Våra partner i Södra Kaukasien främjar kvinnors rättigheter och fred, trots olösta territoriella konflikter, konservativa idéer och ett alltmer krympande utrymme för civilsamhället. Tillsammans stödjer vi kvinnor och bygger fred i Armenien, Azerbajdzjan, Georgien och Abchazien.
Kvinna till Kvinnas arbete i Södra Kaukasien koordineras från vårt kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Georgiska aktivister har relativ frihet, men konservativa idéer begränsar fortfarande kvinnor. Nyliga politiska händelser har lett till ett snabbt krympande civilt utrymme, särskilt för de grupper som är mest marginaliserade i samhället, såsom kvinnorättsförsvarare och hbtqi+-aktivister. Vi främjar fredsbyggande, stödjer internflyktingar och ökar medvetenheten om kvinnors rättigheter.
Armenien hanterar efterdyningarna av ett rungande nederlag i Nagorno-Karabach-kriget 2020 och fördrivningen av den återstående armeniska befolkningen från Nagorno-Karabach i september 2023. Kvinnor har få möjligheter att delta i fredssamtal, men leder arbetet att stötta fördrivna armenier i Karabach och de samhällen som är mest påverkade av krigets effekter. Vi bygger förtroende över konfliktlinjer, uppmuntrar kvinnors politiska engagemang och stöttar överlevare av våld.
i har stöttat kvinnors rättigheter i Azerbajdzjan sedan 2004. Det finns lite utrymme för aktivism i landets hårt repressiva klimat. Trots detta arbetar modiga individer och grupper för att bekämpa könsbaserat våld, barnäktenskap och kvinnomord.
I Abchazien stöttar vi kvinnorättsaktivister som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, ledarskapsutveckling för unga kvinnor och stödjer kvinnors initiativ baserat på lokala behov. Vi stärker kvinnorörelsen i Abchazien och uppmuntrar till ökad medvetenhet om frågor som påverkar kvinnor i deras samhällen.*Geografiska och politiska beteckningar
Vi stöttar armeniska och azerbajdzjanska WHRDs från Nagorno-Karabach att arbeta inom sina egna samhällen för att hantera trauman och förespråka fred.*Geografiska och politiska beteckningar
När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Med din hjälp kan vi ge:
» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig
De vaknade till ljudet av bomber som föll. Lite drygt en vecka senare flydde Maryam från Nagorno-Karabach med sin dotter. Nu hjälper hon andra kvinnor och barn som också tvingats fly.
8 februari 2021
Mariam utsattes för brudkidnappning och tvingades gifta sig med förövaren. När han hotade med att döda barnen lämnade hon honom trots att hon var livrädd.
28 oktober 2020
I den isolerade regionen Samtskhe-Javakheti i Georgien är könssjukdomar, tonårsgraviditeter och osäkra aborter vanligt. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Democratic Women's Organisation jobbar förebyggande och hjälper kvinnor och flickor med gratis undersökningar och vård.
1 april 2020
Det skyddade boendet i Tbilisi är bara två år gammalt men redan överbelagt. Officiellt finns här plats för 20 kvinnor och barn, men i nuläget bor 24 kvinnor och närmare 50 barn i lokalerna. De allra yngsta invånarna är ett par nyfödda tvillingpojkar.
18 november 2019
Dödshot, sabotage och falska anklagelser. I Armenien blickar Gohar Shahnazaryan på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Women's Resource Center tillbaka på ett tufft fjolår.
30 januari 2020
Studenten Varduhi blev kidnappad och bortgift mot sin vilja. Makens familj utsatte henne för våld och övergrepp under flera år. Vändningen kom genom stöd från Spitak Helsinki Group Human Rights, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien.
18 november 2019
Telefonen ringer konstant hos Ashken Babayan. Hon har vigt sitt liv åt att driva kvinnocentret Spitak Helsinki Group, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien, och drömmer om en större lokal så att fler kan få hjälp.
18 november 2019
Armanush kände inte sin man alls när hon tvingades gifta sig med honom. Det lilla hon visste var att han och hans familj kom från Ryssland. Först efter bröllopet stod det klart för henne att hon skulle tvingas att överge sin hemstad i Armenien och flytta till mannens släkt.
18 november 2019
Irma drömde om att bli journalist. Hon studerade på universitet i Georgien när hon blev kidnappad av en 15 år äldre man. En man som hon sedan tvingades gifta sig med. Det blev starten på flera års helvete.
18 november 2019
Transkvinnan Nata har varit med om otaliga fysiska angrepp och attacker på grund av sin identitet. Mer än 100 av dessa har dokumenterats av polisen. Trots att Georgien på pappret har hbtq-vänliga lagar är verkligheten en annan. Opinionen mot hbtqi-personer blir allt starkare och ribban för hatattacker är låg.
20 juni 2019
Djupt rotade könsroller begränsar kvinnors liv i Azerbajdzjan på många plan – inte minst det psykologiska. Vi träffade aktivisten Shahla Ismayil på Mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm.
13 juni 2019
Georgien ligger i Södra Kaukasien, ett område som präglas av olösta konflikter och patriarkala strukturer. Landet har genomlidit ett antal väpnade konflikter sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 – den senaste 2008.
20 juni 2019