Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Grace – Rwandas första kvinnliga fotbollstränare

Marie Grace Nyinawumuntu drömde om att få spela fotboll men hindrades under hela sin uppväxt. I Rwanda ansågs det vara en sport för pojkar. Grace är ett levande bevis på att samhällsnormer måste utmanas och förändras. Flickan som inte fick spela är idag en kvinna som både varit med i damlandslaget och kom att bli Rwandas första kvinnliga fotbollstränare.

Foto: Jacques Nkinzingabo
Foto: Jacques Nkinzingabo

Grace föddes 1981 i Kayonza i östra Rwanda och är äldst av tre barn. Hon har alltid älskat fotboll, men hennes mamma – och majoriteten av samhället – ansåg att sporten bara var för pojkar.

Trots motståndet tog Grace varje chans hon fick att spela och det var när hon träffade Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Akwos som allt blev på allvar. Akwos arbetar med att främja kvinnors rättigheter genom sport och här fick Grace möjlighet att träna. År 2003, fem år efter att Akwos grundats, blev Grace en del av Rwandas damlandslag.

“Min passion för fotboll är det största jag har”

Grace nöjde sig inte här, hon drömde även om att bli tränare och det blev hon. Som landets första kvinnliga fotbollstränare tog hon även en kandidatexamen inom sport och utbildning.

Hon hyllar Akwos och i dag arbetar hon med organisationen och stöttar andra unga talanger att våga trotsa samhällets begränsningar, gå sin egen väg och följa sina drömmar.

“Hur mycket jag än ville spela fotboll var det ingen som visade mig att det var möjligt. Utan Akwos stöd hade jag aldrig varit där jag är idag.”

 

Läs mer om Akwos »

Lästips!

Kvinna till Kvinna i Rwanda

Kvinna till Kvinna har arbetat i Rwanda sedan 2017. Målet är att främja rwandiska kvinnors inflytande politiskt, ekonomiskt och i konfliktlösning samt stoppa mäns våld mot kvinnor. Nästan hälften av Rwandas kvinnorna har utsatts för fysiskt våld och en fjärdedel har upplevt sexuellt våld. Kvinna till Kvinna vill bidra till förändring, så att alla kvinnor i landet har möjlighet att leva fria och självständiga liv.

Läs mer om Rwanda »

 

Din gåva är viktig