Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon öppnade egen förskola i Jordanien

Fler förskolor gör att fler kvinnor kan arbeta, det menar Rouaa som med stöd från Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde följa sin dröm och starta en förskola i huvudstaden Amman.

Genom Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde Rouaa starta en förskola i huvudstaden Amman. Foto: Christopher Herwig
Genom Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde Rouaa starta en förskola i huvudstaden Amman. Foto: Christopher Herwig

På förskolan Happy Day är väggarna målade i klara färger och rummen fyllda av leksaker. Barnen, från minstingar till fyraåringar är upptagna med lek och aktiviteter.

Föreståndaren Rouaa lever sin dröm. Happy Day är hennes alldeles egen förskola som utvecklats till ett blomstrande företag.

– När min familj fick veta att jag skulle ta ett mikrolån för att följa min dröm om att starta förskola var alla emot mig, särskilt min man. Nu är det jag som försörjer dem, säger Rouaa.

Det var Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association (FDA) som gav Rouaa möjligheten att göra drömmen till verklighet.

Utmanar föreställningar om kvinnors företagande

I sin satsning på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden ger FDA yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag.

Verksamheten har ett gott rykte, men att hitta kvinnor som vill gå kurserna är fortfarande en utmaning för organisationen.

– Det finns familjer där männen hindrar kvinnorna från att arbeta och på många håll ses det som olämpligt för kvinnor att driva företag. Sådana föreställningar försöker vi utmana, säger Ribieh Hamadah, projektledare på FDA.

En trygg plats för traktens barn

Happy Day är en av två förskolor i Rouaas bostadsområde i Amman. Hon är glad att kunna erbjuda en trygg plats för traktens barn.

– Det innebär att fler kvinnor kan arbeta, för att de känner sig trygga med att lämna barnen hos mig, säger Rouaa.

Idag är Rouaas familj stolta över henne och stödjer henne i hennes arbete. Men allra mest är Rouaa stolt över sig själv att hon vågade ta steget.

– FDAs utbildning gav mig självförtroendet att starta en egen förskola, säger Rouaa.

Olivia Cuthbert
Översättning och redigering: Olga Beletski 

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Jordanien sedan 2006. Läs mer om vårt arbete i Jordanien »

Kvinnors ekonomiska egenmakt

Kvinnors ekonomiska egenmakt är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer om ekonomisk egenmakt »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk egenmakt