Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Swisha en gåva till 90 18 003

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Tusentals kvinnor dör varje år för att de inte har tillgång till mödravård, preventivmedel och säkra aborter. Kvinnor dör också för att de utsätts för könsstympning eller föder barn i alldeles för tidig ålder. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) handlar om alla människors rätt till sin egen kropp.

I de flesta samhällen har kvinnor mindre makt över sina kroppar än män. Kvinnor får inte alltid själva bestämma hur de ska klä sig, vilka de ska träffa eller leva med. Kvinnor får inte ha sex före äktenskapet eller med olika partners. Kvinnors sexualitet kontrolleras genom förbud mot abort och preventivmedel. Varje dag dör över 800 kvinnor för att de blivit gravida, bland annat på grund av bristfällig mödravård. Så här får det inte fortsätta.

Kvinnorörelsen kämpar för SRHR

När kvinnor kan bestämma om, när och med vem de vill skaffa barn kan de själva planera sina liv och få möjlighet att studera och arbeta. Då kan de också vara med och påverka i samhället.

I många länder är det kvinnorörelsen som kämpar för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR. Kvinnorörelsen vann en stor seger när reproduktiv hälsa definierades som en mänsklig rättighet 1994. Det innebär att alla har rätt till vård under graviditet och förlossning, tillgång till preventivmedel och sexualundervisning. Men i FN är det fortfarande många länder som motsätter sig att sexuella rättigheter ska ingå i SRHR-begreppet. Kvinnors sexuella rättigheter erkänns inte eftersom de anser att kvinnors främsta uppgift är att föda barn och inte njuta sexuellt. Även Hbtqi-rättigheter motarbetas. Alla människor ska ha rätt att bestämma över sin sexualitet utan att utsättas för diskriminering kränkningar och våld. Är det här lika självklart för dig så var gärna med och bidra till vårt arbete.

Fria och säkra aborter livsviktigt för kvinnor

Att förbjuda aborter leder bara till att fler kvinnor och flickor dör av osäkra aborter eller tvingas resa till andra länder där det är tillåtet. Samtidigt som mödravården förbättras globalt pågår ett krig mot kvinnors kroppar. Konservativa krafter både i och utanför Europa vill inskränka aborträtten. Vissa länder villkorar sitt bistånd så att organisationer som utför eller ens informerar om aborter inte får stöd.

Att förbättra mödrahälsovård och sexualundervisning är enkla insatser för global utveckling. Men det saknas ofta politisk vilja i de konfliktdrabbade länder där Kvinna till Kvinna arbetar. Tack vare lokala kvinnoorganisationer finns det ändå hjälp att få. De kämpar hårt för att sprida information och ger vård för att minska osäkra aborter, tonårsgraviditeter och för att få ett slut på kvinnlig könsstympning.

Tillsammans stöttar vi de som arbetar för förändring på plats!

Din gåva är viktig!

Gå vidare »

Stå upp för kvinnors rättigheter!

När du stödjer Kvinna till Kvinnas arbete tar du ställning för kvinnors rättigheter och är med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid.

Läs mer:

Nationalismen hotar kvinnors rättigheter

Starka bakåtsträvande krafter i Sverige och i vår omvärld vill att kvinnor ska tillbaka i traditionella roller, och vill begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Vi har sett det hända runt om i världen, och det kan hända här. Nationalismen är på frammarsch även i Sverige.

Visa att du inte tänker låta Sverige dras med i de nationalistiska vindar som blåser över delar av Europa och världen.

Läs om hur kvinnors rättigheter hotas och vad du kan göra »

Läs mer om #kvinnorsval »