Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag känner mig inte marginaliserad längre”

Arbetslöshet, arrangerade äktenskap och våld i hemmet. Utmaningarna är stora för kvinnorna från Kosovos marginaliserade minoritetsgrupper. Men med stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation kan kvinnor som Lule Fila hitta både jobb och styrkan att kämpa för sina medsystrar.

Aktivisten Lule Fila har stärkts efter att ha deltagit i NRAEWOK:s aktiviteter. Foto: Driton Paqarada
Aktivisten Lule Fila har stärkts efter att ha deltagit i NRAEWOK:s aktiviteter. Foto: Driton Paqarada

Minoritetsgrupperna romer, ashkali och egyptier är marginaliserade i Kosovo. Utbildningsnivån är låg, vilket i sin tur gör det svårt att få jobb. Värst är det för kvinnorna. Många tvingas in i arrangerade äktenskap i tidig ålder och hoppar av skolan. De löper också högre risk för att utsättas för våld i hemmet.

Aktivisten Lule Fila från staden Gjakova berättar att hon själv har bevittnat genusbaserat våld vid ett flertal tillfällen, men att hon då varit för rädd för att agera.

– Det var smärtsamt att se, men jag visste inte vad jag skulle göra så jag gjorde ingenting, berättar hon.

Riktlinjer för inkludering

För att motverka problemen har regeringen tagit fram riktlinjer för hur de ska kunna inkludera minoritetsgrupper i samhället. Men dessa efterföljs inte i praktiken. Där spelar Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Network of Roma, Ashkali and Egyptian Women’s Organizations of Kosovo (NRAEWOK) en viktig roll, som den enda icke-statliga verksamheten att rikta in sig på att stödja kvinnor från de tre minoritetsgrupperna.

Trots stora utmaningar har NRAEWOK:s insatser skapat stora förändringar. De har exempelvis kämpat för att inkludera ett genusperspektiv i regeringens riktlinjer i arbetet med till minoritetsgrupper. Och inte minst anordnar de aktiviteter för ungdomar.

Kämpar för minoriteters rättigheter

Lule har, som en av nästan 500 unga kvinnor, deltagit i deras program. Idag arbetar hon som sömmerska. Arbetet har gett henne nya möjligheter att påverka inte bara sin egen framtid.

– Jag känner mig inte marginaliserad längre. Organisationen har stärkt mig, och nu kan jag kämpa för mig själv och andra minoriteters rättigheter, säger hon.

Utöver sina program arbetar NRAEWOK också med påverkansarbete mot myndigheter, med rättsliga processer och med att informera befolkningen om hur genusbaserat våld och tvångsäktenskap drabbar kvinnor i minoritetsgrupper.

Idag har NRAEWOK etablerat ett bra samarbete med många institutioner och ofta följs deras rekommendationer. Men trots organisationens massiva arbete finns det mycket kvar att göra – både i civilsamhället och på regeringsnivå.

NRAEWOK kämpar för att öka utbildningsnivån bland kvinnor i minoritetsgrupper, så att de kan få jobb och försörja sig själva. Att organisationen gör skillnad är Lule ett bevis på. Idag har hon jobb som sömmerska. Foto: Driton Paqarada
NRAEWOK kämpar för att öka utbildningsnivån bland kvinnor i minoritetsgrupper, så att de kan få jobb och försörja sig själva. Att organisationen gör skillnad är Lule ett bevis på. Idag har hon jobb som sömmerska. Foto: Driton Paqarada

Visste du att...

Kosovo är ett av de länder där Kvinna till Kvinna har arbetat längst. I nära 25 år har vi funnits på plats för att stötta kvinnor. I Kosovo jobbar vi bland annat för att kvinnor som utsattes för sexuellt våld i samband med kriget ska få stöd och upprättelse. Vi kämpar också för att förhindra sexuella trakasserier.

Läs mer om vårt arbete och om kvinnors situation i Kosovo här »

Kvinnors ekonomiska jämställdhet

Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk jämställdhet

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

25 oktober 2021

“Nedstängningen kostade oss allt”

När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.

30 augusti 2021

De förändrar flickors och kvinnors liv i Rwanda

När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".

27 februari 2019

Så jobbar vi för kvinnors ekonomiska självständighet

Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.

5 mars 2019

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

13 mars 2019