Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Femdefenderpodden – en podcast

I Kvinna till Kvinnas nya kunskapspodd pratar våra experter om den globala kampen för kvinnors rättigheter. Hur ser det ut för världens kvinnorättsförsvarare 2021? Var sker det framsteg, var kämpar feministerna i motvind och hur är kopplingarna till de världspolitiska trenderna?

Avsnitt 7. Vapen och militarism – varför är det feministiska frågor?

Varför hänger just kvinnorörelsen och fredsrörelsen ihop?

Avsnitt 6. Mäns våld mot kvinnor – vad kan EU göra åt det?

Avsnitt 5. Spelet om aborträtten – den politiska kohandeln om kvinnors rätt till sin egen kropp

Fler och fler länder runt om i världen tillåter abort medan USA som haft fri abort i 48 år verkar gå i motsatt riktning.

Avsnitt 4. Kvinnors kamp - vad gör Sverige när det blåser kallt?

Vad är kvinnorättsförsvarares roll för demokratin idag, i Sverige och runt om i världen? Vad riskerar att hända med demokratin om de tystas?

Avsnitt 3. Afghanistans kvinnor, omvärldens svek och hur vi ändå kan stödja landets kvinnor och flickor

Efter att talibanerna tagit makten i Afghanistan har kvinnorna nästan försvunnit från gatorna i Kabul och andra stora städer. Många kvinnorättsförsvarare fruktar nu med rätta för sina liv. Talibanernas talespersoner har försäkrat att kvinnors rättigheter kommer att respekteras och att kvinnor och flickor kommer att få fortsätta studera, men få tror på dem. Vilken framtid väntar nu Afghanistans kvinnor och flickor?Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarigGäst: Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Avsnitt 2. Kvinnor i krig, de brutala våldtäkterna och den feministiska freden

Kvinnor drabbas på andra sätt av krig och konflikter. Vi reder ut hur och varför. Andelen kvinnor i fredsförhandlingar ökar inte trots omfattande internationella ansträngningar, men finns det något belägg för att fler kvinnor vid förhandlingsborden ökar freden på jorden?Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.

Avsnitt 1. Istanbulkonventionen, antifeministerna och ett hemskt litet ord

I första avsnittet reder vi ut varför Turkiet lämnar Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor. Vi ger lyssnarna bakgrunden till att motståndet hårdnar mot kvinnors rättigheter i EU såväl som globalt och varför ett litet ord retar gallfeber på kvinnorättsmotståndarna och sägs leda till både könsförvirring och homosexualitet.Medverkande: Klara Backman, påverkansrådgivare, Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare, Anna-Carin Hall, pressansvarig.

Rädd att missa nästa avsnitt?

Signa upp på vårt nyhetsbrev och var först med att ta del av nyheter, berättelser och information om arbetet för kvinnors rättigheter.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter