Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Avsnitt 10: Wägner, Grupp 8 och andra modiga kvinnorättsförsvarare

Om avsnittet

Elin Wägner, Grupp 8, Intisar Al-Amyal och Douce Namwezi har alla en sak gemensamt. De vigde och viger sina liv åt att förbättra för kvinnor. I det här avsnittet pratar vi om de modiga kvinnorättsförsvarare som under historien har fört jämställdheten framåt och om de lika modiga som i dag fortfarande kämpar för grundläggande rättigheter i sina länder.

Innehåll

Om journalisten, författaren och rösträttskämpen Elin Wägner och hennes kamp för jämställdhet och kärlek utan äktenskap i början på 1900-talet.

Sedan om Grupp 8, kollektivet som i slutet av 1960-talet kämpar för att kvinnor skulle få verklig frihet. Det betydde då förskola åt alla barn, fri abort, rätt till heltidsarbete för kvinnor och ett samhälle anpassat inte bara för män som hade hemmafruar utan också för ensamstående mammor som försörjde familjen.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Birgitta Dahls långa kamp för daghem och delad föräldraledighet från 50-talet fram till 80-talet.

Kvinnorättsrörelsen från 1990-talet och framåt – kvinnofridslagen, samkönade äktenskap och en palett av olika feministiska riktningar. Tredje vågens feminism och begreppet intersektionalitet.

En global utblick: Kvinna till Kvinnas partner, Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal från Iraqi Women’s League och hennes arbete mot barnäktenskap, för kvinnors utbildning och för fler kvinnor i politiken i Irak. Intisar har trots bombattentat och mordhot inga planer på att ge upp sin kamp.

Douce Namwezi, vår kollega som jobbar på vårt kontor i Bukavu i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo. Hon är journalist och grundade tidigare radiostationen Mama Radio som ägnar sig helt åt kvinnors rättigheter. DR Kongo är ett extremt fattigt land som också ligger i botten på globala jämställdhetsindexet.

Hur är situationen för kvinnorättsförsvarare i Ryssland i dag? Sovjetunionen sågs som tidiga med kvinnorättigheter som fri abort och daghem, men i dag är Ryssland ett patriarkalt och totalitärt samhälle med hög nivå av våld mot kvinnor, som dessutom förbjuder kvinnorättsorganisationer.

Månadens feminist och antifeminist.

Lär dig mer