Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

De slogs för dina rättigheter – historiens kvinnorättskämpar

I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige första gången fick rösta i ett val. Då valdes fem kvinnor också in i riksdagen. En viktig seger för demokratin och en milstolpe för jämställdhet i Sverige. Värt att firas! Men det är lätt att hänga upp sig på segrarna och årtalen, och glömma de som tagit oss dit.

Utan Elin Wägners och suffragetternas kamp hade kvinnor inte fått rösta 1921. Om inte kvinnliga socialdemokrater hade fått nog och dragit igång ”varannan damernas” hade vi fortfarande haft runt 14 % kvinnor i riksdagen, som var resultatet 1971.

Elin Wägner var inte ensam. Kvinnor i Sverige har i dag fler rättigheter än någonsin men hade det inte varit för kvinnorättskämpar som Fredrika Bremer, Elin Wägner och Elise Ottesen Jensen – och så många andra med dem – hade vi inte haft det.

Vilka var de då, dessa modiga aktivister och föregångare?

Fredrika Bremer

Låt oss börja med Fredrika Bremer (1801–1865). Inte så många vet kanske att hon på 1800-talet var en av våra största världskändisar. Författare, fredskämpe och kvinnosakskvinna. Hon förespråkade fred, avskaffande av slaveriet och kämpade för att kvinnor skulle bli myndiga och självständiga. Utan henne hade din pappa, bror eller man beslutat över dina val.

Elin Wägner

Elin Wägner (1882–1949) då? Hon var journalist, författare och fredsaktivist  samt den andra kvinnan någonsin att bli invald i Svenska Akademin. Genom sitt författarskap skapade hon dialog i samhället kring kvinnlig rösträtt. Hennes engagemang fortsatte efter att den allmänna rösträtten gick igenom och hon brukar räknas som grundaren av ekofeminismen (har du inte läst ”Väckarklocka” så kläm den i helgen!).

Elise Ottesen-Jensen

Ungefär samtida med Elin jobbade Elise Ottesen-Jensen (1886–1973) för sexuella rättigheter och hälsa. Hon var med och grundade RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och kampanjade för sexualundervisning i skolan, rätt till preventivmedel, rätten till abort och avkriminalisering av ”homosexuella kontakter”.

Ela Bhatt, Malala Yousafzai, Shirley Chisholm, Kamala Harris

Precis som i Sverige pågår kampen för kvinnors lika rättigheter och jämställdhet runt om i världen. I Indien hittar vi Ela Bhatt, en snart 90-årig aktivist som genom sitt fackliga engagemang sett till att förbättra kvinnors rättigheter på arbetet. I Pakistan, Malala Yousafzai som har blivit en symbol för kampen om flickors rätt till utbildning. Malala har fortsatt kämpa trots mordförsök och ständiga hot blev 2014 historiens yngsta mottagare av Nobels fredspris. I USA banade Shirley Chisholm (1924–2005) vägen för Kamala Harris, som första svarta kvinna i representanthuset. Shirley kandiderade också till att bli demokraternas presidentkandidat – och överlevde tre mordförsök under kampanjen. Det var också hon som sa de berömda orden: ”If they don’t give you a seat at the table, bring a folding chair”.

Den feministiska rörelsen viktig

Vi har kommit en lång bit på väg när det gäller jämställdhet. I Sverige har vi till exempel fri abort, rätt till arbete och lagliga förutsättningar för kvinnors självständighet. Rättigheter som är lätt att ta för givna – men som kvinnor i andra länder fortfarande slåss hårt för.

I 40 länder är det fortfarande lagligt att misshandla sin fru. Varje år gifts 12 miljoner flickor bort i barnäktenskap. I över 100 länder finns lagar som förhindrar kvinnors tillgång till arbetsmarknaden. Och i hela världen utsätts var tredje kvinna för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid.

Vi vet, från historien och forskningen, att en feministisk rörelse är den viktigaste faktorn bakom starkare lagstiftning när det gäller exempelvis våld mot kvinnor. Den feministiska rörelsen är därför lika viktig i dag som den var för 100 år sedan. Inte bara för att göra nya framsteg, utan också för att försvara redan vunna rättigheter. Ett exempel är aborträtten som nu på nytt hotas på flera platser i världen.

Kampen för kvinnors rättigheter fortsätter

Runt om i världen fortsätter alltså dagens modiga kvinnorättsaktivister kampen för jämställdhet. Aktivister från Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer vittnar om ett hat som ökar och en hotbild som gör dem rädda för sina liv. Ändå ger de inte upp. Varje dag väljer de envist att fortsätta stå upp för sina och alla världens kvinnors mänskliga rättigheter.

Stötta världens kvinnorättskämpar – bli månadsgivare

Vi behöver människor som kan stötta dagens kvinnorättsförsvarare i form av bidrag, människor som tar sitt ansvar och gör vad de kan på håll. Som kan få dagens aktivister att gå till historien för de rättigheter de kämpar för. 

Bli månadsgivare nu

Senaste nyheterna