Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Avsnitt 12: Extraavsnitt – vad står på spel för kvinnor inför valet?

Om avsnittet

Inför valet 2022: Hur mår feminismen? Var står riksdagspartierna egentligen i viktiga feministiska frågor? Välkommen till en inspelning av ett panelsamtal mellan poddaren Fanna Ndow Norrby, Veckorevyns Irena Požar, författaren Lina Stenberg och Kvinna till Kvinnas generalsekreterare ​​Petra Tötterman Andorff. Moderator: Lisa Pelling, Arena Idé.

Innehåll

00.00 Välkommen och introduktion.

03.05 Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna om kartläggningen av riksdagspartiernas jämställdhetspolitik i den Feministiska Valkompassen: Vissa av SD:s och KD:s ledamöter ifrågasätter aborträtten i olika inlägg. SD och M går också till val på att skära i biståndet vilket får konsekvenser för världens kvinnor och flickor. Alla partier står heller inte bakom den feministiska utrikespolitiken.

10.05 Lina Stenberg, författare till boken ”Feminism på riktigt”, en granskning av riksdagspartiernas jämställdhetspolitik via riksdagsmotionerna. I förra valet var jämställdhet bland topp tre av väljarnas viktigaste frågor. I år är den inte ens på topp tio. Men väljarna vill ha ett jämställt samhälle, speciellt de ekonomiskt marginaliserade kvinnorna. Flera partiers politik, som KD, M och C, utgår från traditionella kvinnoroller och att kvinnor har pengar för att köpa RUT och andra tjänster. MP, S och V är bättre på kollektiva lösningar för kvinnor.

21.00 Irena Požar, författare till ”Backlashen: metoo och revolutionen som stoppades” Har också gjort kartläggning av förlossningskrisen som visar att hälften av alla nyfödda som dött de senaste fem åren hade kunnat räddas om vården fungerat. Politikerna förstår ej allvaret. Boken om metoo vittnar om att det efter varje framgång för kvinnorörelsen kommer en motrörelse. Historien visar också detta. Effekten av metoo var nästan helt borta redan i valrörelsen 2018.

28.15 Fanna Ndow Norrby med podcasten Raseriet och Instagramkontot Svart Kvinna, även Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör. Ingen pratar om feminism i valrörelsen trots att alla partier säger att detta är viktigt. Mäns våld mot kvinnor och förlossningsvården är de viktigaste kvinnofrågorna. Folk vet inte var och hur de ska rösta för att vända utvecklingen, det är också ett demokratiproblem. Väljarna tar heller inte in att SD riskerar att bli näst största parti. Andra partier, som V, är de som bryr sig om jämställdheten.

34.00 Slutord från den samlade panelen.

 

Mer om valkompassen