Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Överbelagt på Georgiens skyddade boenden

I Georgien kan en kvinna som vill lämna en man som misshandlar henne ställas inför stora ekonomiska och sociala problem. Anti Violence Network of Georgia (AVNG) driver ett skyddat boende – med personal dygnet runt, galler för fönstren och en ståldörr. Boendet, som egentligen har tio platser, är konstant överbelagt.

I det här huset i Georgiens huvudstad Tbilisi skulle det kunna ligga ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor. Nu gör det inte det. Det verkliga huset kan vi inte visa på bild, men i en lägenhet finns det personal dygnet runt, galler för fönstren och en ståldörr. Hittills har få förövare hittat hit eftersom boendet ligger i en avlägsen del av staden.

Det är en sliten bostad på bottenvåningen i ett hus med typisk postsovjetisk arkitektur. Trappstegen är trasiga och i farstun luktar det kattkiss. I en femrummare på kanske hundra kvadrat bor tretton personer – vuxna och barn – samt en anställd sjuksköterska och allt-i-allo. Det finns egentligen bara tio platser på boendet men det är konstant överbelagt.

I det lilla köket ryms ett bord och fyra stolar. Det blir till att äta i omgångar. Det är trångt förstås och mycket enkelt. Få leksaker till barnen, men ändå rent och vänlig stämning. En tv är igång och de flesta flockas kring en georgisk variant av ”Så ska det låta”.

Utstött av familjen

En pojke i sex-årsåldern, vi kan kalla honom Gregorij, kikar nyfiket på oss besökare. Han vill gärna krama alla, även främlingar. Han bor här med sin mamma och sina syskon. De får stanna här som längst tre månader. Under den tiden är allting gratis – hyra, mat och eventuella nya kläder. Barnen kan gå i en skola som ligger i kvarteret.

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Anti Violence Network of Georgia (AVNG) driver det skyddade boendet. Även om det i Georgien inte finns några formella hinder för en kvinna att lämna en man som misshandlar henne, kan hon möta stora ekonomiska och sociala problem, berättar chefen för AVNG, Nato Shavlakadze. Kvinnan blir ofta utstött av sin familj och måste ordna med jobb, lägenhet och barnpassning.

På AVNG:s huvudkontor finns även Megi, som är här för att träffa en psykolog. Hon bär på en mörk historia. När hon var nio blev hon våldtagen av sin bror. När hon så småningom blev förälskad i en pojke och gravid med honom utan att vara gift, så misshandlade hennes mamma henne till medvetslöshet och kastade bokstavligen ut henne på gatan.

Socialtjänsten hittade henne på trottoaren men lyckades inte få ett enda sjukhus att ta emot Megi och tog henne som sista utväg till AVNG:s lokaler där man kallade på läkare. Barnet gick inte att rädda.

Skuldsatt efter surrogatmödraskap

I dag är tillvaron lite ljusare. Megi har träffat en man som hon gift sig med, och de har två barn, men hon har fått bestående fysiska skador av misshandeln, för att inte tala om de psykiska. Dessutom har hon hamnat i fler svårigheter. Den unga familjen behövde pengar och Megi ställde upp som surrogatmamma åt ett israeliskt par, men när tvillingfostren dog under graviditeten blev Megi istället skadeståndsskyldig att betala motsvarande nästan 50 000 svenska kronor till paret, trots att hon själv inte fått ett öre.

AVNG jobbar långsiktigt med sina klienter. De följer Megi och många andra genom livet och ger stöd på olika plan. Med ökade resurser skulle AVNG kunna hjälpa ännu fler våldsutsatta kvinnor i Georgien och utöka antalet platser på skyddade boenden. Behovet är tyvärr mycket stort.