Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

”Jag känner mig inte marginaliserad längre”

Minoritetsgrupperna romer, ashkali och egyptier är marginaliserade i Kosovo. Det syns bland annat genom att utbildningsnivån är låg och att de har svårt att få jobb. Kvinnorna är än mer utsatta. Anledningen till det är bland annat att de ingår arrangerade, eller till och med tvångsmässiga, äktenskap i tidig ålder. Det leder i sin tur till att de hoppar av skolan, och att de i högre utsträckning riskerar att utsättas för våld i hemmet.

Aktivisten Lule Fila har stärkts efter att ha deltagit i NRAEWOK:s aktiviteter. Foto: Driton Paqarada
Aktivisten Lule Fila har stärkts efter att ha deltagit i NRAEWOK:s aktiviteter. Foto: Driton Paqarada

För att motverka problemen har regeringen tagit fram riktlinjer för hur de ska inkludera minoritetsgrupper i samhället. Men i praktiken efterföljs inte strategierna. Därför finns Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Network of Roma, Ashkali and Egyptian Women’s Organizations of Kosovo (NRAEWOK), som är den enda icke-statliga verksamhet som är särskilt inriktad på att stödja kvinnor från de tre minoritetsgrupperna.

Organisation stödjer minoritetsgrupperna

NRAEWOK har alltså ett tungt jobb att göra, men har detta till trots skapat stora förändringar. Till exempel har de arbetat för att ett genusperspektiv ska finns med i de riktlinjer som regeringen arbetar utifrån när det kommer till minoritetsgrupper. NRAEWOK anordnar också aktiviteter för ungdomar. En av de nästan 500 unga kvinnor som deltagit i deras program är aktivisten Lule Fila som bor i staden Gjakova.

– Jag känner mig inte marginaliserad längre. Organisationen har stärkt mig, och nu kan jag kämpa för mig själv och andra minoriteters rättigheter, säger hon.

Det är en ny känsla för Lule. Hon har tidigare bevittnat genusbaserat våld vid ett flertal tillfällen, men varit för rädd för att agera.

– Det var smärtsamt att se, men jag visste inte vad jag skulle göra så jag gjorde ingenting, berättar hon.

Organisationens rekommendationer följs ofta

NRAEWOK arbetar också med påverkansarbete mot myndigheter, med rättsliga processer och att utbilda befolkningen om hur genusbaserat våld och tvångsäktenskap drabbar kvinnor i minoritetsgrupper. NRAEWOK har etablerat ett bra samarbete med institutioner, och ofta följs deras rekommendationer. Men trots organisationens massiva arbete finns det mycket kvar att göra, både i civilsamhället och i den parlamentariska kontexten.

NRAEWOK kämpar för att öka utbildningsnivån bland kvinnor i minoritetsgrupper, så att de kan få jobb och försörja sig själva. Att organisationen gör skillnad är Lule ett bevis på. Idag har hon jobb som sömmerska. Foto: Driton Paqarada
NRAEWOK kämpar för att öka utbildningsnivån bland kvinnor i minoritetsgrupper, så att de kan få jobb och försörja sig själva. Att organisationen gör skillnad är Lule ett bevis på. Idag har hon jobb som sömmerska. Foto: Driton Paqarada
30 januari 2018

Din gåva är viktig!

Gå vidare »

Mer om Kosovo

Visste du att...

Kosovo är ett av de länder där Kvinna till Kvinna har arbetat längst. I nära 25 år har vi funnits på plats för att stötta kvinnor. I Kosovo jobbar vi bland annat för att kvinnor som utsattes för sexuellt våld i samband med kriget ska få stöd och upprättelse. Vi kämpar också för att förhindra sexuella trakasserier.

Läs mer om vårt arbete och om kvinnors situation i Kosovo här »

Relaterade artiklar