskola var alla emot mig, särskilt min man. Nu är det jag som försörjer dem, säger Rouaa.

Det var Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association (FDA) som gav Rouaa möjligheten att göra drömmen till verklighet.

Utmanar föreställningar om kvinnors företagande

I sin satsning på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden ger FDA yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag.

Verksamheten har ett gott rykte, men att hitta kvinnor som vill gå kurserna är fortfarande en utmaning för organisationen.

– Det finns familjer där männen hindrar kvinnorna från att arbeta och på många håll ses det som olämpligt för kvinnor att driva företag. Sådana föreställningar försöker vi utmana, säger Ribieh Hamadah, projektledare på FDA.

En trygg plats för traktens barn

Happy Day är en av två förskolor i Rouaas bostadsområde i Amman. Hon är glad att kunna erbjuda en trygg plats för traktens barn.

– Det innebär att fler kvinnor kan arbeta, för att de känner sig trygga med att lämna barnen hos mig, säger Rouaa.

Idag är Rouaas familj stolta över henne och stödjer henne i hennes arbete. Men allra mest är Rouaa stolt över sig själv att hon vågade ta steget.

– FDAs utbildning gav mig självförtroendet att starta en egen förskola, säger Rouaa.

Olivia Cuthbert
Översättning och redigering: Olga Beletski 

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Jordanien sedan 2006. Läs mer om vårt arbete i Jordanien »

Kvinnors ekonomiska jämställdhet

Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk jämställdhet

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

25 oktober 2021

“Nedstängningen kostade oss allt”

När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.

30 augusti 2021

De förändrar flickors och kvinnors liv i Rwanda

När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".

27 februari 2019

Så jobbar vi för kvinnors ekonomiska självständighet

Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.

5 mars 2019

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

13 mars 2019