Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag var redo att kräva rättvisa för mig och mina barn.”

Alphonsine gifte sig och fick barn med en man som inte berättade att han hade en familj sedan tidigare. När hon upptäckte det och konfronterade honom började ett helvete av fysisk och psykisk misshandel. Den rwandiska organisationen Haguruka hjälpte henne att orka driva igenom en skilsmässa.

Photo: Jacques Nkinzingabo
Photo: Jacques Nkinzingabo

Som liten drömde Alphonsine om den perfekta familjen. När hon sedan träffade Galete och gifte sig med honom var hon övertygad om att hon fått en kärleksfull man som skulle skydda och stödja henne och barnen. Därför gick hon med på ett äktenskapsförord där alla tillgångar skulle räknas som gemensamma.

Men Galete hade inte berättat att han hade flera barn sedan tidigare och en fru som han var skild från. Han hade också ekonomiska förpliktelser mot sin förra familj. När Alphonsine förstod detta ville hon ändra äktenskapsförordet men det gick mannen inte med på.

”Då började han se mig som sin fiende. Han slog mig varje dag och till slut bestämde jag mig för att lämna honom.”

Alphonsine hade dubbla känslor inför Galetes tidigare familj. ”Jag älskade de barnen med, jag var ju deras styvmamma. Dessutom tyckte jag att hans förra fru faktiskt hade rätt till en del av deras gemensamma tillgångar, även om det var hon som hade lämnat honom.”

”Jag var redo att kräva rättvisa för mig och mina barn.”

När Alphonsine fick kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka, led hon svårt av att ha varit utsatt för psykiskt och fysiskt våld under en längre tid. Efter att ha fått stöd av en kurator orkade hon så småningom börja driva sitt fall i domstol, fortfarande med hjälp av Hagurukas juridiska experter. Alphonsine vann till slut domstolsprocessen och fick igenom sin skilsmässa.

”Jag har gått igenom så mycket men klarat det tack vare den hjälp och det stöd jag fått.”

 

Mer om Haguruka »

Lästips!

Kvinna till Kvinna i Rwanda

Kvinna till Kvinna har arbetat i Rwanda sedan 2017. Målet är att främja rwandiska kvinnors inflytande politiskt, ekonomiskt och i konfliktlösning samt stoppa mäns våld mot kvinnor. Nästan hälften av Rwandas kvinnorna har utsatts för fysiskt våld och en fjärdedel har upplevt sexuellt våld. Kvinna till Kvinna vill bidra till förändring, så att alla kvinnor i landet har möjlighet att leva fria och självständiga liv.

Läs mer om Rwanda »

 

Din gåva är viktig