På EU-nivå finns kvinnorättsförsvarare som slåss för kvinnors rättigheter i Europa. Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke tar med oss innanför EU:s väggar och berättar om sitt engagemang och arbete.
Redan som liten var Alice Bah Kuhnke intresserad av globala frågor som mänskliga rättigheter. Engagemanget växte när hon var aktiv i scouterna, Svenska Kyrkan och Rädda Barnen.
– Drivet fanns där som ett frö från början och nu upptar det hela mitt liv, berättar Alice.
Det var när hon studerade statsvetenskap på Stockholms universitet som hon insåg att hon älskar att diskutera politik, samhällsförändring och makt. I dag arbetar Alice som Europaparlamentariker för Miljöpartiet i Bryssel och har tidigare arbetat i både Sveriges regering och riksdag.
Att arbeta inom EU är något Alice kan rekommendera.
– Mer än hälften av de beslut som påverkar människors vardag i svenska kommuner och regioner är beslut som är baserade på tidigare EU-beslut, så om man verkligen vill påverka människors liv och förutsättningar till liv så är det helt centralt att man också arbetar med EU:s politik och utveckling. Om man dessutom är engagerad i globala frågor som mänskliga rättigheter, klimat och miljö så är det otroligt häftigt att få arbeta på EU-nivå. Det är ju inte frågor som stannar inom ett lands gränser utan påverkas av allt som sker i vår omvärld, säger Alice.
Hon ger även sina bästa tips för om man vill arbeta inom EU:
– Om man är intresserad av samhällets förändring och utveckling och av att bekämpa orättvisor så ska man plugga det man brinner för, söka praktik, komma hit och söka alla jobb som finns och som annonseras på webbplatser.
Under det gångna året har aborträtten hotats i flera länder, hbtqi-personers rättigheter är under attack och i mars bestämde Turkiets president Erdogan att landet skulle lämna Istanbulkonventionen.
– Vi är i en backlash där vi backar från politiska övertygelser och beslut. Vi backar från det som har skapat förutsättningar och gett hopp om att vi ändå ska kunna ta kliv i rätt riktning, säger Alice.
Hon lägger till:
– Om vi kan backa här, då kan man backa hur långt bak som helst i andra delar av världen. Här gäller det att larma, att slå på stora trumman.
Alice menar att de största frågorna för kvinnors rättigheter just nu är aborträtten och mäns våld mot kvinnor och berättar att det finns verktyg på internationell nivå för att jobba mot detta.
– Det finns något som heter Istanbulkonventionen som enkelt kan förklaras som den internationella verktygslådan för att både skriva under på att vi ska bekämpa våld mot kvinnor, men där det också finns ett gemensamt uppföljningsverktyg för att se till att man tar steg i rätt riktning, säger Alice.
Hon förklarar också att samtidigt som EU måste vara tydlig mot de länder som vill lämna Istanbulkonventionen måste man även fortsätta att ta fram lagstiftning som fördömer våld mot kvinnor. I slutet av året hoppas hon att EU-kommissionen lägger fram ett sådant förslag om en gemensam lagstiftning.
Bland Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer finns det ett starkt systerskap och en vilja att lyssna och lära av varandra. Tyvärr är inte systerskapet inom kvinnorättsrörelsen i Europa lika stark.
– Jag önskar att den var större och att alla olika aktörer som kämpar för kvinnors rättigheter och friheter kunde identifiera gemensamma utgångspunkter och mål. Det finns en strategi från värdekonservativa och nationalistiska krafter att splittra och försvaga oss, säger Alice.
Hon lyfter intersektionalitet som ett exempel på splittring i systerskapet. Att inte alla ser värdet med att ha ett intersektionellt tänk för hur de skapar de bästa förutsättningarna för kvinnor och så många människor som möjligt.
– Det finns en risk om man inte förstår att kvinnor har olika förutsättningar. En kvinna på flykt, en kvinna med en funktionsvariation och så vidare har olika förutsättningar än andra kvinnor. Vi måste förstå det, vi måste våga se diskrimineringen inom diskrimineringen, och också beräkna med det när vi ska flytta fram positionerna, avslutar Alice.
Ta del av hela intervjun med Alice i videon nedan.
Trots flera larm om svenska förlossningsvården och rapporter om både kvinnor och bebisar som drabbas har få förändringar skett. Journalisten och chefsredaktören Irena Pozar berättar om sin granskande podcast, gjord tillsammans med Veckorevyn och Podme, om förlossningsvården och hur hennes engagemang för samhällsfrågor började.
30 juni 2023
Machokultur, destruktiva maskulinitetsnormer och mäns våld mot kvinnor. Författare och influerare Atilla Yoldas berättar om hur destruktiva mansnormer hotar både män och kvinnor.
14 december 2022
Barnmorskan Asabea Britton har tagit Instagram med storm. Genom sitt pedagogiska innehåll är hon en stark röst för säker förlossningsvård och kvinnors reproduktiva rättigheter.
19 oktober 2022
Hon är artist, skådespelare och programledare – och Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Här berättar Sarah Dawn Finer om uppväxten i ett feministiskt hem, sina feministiska hjärtefrågor och om viljan att använda sin röst för alla de som inte kan.
11 juli 2022
Vad gör lokala kvinnorättsförsvarare när ett krig bryter ut? Här svarar Kvinna till Kvinnas expert Linda Säll på frågor om krig, flykt och kvinnors rättigheter som våra goodwillambassadörer Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou och deras följare funderat på.
22 april 2022
Efter #metoo var intresset för samtyckesfrågor högt och samtyckeslagen i Sverige klubbades igenom året efter. Trots detta är vi långt ifrån en samtyckeskultur. Här berättar jämlikhetsexperten Ida Östensson om lagen och nästa steg framåt.
21 februari 2022
Just nu är många politiker överens om att mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga. I senaste avsnittet av Femdefender Talks poängterar dock författaren Katarina Wennstam att vi måste fortsätta att lyfta frågan.
20 december 2021
På EU-nivå finns kvinnorättsförsvarare som slåss för kvinnors rättigheter i Europa. Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke tar med oss innanför EU:s väggar och berättar om sitt engagemang och arbete.
7 juni 2021
Under 2020 debuterade Suad Ali som författare med boken ”Dina händer var fulla av liv”. Nu pratar hon med oss om sitt författarskap och kvinnors villkor i krig och konflikt.
24 februari 2021
Kampen för ett jämställt samhälle har kommit långt men vi har en bit kvar. Kriminologen Nina Rung arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Här berättar hon om sitt engagemang och sina framtidsspaningar.
22 december 2020
Hon drivs av att förändra världen. Margot Wallström är en av Sveriges mest framstående politiker. Här möter ni henne i ett samtal om hennes långa karriär där hon gjort stora avtryck, såväl i Sverige som internationellt.
28 oktober 2020
Hon är aktivist, kolumnist och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna. Möt Linnéa Claeson i en intervju om hur det är att vara kvinnorättsförsvarare i Sverige och världen i dag.
13 augusti 2019