Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Femdefenderpodden – en podcast

I Kvinna till Kvinnas kunskapspodd pratar våra experter om den globala kampen för kvinnors rättigheter. Hur ser det ut för världens kvinnorättsförsvarare? Var sker det framsteg, var kämpar feministerna i motvind och hur är kopplingarna till de världspolitiska trenderna?

Femdefenderpodden var aktiv maj 2021–maj 2022.

Lyssna på avsnitten på Youtube:

 

Avsnitt 12. Extraavsnitt – vad står på spel för kvinnor inför valet?

Inför valet 2022: Hur mår feminismen? Var står riksdagspartierna egentligen i viktiga feministiska frågor? Välkommen till en inspelning av ett panelsamtal mellan poddaren Fanna Ndow Norrby, Veckorevyns Irena Požar, författaren Lina Stenberg och Kvinna till Kvinnas ​​Petra Tötterman Andorff. Moderator: Lisa Pelling, Arena Idé.

Avsnitt 11. Den feministiska valkompassen – så jämställd är partipolitiken

Hur jämställd är partiernas politik? Alla ska vara medvetna om vad som står på spel. Vem som sitter vid makten i Sverige efter valet 2022 kommer att ha betydelse för jämställdhetsarbetet och för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter. Därför har Kvinna till Kvinna tagit fram en feministisk valkompass som vi går igenom i avsnittet.

Avsnitt 10. Wägner, Grupp 8 och andra modiga kvinnorättsförsvarare

Elin Wägner, Grupp 8, Intisar Al-Amyal och Douce Namwezi har alla en sak gemensamt. De vigde och viger sina liv åt att förbättra för kvinnor. I det här avsnittet pratar vi om hur historiens kvinnorättsförsvarare fört jämställdheten framåt och om hur dagens kvinnorättsförsvarare fortsätter kampen.

Avsnitt 9. Ukrainaspecial: Att jobba för fred kan ses som förräderi

I en akut kris som kriget i Ukraina har kvinnoorganisationer ofta en fantastisk förmåga att snabbt kunna ställa om till humanitärt arbete, men de möter också andra utmaningar och deras arbete kan ifrågasättas och hotas.

Avsnitt 8. Fuckoff-kapital, landägande och den genusblinda Världsbanken

Kvinnors ekonomiska rättigheter är grundbulten i jämställdheten. Kvinnor globalt tjänar 82 procent av männens löner för samma jobb. Vad kan vi göra åt detta – och annat? Vi pratar problem och lösningar med Monica Erwer, Kvinna till Kvinnas expert på ämnet.

Avsnitt 7. Vapen och militarism – varför är det feministiska frågor?

Varför hänger just kvinnorörelsen och fredsrörelsen ihop?

Avsnitt 6. Mäns våld mot kvinnor – vad kan EU göra åt det?

Mäns våld mot kvinnor – när tar det någonsin stopp? Anmälningar leder inte till fällande domar. Lagstiftning fungerar inte. Själva viljan hos regimer att sätta stopp för fenomenet verkar bristfällig men nu kan förändring vara på gång i EU.

Avsnitt 5. Spelet om aborträtten – den politiska kohandeln om kvinnors rätt till sin egen kropp

Fler och fler länder runt om i världen tillåter abort medan USA som haft fri abort i 48 år verkar gå i motsatt riktning.

Avsnitt 4. Kvinnors kamp - vad gör Sverige när det blåser kallt?

Vad är kvinnorättsförsvarares roll för demokratin idag, i Sverige och runt om i världen? Vad riskerar att hända med demokratin om de tystas?

Avsnitt 3. Afghanistans kvinnor, omvärldens svek och hur vi ändå kan stödja landets kvinnor och flickor

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan har kvinnorna nästan försvunnit från gatorna i Kabul och andra stora städer. Många kvinnorättsförsvarare fruktar nu med rätta för sina liv. Talibanernas talespersoner har försäkrat att kvinnors rättigheter kommer att respekteras och att kvinnor och flickor kommer att få fortsätta studera, men få tror på dem. Vilken framtid väntar nu Afghanistans kvinnor och flickor?Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig. Gäst: Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Avsnitt 2. Kvinnor i krig, de brutala våldtäkterna och den feministiska freden

Kvinnor drabbas på andra sätt av krig och konflikter. Vi reder ut hur och varför. Andelen kvinnor i fredsförhandlingar ökar inte trots omfattande internationella ansträngningar, men finns det något belägg för att fler kvinnor vid förhandlingsborden ökar freden på jorden?Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.

Avsnitt 1. Istanbulkonventionen, antifeministerna och ett hemskt litet ord

I första avsnittet reder vi ut varför Turkiet lämnar Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor. Vi ger lyssnarna bakgrunden till att motståndet hårdnar mot kvinnors rättigheter i EU såväl som globalt och varför ett litet ord retar gallfeber på kvinnorättsmotståndarna och sägs leda till både könsförvirring och homosexualitet.Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.

Följ kampen för kvinnors rättigheter

Signa upp på vårt nyhetsbrev och var först med att ta del av nyheter, berättelser och information om arbetet för kvinnors rättigheter.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter