Hemgift är en uråldrig tradition och mycket vanligt i det rwandiska samhället. Men i det moderna Rwanda har detta mer kommit att bli en pengatransaktion där männen i familjerna förhandlar om priset för bruden. Kvinnorättsaktivister menar att traditionen hindrar jämställdhet och leder till att kvinnor riskerar att ses som ”varor”.
Kvinna till Kvinna stödjer Rwanda Women’s Network och deras ”Femdialogues”, en plats för öppna samtal kring kontroversiella och ibland känsliga frågor som rör kvinnors egenmakt. Från början var hemgiften ett sätt för brudgummens familj att visa sin uppskattning genom en gåva till brudens släkt, ofta i form av en ko. En debatt i ”Femdialogues” handlar om vad hemgiften kommit att bli i dagens Rwanda.
– Jag kan förstå idén med hemgiften som en gåva och uppskattning familjer emellan, men idag handlar det om pengar. Kvinnor är människor och ska inte ingå i förhandlingar och affärsuppgörelser, säger kvinnorättsaktivisten Annette Mukiga.
Annette Mukiga menar att den kvinna som accepterar en överenskommelse om hemgift också säger ja till mäns överhöghet. Därför upprätthåller hela traditionen med hemgift diskrimineringen av kvinnor. Den bryter mot kvinnors rättigheter och måste stoppas.
Historikern Onesphore Ruhumuriza är av en annan åsikt och menar att hemgiften inte är något hinder för kvinnors jämställdhet och egenmakt så länge den förblir en gåva och en symbol för föreningen mellan två familjer, men att det blir fel när det istället handlar om stora mängder pengar.
Människorättsadvokaten Gatete Ruhumuriza Nyiringabo är inne på samma linje och anser att feminismen har missförstått hemgiften i den rwandiska kulturen. Den är ett tecken på kärlek och det har aldrig handlat om att betala för något.
Sylvie Nsanga, också kvinnorättsaktivist, menar att traditionen med hemgift drabbar både kvinnor och män. Kvinnor känner sig maktlösa och upplever sig tillhöra männen och de får svårare att lämna ett destruktivt förhållande. Män å andra sidan som inte kan betala hemgiften anses mindre värda och de har inga möjligheter att bilda familj.
– Själv tackade jag nej till hemgift när jag gifte mig. Som feminist kan jag aldrig acceptera den här traditionen, säger Sylvie Nsanga.
Kvinna till Kvinnas partnerorganisation ”Association for Women in Sport” (Akwos) har öppnat upp Rwandas mansdominerade sportvärld för kvinnor. Organisationen utmanar också förtryckande strukturer och ger landets kvinnor en mötesplats för att organisera sig. Framgången fortsätter, grundaren Felicite Rwemarika blev nyligen invald i den Olympiska Kommittén.
4 februari 2019
I Sverige beskrivs Metoo-rörelsen som en revolution. Men hur stort genomslag har #metoo haft i andra länder? Vi har pratat med kvinnorättsförsvararen Ninette Umurerwa om vad metoo-rörelsen betytt för kvinnor i Rwanda och om vad som behöver göras.
16 januari 2018
Alphonsine gifte sig och fick barn med en man som inte berättade att han hade en familj sedan tidigare. När hon upptäckte det och konfronterade honom började ett helvete av fysisk och psykisk misshandel. Den rwandiska organisationen Haguruka hjälpte henne att orka driva igenom en skilsmässa.
12 februari 2019
Trakasserier, våld och svek – tyvärr är Yvonnes historia inte unik. När hon blev gravid vid 17 års ålder rasade hela hennes värld samman, men livet vände när hon fick kontakt med ett projekt för unga mammor som stöds av Kvinna till Kvinna.
19 februari 2019
Marcianna Nikuze föddes med en funktionsnedsättning, något som i Rwanda ofta medför ett svårt liv i utanförskap. Hon utsattes för trakasserier och nekades både sjukvård och utbildning. Vändningen kom när Marcianna upptäckte Kvinna till Kvinnas lokala partnerorganisation UNABU.
1 februari 2019
Kvinna till Kvinna har arbetat i Rwanda sedan 2017. Målet är att främja rwandiska kvinnors inflytande politiskt, ekonomiskt och i konfliktlösning samt stoppa mäns våld mot kvinnor. Nästan hälften av Rwandas kvinnorna har utsatts för fysiskt våld och en fjärdedel har upplevt sexuellt våld. Kvinna till Kvinna vill bidra till förändring, så att alla kvinnor i landet har möjlighet att leva fria och självständiga liv.