Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Avsnitt 9: Ukrainaspecial: Att jobba för fred kan ses som förräderi

Om avsnittet

I en akut kris som kriget i Ukraina har kvinnoorganisationer ofta en fantastisk förmåga att snabbt kunna ställa om till humanitärt arbete, men de möter också andra utmaningar och deras arbete kan ifrågasättas och hotas. Hur kan vi som vill hjälpa kvinnorättsförsvararna göra det på bästa sätt, och vilken roll har civilsamhället i dagens Ukraina?

Tidsstämplar från avsnittet

01.30 Martin Uggla, Östgruppen, om Ukrainas civilsamhälle i det akuta läget, de ger nödhjälp, tar över samhällsuppgifter, dokumenterar krigsbrott.

05.00 Kriget har pågått i åtta år, folk har varit förberedda men är ändå chockade. Sverige har stöttat det ukrainska civilsamhället som är ungt men ändå tongivande. Mänga av Ukrainas makthavare idag började där.

9.10 Civilsamhället har också problem, som med HBTQ-rättigheter, men det är stor skillnad mot det kvästa civilsamhället i Ryssland där alla protester bestraffas.

11.40 De som arbetat fredsbyggande kan ha vissa problem nu, men ingen hatpropaganda ännu. Nationen är enad.

13.40 Om det ukrainska och ryska civilsamhällets behov av hjälp och stöd just nu.

16.20 Eva Zillén och Klara Backman, Kvinna till Kvinna: Kvinnoorganisationer har stor krisberedskap och är snabba på att ställa om till humanitärt arbete.

20.00 Generellt behöver kvinnorättsförsvarare stöd om de drabbas av hot i krig och konflikt, om behovet av nödfonder, dokumentation och information samt säkra kanaler och plattformar för kommunikation.

22.00 Varför vill man stödja och vad behöver kvinnorättsförsvarare både i krisen och långsiktigt? Risken att inte orka med det långsiktiga arbetet.

25.45 Kvinnorättsförsvarare som har arbetat fredsbyggande kan ha svårt att stå emot ett militaristiskt och nationalistiskt narrativ. Anses som förrädare.

30.00 Att orka planera framåt mitt i kriget så att kvinnor kommer med i fredsprocesser. Om vikten att hålla fast vid internationella ramverk som säkerhetsrådsresolutioner.

34.10 Konflikten kan sprida sig till andra före detta Sovjetrepubliker som länder i Södra Kaukasien. Det finns en rädsla men också stor solidaritet med Ukraina.

37.10 Månadens feminist och antifeminist.

Mer om Ukraina

Kvinnorättsförsvararen i Ukraina: “Vi räddar verkligen liv”

En bättre och säkrare värld för kvinnor och flickor – det var målet när organisationen Slavic Heart grundades. I dag erbjuder de juridiskt och psykosocialt stöd till offer och överlevare av våld i Ukraina.

22 december 2023

De motverkar våld mot kvinnor i västra Ukraina

Medan Rysslands flygattacker pågår, fortsätter Women’s Perspectives i Ukraina att stötta våldsutsatta kvinnor. De fruktar att våld mot kvinnor inte kommer att prioriteras när den fullskaliga invasionen upphör.

21 december 2023

Våld i hemmet ökar under Rysslands invasion i Ukraina

Sedan starten av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har det kommit flera rapporter om hur ryska styrkor utsatt kvinnor för sexuellt våld. Men medan media belyser dessa fruktansvärda fall står ukrainska kvinnor inför andra typer av våld som inte får samma uppmärksamhet.

12 december 2023

De står upp för personer med funktionsnedsättningar i Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion har organisationen Fight For Right gett humanitärt stöd och evakueringshjälp till personer med funktionsnedsättningar. Med sin unika expertis vill de bidra till en inkluderande återhämtningsprocess i Ukraina.

5 december 2023

Skyddar kvinnor och hbtqi-personer – nu och för alltid

Brott och hot mot minoriteter och utsatta grupper eskalerar ofta i konfliktdrabbade områden. Det är något som kvinnorätts- och hbtqi-organisationen Sphere bevittnat i första hand efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

13 september 2023

Att stärka rättigheter för internflyktingar och kvinnor i Ukraina

När Ryssland först invaderade Ukraina våren 2014 tvingades Nataliya Vyshnevetska fly sin hemstad. Tillsammans med andra i samma situation grundade hon D.O.M.48.24 – en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter och stöttar internflyktingar.

4 september 2023