Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Förut såg jag min dotter som en börda, nu förstår jag att hon har rätt till ett bra liv”

Trakasserier, våld och svek – tyvärr är Yvonnes historia inte unik. När hon blev gravid vid 17 års ålder rasade hela hennes värld samman, men livet vände när hon fick kontakt med ett projekt för unga mammor som stöds av Kvinna till Kvinna.

Foto: Jacques Nkinzingabo
Foto: Jacques Nkinzingabo

Yvonne hade en tuff start i livet. Hon misshandlades svårt av sin pappa efter att mamman hade övergett familjen, men när mamman fick höra hur dottern utsattes för våld återvände hon till slut hem igen.

Utöver misshandeln var pappan alltid sen med Yvonnes skolavgifter och hon hade svårt att få ihop till böcker och annat skolmaterial. Livet hemma var kaotiskt och hon sökte tröst hos en annan elev, en man i 20-års åldern. Han gav henne mat och omsorg och ibland följde han henne hem från skolan. Efter sex månader upptäckte Yvonne att hon var gravid.

 ”Jag trodde aldrig att det skulle hända mig”

Graviditetsbeskedet gjorde Yvonne förtvivlad och hon var mer rädd för att berätta för föräldrarna än för att föda barnet. Hennes oro var tyvärr befogad.

Föräldrarna trakasserade henne dagligen och ibland jagade mamman iväg Yvonne från familjens hus. Även konflikterna mellan hennes föräldrar blev värre och pojkvännen lämnade henne. Yvonne blev utstött av hela sin bekantskapskrets och lade skulden på sig själv. Då kom vändningen.

Våren 2018 fick hon höra talas om en organisation som arbetar med mödrar under 18 år, Uri Ninyampinga Project. Här har hon fått utbildning om barns rättigheter, om könsbaserat våld och sexuella och reproduktiva rättigheter.

 ”Innan utbildningen såg jag min dotter som en börda, men nu förstår jag att hon har rätt till ett bra liv och att hon är en gåva från Gud, jag älskar henne.”

Yvonne har fått ett stort stöd i nätverket av andra unga mammor. Tillsammans sparar de pengar för att kunna starta en verksamhet som gör det möjligt för dem att försörja sina barn. Yvonne planerar även att börja skolan igen och relationen till föräldrarna har också förbättrats sedan även de har fått ta del av en utbildning om barns rättigheter.

Lässtips!

Kvinna till Kvinna i Rwanda

Kvinna till Kvinna har arbetat i Rwanda sedan 2017. Målet är att främja rwandiska kvinnors inflytande politiskt, ekonomiskt och i konfliktlösning samt stoppa mäns våld mot kvinnor. Nästan hälften av Rwandas kvinnorna har utsatts för fysiskt våld och en fjärdedel har upplevt sexuellt våld. Kvinna till Kvinna vill bidra till förändring, så att alla kvinnor i landet har möjlighet att leva fria och självständiga liv.

Läs mer om Rwanda »

 

Din gåva är viktig