Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Felicite organiserar Rwandas kvinnor via fotbollen

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation ”Association for Women in Sport” (Akwos) har öppnat upp Rwandas mansdominerade sportvärld för kvinnor. Organisationen utmanar också förtryckande strukturer och ger landets kvinnor en mötesplats för att organisera sig. Framgången fortsätter, grundaren Felicite Rwemarika blev nyligen invald i den Olympiska Kommittén.

Photo: Jacques Nkinzingabo
Photo: Jacques Nkinzingabo

Akwos grundades 1998, när Rwanda försökte återhämta sig efter folkmordet. Konflikten kom att begränsa livet för många av landets kvinnor när de blev ensamt ansvariga för sina familjer efter att männen tvingats fly eller dödats. Många av kvinnorna hade även utsatts för sexuella övergrepp och var i stort behov av stöd för att kunna bygga upp sina liv igen.

Fotboll utmanar patriarkatet

Felicite var övertygad om att sport skulle kunna vara en väg framåt för Rwanda. Detta handlade om mer än att ge kvinnor och män samma rättigheter, här fanns en plattform för att organisera sig. Fotbollen blev en plats för diskussioner kring personliga och strukturella utmaningar och lösningar.

Genom Akwos samlade Felicite Rwemarika grupper av kvinnor för att spela fotboll. Med sitt engagemang utmanade hon patriarkala och kulturella strukturer som hindrat kvinnor från att delta i sportsammanhang.

Hånades för sitt engagemang

Vägen till acceptans var lång men Felicite Rwemarika vägrade ge upp trots stort motstånd.

“Folk började kalla mig för en aggressiv kvinna bara för att jag stod på mig i frågan om att kvinnor ska ha samma möjlighet som män att spela fotboll.”

Trots hån från stora delar av samhället fortsatte hon sitt arbete med inställningen att attityder ändras med tiden. Hon fokuserade istället på att visa kvinnor hur sport kan spela en viktig roll och snart bildades fler och fler grupper i olika sammanhang. Sedan 2001 har Akwos främjat kvinnlig fotboll i Rwanda och en milstolpe var när landet fick sin första kvinnliga tränare 2008.

Trots framgångarna poängterar Felicite Rwemarika att det är en lång väg kvar innan kvinnlig idrott erkänns, i synnerhet i Rwanda och Östafrika. Hon blev nyligen invald i den Olympiska Kommittén och har som målsättning att få representera Rwanda på internationell nivå.

Mer om Akwos »

Lästips!

Kvinna till Kvinna i Rwanda

Kvinna till Kvinna har arbetat i Rwanda sedan 2017. Målet är att främja rwandiska kvinnors inflytande politiskt, ekonomiskt och i konfliktlösning samt stoppa mäns våld mot kvinnor. Nästan hälften av Rwandas kvinnorna har utsatts för fysiskt våld och en fjärdedel har upplevt sexuellt våld. Kvinna till Kvinna vill bidra till förändring, så att alla kvinnor i landet har möjlighet att leva fria och självständiga liv.

Läs mer om Rwanda »

 

Din gåva är viktig