Kvinna till Kvinna i Kosovo
Kosovo är fortfarande präglat av kriget i slutet av 90-talet. Kosovos status som land är omtvistad. I dag är landet erkänt av drygt 100 länder, men relationen till Serbien är fortsatt inte löst efter kriget. Spänningar mellan de etniska grupperna i Kosovo försvårar situationen. Kvinnorörelsen i Kosovo lyckas dock med sådant som inte beslutsfattare gör: Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i landet har visat under många år att samarbete över etniska gränser är möjligt. Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer har varit med och ordnat möten och konferenser om fredsbyggande arbete både inom Kosovo och mellan länderna på Balkan. Ett resultat av dessa möten är det nätverk för unga kvinnor från Kosovo och Serbien som vill arbeta för att främja fred mellan länderna.
Trots kvinnorörelsens arbete prioriteras kvinnor bort från de dialoginitiativ som äger rum för att normalisera relationen mellan Kosovo och Serbien. Det är därför viktigt att kvinnorörelsen får fortsatt stöd för att kunna bedriva sitt viktiga arbete för fred och kvinnors rättigheter.
Ny lag förbättrar ekonomin för våldsutsatta kvinnor
Lokala kvinnorättsorganisationer har länge arbetat för att personer som utsatts för sexuellt våld ska få upprättelse. 2014 antogs äntligen en lag som gör att de som utsattes för sexuellt våld under kriget ska kunna få ekonomiskt stöd, på samma sätt som krigsveteraner. De som begått sexuella övergrepp går dock fortfarande ofta ostraffade. Av samma anledning är det också svårt för kvinnor att lämna våldsamma relationer. Organisationer som Kvinna till Kvinna samarbetar med, arbetar för att förebygga genusbaserat våld, och för att kvinnor som utsatts för trafficking ska få hjälp.
Kvinnligt deltagande ökar på flera arenor
De senaste åren har antalet kvinnor på beslutsfattande positioner ökat. En kvinnlig president och borgmästare är exempel på det. Valdeltagandet är dock fortfarande lägre hos kvinnor än hos män, och arbetslösheten är också mer utbredd bland kvinnor. Kvinnorörelsen i Kosovo fortsätter att arbeta för att kvinnor ska ta mer plats i myndigheter, så att de till exempel kan påverka landets EU-integration.
Kvinna till Kvinna har arbetat i Kosovo sedan 1994.