Swisha en gåva till 90 18 003 SwishTillsammans står vi upp för aborträtten

Just nu är massor av kvinnor och flickor gravida mot sin vilja. Många kommer att föda barn de inte är redo att ta hand om. Tusentals kommer att dö av försök att göra illegala eller osäkra aborter.

Vi har gjort stora framsteg. 2021 var det lagligt att göra abort i fler länder än någonsin. Antalet som dog på grund av osäkra aborter minskade. Det är tack vare modiga aktivister och organisationer som tar kampen dag efter dag, år efter år. Men arbetet är inte över. Ett koordinerat abortmotstånd vinner mark på flera platser i världen.

År 2021 drev vi kampanjen #ståuppföraborträtten tillsammans med RFSU på internationella aborträttsdagen den 28 september. Vi stod upp i solidaritet med dem som kämpar för aborträtten världen över.

I år deltar vi i kampanjen för alla dem som kämpar för att vinna, behålla eller få tillbaka sina rättigheter. Vill du också delta i #ståuppföraborträtten? Följ instruktionerna nedan.

 

Hur gör jag?

  1. Ta en bild där du står upp, gärna på en otippad plats.
  2. Skriv något om varför du står upp! Ett ord eller tio rader – det är helt upp till dig.
  3. Skriv in hashtaggen #ståuppföraborträtten. Tagga också gärna @rfsu.
  4. Publicera bilden i i dina sociala medie-kanaler. Klart!
Jag vill delta i demonstrationen »
Demonstration i samband med Fourth of July i USA. Foto: Matthew Kaplan Photography

#ståuppföraborträtten i Stockholm

I år är vi med och arrangerar en demonstration i Stockholm för allas rätt att bestämma över sina egna kroppar och liv. Demonstrationståget går från Mynttorget till Sergels torg klockan 17. Kom och #ståuppföraborträtten!

Bor du i Göteborg eller Lund? Demonstrationer planeras även i dessa städer, håll utkik efter information från RFSU och Amnesty International.

 

Jag vill delta i demonstrationen »

0miljoner
osäkra aborter genomförs varje år

 

”Ibland tänker jag att om vi alla slutade jobba, bara i en månad, så skulle det genast öppna upp för nya restriktioner kopplat till människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.”

Nordmakedonska aktivisten Dragana Karovska Chemerska om hur det är att stå upp för aborträtten när den är hotad.

 

Läs mer här »

Lär dig mer