Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag hoppas att jag får fortsätta mina studier”

– Jag har skrivit om samma prov tre gånger och har underkänts varje gång. Min lärare har bett om sexuella tjänster i utbyte mot att få betyg, och har varit tydlig med att jag inte kommer att komma längre förrän jag ger med mig, säger 20-åriga Merita i Kosovo.

Meritas universitetslärare vägrar ge henne betyg om hon inte har sex med honom. Foto: Driton Paqarada
Meritas universitetslärare vägrar ge henne betyg om hon inte har sex med honom. Foto: Driton Paqarada

Meritas mamma dog i barnsäng. För att förhindra att andra kvinnor dör under sin förlossning har Merita bestämt sig för att bli gynekolog. Men utbildningen är dyr. Som tur är har hon släktingar som kan hjälpa till att täcka kostnaderna. Meritas mormor stickar sockor som hon säljer för att finansiera utbildningen.

Tvingas till sex mot utbyte av betyg

Men inte nog med att skolavgiften är dyr, Merita får inte heller det betyg hon förtjänar. Även om hon får hjälp av sina släktingar, finns det också folk som vill motarbeta hennes dröm om att bli gynekolog. Till exempel den lärare som vägrar att ge henne betyg om hon inte har sex med honom. Merita har polisanmält, men i avsaknad av bevis har utredningen lagts ned.

–  Jag har begärt att bedömas av en panel nästa gång, istället för av min lärare. Jag hoppas verkligen att min begäran blir godkänd, så att jag kan fortsätta med mina studier, säger hon.

Mobilapp kartlägger sexuella trakasserier

Den här typen av sexuella trakasserier är vanliga i skolmiljö, och det är också vanligt att de som utsätts hoppar av sin utbildning. Det visar en rapport som Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Kosovo Women’s Network tagit fram. Rapporten visar också att offren är i alla åldrar, men de som är mest utsatta är mellan 16 och 28 år. Den absoluta majoriteten av de utsatta är kvinnor, men även andra kön finns representerade.

Kosovo Women’s Networks mål är inte bara att lyfta problemet, utan också att ta fram metoder för att bekämpa trakasserierna. Tillsammans med två andra kvinnoorganisationer i landet har de därför tagit fram en mobilapp som heter ”Ec Shlire”, vilket betyder ”Gå fritt”. Via appen kan man rapportera om sexuella trakasserier man utsatts för, och hittills har flera hundra fall rapporterats.

Polis tränas i appen

Fallen från appen visar att trakasserier är vanligast på öppna gator, men att de också sker i skolan, på arbetsplatser, i kollektivtrafiken och på gym. För att nämna några exempel. Än så länge används det insamlade materialet bara till statistik, men förhoppningen är att polis, kommun, intressegrupper och aktivister kommer kunna använda sig av underlagen för att arbeta mot sexuella trakasserier.

–  Just nu arbetar vi med att träna Kosovos polis i hur de kan använda plattformen, och i slutändan vill vi att den överförs till dem så att anmälningarna inte bara blir statistik. Då kommer appen leda till direkta konsekvenser, säger Zana Idrizi som är projektledare för arbetet.

Sexuella trakasserier är vanligt förekommande på universitet i Kosovo. Foto: Driton Paqarada
Sexuella trakasserier är vanligt förekommande på universitet i Kosovo. Foto: Driton Paqarada

Din gåva är viktig!

Visste du att...

Kosovo är ett av de länder där Kvinna till Kvinna har arbetat längst. I nära 25 år har vi funnits på plats för att stötta kvinnor. I Kosovo jobbar vi bland annat för att kvinnor som utsattes för sexuellt våld i samband med kriget ska få stöd och upprättelse. Vi kämpar också för att förhindra sexuella trakasserier.

Läs mer om vårt arbete och om kvinnors situation i Kosovo »

Mer om Kosovo