Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Vårt arbete i Europa

Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Sverige och Ukraina

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Artpolis i Kosovo.

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Artpolis i Kosovo. Foto: Majlinda Hoxha

Tillsammans med våra lokala partnerorganisationer kämpar vi för kvinnors mänskliga rättigheter i Europa.

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014, med de första 8 åren inklusive den ryska annekteringen av Krim och kriget i Donbas. Den 24 februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina, och sedan dess har attacker på marken och luften terroriserat landets medborgare, vilket resulterat i ett förödande antal dödade och skadade civila och miljontals internt fördrivna personer.

Västra Balkan är kontexten tuff: den är kantad av stigande nationalism, korruption och lågt förtroende hos allmänheten. Att säga ifrån kan vara farligt och många aktivister möter våldsamt motstånd. Tillsammans med våra partners förebygger vi våld mot kvinnor och stödjer offer och överlevare. Vi förespråkar fred, försoning och minoriteters rättigheter. Vi arbetar för att säkerställa att jämställdhetsintegrering är en del av länders väg mot EU-medlemskap.

Sverige driver vi en ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor eller verkar i förorter där det finns problem med segregation, kriminalitet och otrygghet.

Stöd världens kvinnor

När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Med din hjälp kan vi ge:

» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Ge en gåva

Här jobbar vi

Bosnien-Hercegovina

För drygt tjugo år sedan avslutades kriget i Bosnien-Hercegovina med ett fredsavtal. Inga kvinnor var med och förhandlade avtalet, och resultatet är att det helt saknar ett genusperspektiv.

Kosovo

Kosovo är ett bra exempel på hur kvinnorörelsen har varit betydande för hela landets väg mot en hållbar fred. Etniska konflikter är utbredda, men kvinnorörelsen har skapat samarbete över de olika grupperingarna. Detta är något som politiska ledare inte har lyckats med, och det är därför viktigt att kvinnoorganisationers arbete får fortsatt stöd.

Nordmakedonien

Kvinnorörelsen i Nordmakedonien växte fram under 90-talets arbete för fred, och för att hjälpa de tusentals flyktingar som kom från Kosovo. I dag arbetar kvinnorättsförvarare i motvind. Det civila samhällets utrymme att agera har starkt begränsats under senare tid och samhället präglas av spänningar mellan etniska grupper.

Serbien

Kvinnoorganisationer i Serbien jobbar både med att stödja våldsutsatta kvinnor och med att arbeta för att de män som utsätter kvinnor för våld ska få sina straff. När du stödjer Kvinna till Kvinna bidrar du till att det viktiga arbetet kan fortsätta.

Sverige

I Sverige driver vi en ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor eller verkar i förorter där det finns problem med segregation, kriminalitet och otrygghet.

Ukraina

Kvinna till Kvinna stödjer organisationer som fokuserar på olika kvinnors behov och rättigheter, inklusive hbtqi-personer och kvinnor med funktionsnedsättning.

Kvinna till Kvinna i EU

Kvinna till Kvinna fokuserar på EU:s utvidningspolitik i vårt påverkansarbete och tillsammans med partners besöker vi EU:s institutioner och beslutsfattare.

Läs mer

Nutida kvinnorättskämpar stoppar mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som påverkar miljontals varje dag. Det krävs modiga insatser från kvinnorättskämpar, som jurister, psykologer och aktivister, för att stoppa detta våld. Här lyfter vi några av dessa inspirerande eldsjälar och deras outtröttliga arbete.

11 november 2024

Bekämpar stigma kring sexuellt våld i Ukraina

Sedan 2015 har D.O.M.48.24 stöttat internflyktingar i Ukraina, och senare övergått till att fokusera på att förebygga könsbaserat våld. I dag driver de ett kriscenter och bekämpar samtidigt stigmat och utmaningarna kring sexuellt våld och våld i hemmet.

1 oktober 2024

“Jag vaknade av ljudet från bombningar”

Från bombningar i Bagdad till flyktingläger i Kroatien – Lejla Somun bär med sig många erfarenheter från konfliktdrabbade länder.

3 september 2024

”Att satsa på tjejer är viktigare än någonsin”

Stora pengar satsas på killar med migrationsbakgrund, men inte alls lika mycket når unga kvinnor med liknande bakgrund. ”Att satsa på tjejerna är viktigare nu än någonsin!”. Det säger Deniz Aghadai, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

1 juli 2024

Zahraa drömmer om att bli klinikchef

”Man kan vara mamma och chef. Det går att kombinera rollerna utan att man är en sämre mamma för det.” Det säger tandläkaren Zahraa Nadji, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

23 maj 2024

”Jag har saknat förebilder inom ledarskap”

”Jag har saknat och letat efter förebilder inom ledarskap, och det hoppas jag få ut av Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.” Det säger Isatou Jobe, en av totalt 20 deltagare i utbildningen.

20 maj 2024

Tillsammans besegras rädsla och hopplöshet

När kriget hänger över oss behöver vi varandra för att övervinna rädslan, hopplösheten och hjälplösheten. Känslorna bottnar inte sällan i våld; både våld i nära relationer och så kallat konfliktrelaterat sexuellt våld, där bland annat våldtäkt används som vapen. Hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Slavic Heart får kvinnor känna att de inte är ensamma.

17 maj 2024

När överlevandet blir viktigare än mänskliga rättigheter

Det är 2024. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är nu inne på sitt tredje år. Flyglarmen ekar varje natt och attacker sker dygnet runt, många gånger med skadade och döda som följd. Men när överlevnad blir det primära, riskerar mänskliga rättigheter och jämställdhet att hamna i skuggan.

16 maj 2024

Mentorer inspirerar unga kvinnor inom ledarskap

”Jag vill inspirera, engagera och pusha utlandsfödda kvinnor. Ibland tror jag att vi har en spärr inom oss som gör att vi inte tar för oss”, säger Shiva Ardali, försäljningschef och mentor inom Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

2 maj 2024