Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Azerbajdzjan

Utrymmet för aktivism är starkt begränsat i Azerbajdzjans repressiva klimat. Trots det arbetar modiga individer och grupper för att motverka könsbaserat våld, barnäktenskap och femicid. De kämpar för att kvinnor ska inkluderas i fredssamtal kring landets långa territoriella konflikt och för att stärka kvinnors politiska engagemang.

Varför vi arbetar i Azerbajdzjan

Azerbajdzjan och Armenien har varit i konflikt sedan slutet av 1980-talet, med Nagorno-Karabach-regionens status som en kärnfråga. Som ett resultat av konflikten har över en halv miljon människor i Azerbajdzjan tvingats lämna sina hem och lever nu under svåra förhållanden. Efter det andra Nagorno-Karabach-kriget 2020 och den azerbajdzjanska militäroperationen 2023, då Azerbajdzjan tog kontroll över hela området och den armeniska befolkningen förflyttades till Armenien, har ingen varaktig fred uppnåtts. Fredssamtalen har hittills nästan helt uteslutit kvinnor, liksom diskussionerna om återbosättning av områden som återtagits. För de som bor i gränsområden är vardagen fortfarande starkt präglad av konflikten – obearbetat trauma från tidigare krig och en ständig rädsla för nya stridigheter.

Kvinnors rättigheter och sociala utmaningar

Landet brottas med allvarliga sociala problem som kvinnomord, könsselektiva aborter, tvångsäktenskap och ett ökande antal barnäktenskap. Våld mot kvinnor är ett omfattande problem, särskilt i konfliktdrabbade samhällen där de utsatta kvinnorna ofta har begränsad tillgång till stöd och få vågar anmäla.

Trots att Azerbajdzjan har infört flera lagar för kvinnors rättigheter saknas effektiva mekanismer för att genomföra och övervaka dessa lagar. En nationell handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet har utvecklats under flera år men har ännu inte antagits, och endast begränsad information om dess framsteg finns tillgänglig för allmänheten.

Hur vi stöttar kvinnor i Azerbajdzjan

Vi stöttar aktivister i Azerbajdzjan för att:

  • uppmuntra unga kvinnor att engagera sig i fredsbyggande och konfliktlösning, både inom sina samhällen och över konfliktgränser.
  • förespråka genomförandet av lagar om kvinnors rättigheter.
  • bekämpa människohandel med kvinnor och barn.
  • förebygga könsbaserat våld och verka för bättre stöd till offer och överlevare.
Uppdaterad eller granskad 1 november 2024