Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Vad är internationella kvinnodagen?

Den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen av människor och organisationer över hela världen för att lyfta frågor om kvinnors rättigheter och ojämställdhet.

Datumet är en helgdag i många länder och är ett tillfälle för att reflektera över framsteg som har gjorts, uppmana till förändring och att hylla modiga kvinnor som har skapat historia och haft avgörande roller i den globala jämställdhetskampen. Kvinnodagen har uppmärksammats i över ett sekel, med en första officiell sammankomst år 1911 stödd av över en miljon människor. I dag firas dagen av kvinnogrupper överallt, oberoende av etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund.

 • Varför firar vi internationella kvinnodagen?

  Det finns många anledningar att fira internationella kvinnodagen. Den 8 mars en av årets viktigaste dagar för att:

  – fira kvinnors framgångar.

  – uppmärksamma kvinnors situation över världen.

  – lobba för ökad jämställdhet.

  – samla in pengar till kvinnorättsorganisationer.

 • Var kommer det ifrån/varför finns internationella kvinnodagen?

  1975 firades internationella kvinnodagen av FN för första gången. Men dagen har funnits i över hundra år och har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen i början av 1900-talet under tiden innan första världskriget.

 • Behöver vi fortfarande internationella kvinnodagen?

  Även om många viktiga steg mot jämställdhet redan har tagits är arbetet för kvinnors rättigheter långt ifrån klart.

   

  Enligt World Economic Forum kommer ingen av oss att se jämställdhet under vår livstid, och det kommer sannolikt inte många av våra barn att göra heller. Jämställdhet mellan könen kommer inte att nås på nästan ett sekel. IWD – Do we still need an International Women’s Day?

   

  Här är några exempel på varför vi måste fortsätta uppmärksamma kvinnors situation över hela världen:

  Var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid.

  – Enligt Världsbanken har kvinnor globalt bara 75 % av de ekonomiska rättigheter som män har. I vissa delar av världen är siffran så låg som 50 %.

  – Kvinnors representation inom politiken är oerhört låg. I genomsnitt har kvinnor över hela världen bara 20 % av platserna i de nationella parlamenten.

  Därför måste vi fortsätta att kämpa för jämställdhet och uppmärksamma kvinnors situation världen över. Det gör vi på Kvinna till Kvinna genom arbeta tillsammans med våra partnerorganisationer för att förebygga könsbaserat våld och för lika deltagande, ekonomisk jämställdhet och kvinnor, fred och säkerhet.

   

   

   

   

Jag vill vara med i kampen »
På bild: Elin Wägner

Var en del av kampen

Kampen för jämställdhet har pågått i flera 100 år och kantats av modiga kvinnorättskämpar som riskerat allt för rättvisan. Nu är det din tur – hjälp oss att hålla kampen levande!

 

Jag vill vara med i kampen »

Rekommenderad läsning för dig

Stöd världens kvinnorättskämpar

När du ger en gåva är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:

» Juridiskt stöd och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Ge en gåva

Följ kampen för kvinnors rättigheter

Ta del av nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter