Armanush kände inte sin man alls när hon tvingades gifta sig med honom. Det lilla hon visste var att han och hans familj kom från Ryssland. Först efter bröllopet stod det klart för henne att hon skulle tvingas att överge sin hemstad i Armenien och flytta till mannens släkt.
Väl i Ryssland började helvetet för Armanush. Hon blev snabbt gravid och födde en dotter, men både mannen och svärföräldrarna misshandlade henne såväl fysiskt som psykiskt. När dottern hunnit bli åtta månader försämrades situationen dramatiskt. Mannens familj lyckades få Armanush tvångsintagen på mentalsjukhus. De fabricerade vittnesmål om att hon var psykiskt sjuk och inte kunde ta hand om sitt barn. Armanush förlorade vårdnaden om sin lilla dotter och förblev inlåst på sjukhuset i en och en halv månad mot sin vilja.
Räddningen kom från Armanushs syster som är advokat hemma i Armenien. Hon och familjen hade börjat förstå att allt inte stod rätt till. Föräldrarna och systern reste till Ryssland och lyckades få ut Armanush från mentalsjukhuset, men planerna att återvända till Armenien ihop med den lilla dottern gick i stöpet. Den lilla flickan hade inget pass och för att hon skulle få det behövde Armanushs man skriva på en passansökan, vilket han vägrade.
En kamp började för att få ut dottern ur Ryssland. Efter en årslång rättsprocess kunde Armanush 2015 äntligen resa hem med sin flicka, som då hunnit bli två år, och skilja sig från sin ryske make.
Tillvaron i dag är bättre men inte bra. Armanush gråter när hon minns allt det svåra som hänt henne och hon lider av stress och nedstämdhet. Hon jobbar heltid som sömmerska på en fabrik, men lönen är så dålig att den inte räcker för henne och dottern att flytta till en egen lägenhet, utan hon bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Spitak, en liten stad i norra Armenien med 13 000 invånare.
En ljuspunkt för Armanush är det stöd som hon får av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Spitak Helsinki Group Human Rights NGO. Organisationen har genom olika aktiviteter hjälpt henne att bli starkare dag för dag. Hon hämtar även mycket kraft från de andra kvinnorna som kommer till det center som Spitak Helsinki Group Human Rights NGO driver. Kvinnorna där har blivit hennes vänner.
– Jag vill berätta min historia om den kan bidra till att förändra något för andra kvinnor som är i samma situation som jag var, säger Armanush.
Kvinna till Kvinna har arbetat i Armenien sedan 2004 genom att stötta lokala kvinnorättsorganisationer. Även om våld i hemmet fortfarande ses som en privat angelägenhet i landet så arbetar modiga kvinnor för förändring.
Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor och flickor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld och se till att de som har utsatts för våld får hjälp.