Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Femdefender Talks

Sedan augusti 2019 intervjuar Kvinna till Kvinna olika kvinnorättsförsvarare i samtalsserien Femdefender Talks. Intervjuerna finns även i kortare artikelformat.

Se samtalen i efterhand:

Läs artiklarna

Irena Pozar: ”Hälften av de skador som uppstår hade kunnat förhindras”

Trots flera larm om svenska förlossningsvården och rapporter om både kvinnor och bebisar som drabbas har få förändringar skett. Journalisten och chefsredaktören Irena Pozar berättar om sin granskande podcast, gjord tillsammans med Veckorevyn och Podme, om förlossningsvården och hur hennes engagemang för samhällsfrågor började.

30 juni 2023

Atilla Yoldas: ”Det är vi killar som ska dra lasset”

Machokultur, destruktiva maskulinitetsnormer och mäns våld mot kvinnor. Författare och influerare Atilla Yoldas berättar om hur destruktiva mansnormer hotar både män och kvinnor.

14 december 2022

Asabea Britton: ”Jag önskar att vi lyfte upp gravida kvinnor”

Barnmorskan Asabea Britton har tagit Instagram med storm. Genom sitt pedagogiska innehåll är hon en stark röst för säker förlossningsvård och kvinnors reproduktiva rättigheter.

19 oktober 2022

Sarah Dawn Finer: ”Alla frågor som handlar om kvinnor handlar om dig”

Hon är artist, skådespelare och programledare – och Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Här berättar Sarah Dawn Finer om uppväxten i ett feministiskt hem, sina feministiska hjärtefrågor och om viljan att använda sin röst för alla de som inte kan.

11 juli 2022

Ambassadörerna frågar – vad gör Kvinna till Kvinna när krig bryter ut?

Vad gör lokala kvinnorättsförsvarare när ett krig bryter ut? Här svarar Kvinna till Kvinnas expert Linda Säll på frågor om krig, flykt och kvinnors rättigheter som våra goodwillambassadörer Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou och deras följare funderat på.

22 april 2022

Ida Östensson om samtycke: ”Allt annat än ett ja är ett nej”

Efter #metoo var intresset för samtyckesfrågor högt och samtyckeslagen i Sverige klubbades igenom året efter. Trots detta är vi långt ifrån en samtyckeskultur. Här berättar jämlikhetsexperten Ida Östensson om lagen och nästa steg framåt.

21 februari 2022

Katarina Wennstam: ”Mäns våld mot kvinnor måste ligga högt på dagordningen”

Just nu är många politiker överens om att mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga. I senaste avsnittet av Femdefender Talks poängterar dock författaren Katarina Wennstam att vi måste fortsätta att lyfta frågan.

20 december 2021

Alice Bah Kuhnke: ”Drivet fanns där som ett frö”

På EU-nivå finns kvinnorättsförsvarare som slåss för kvinnors rättigheter i Europa. Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke tar med oss innanför EU:s väggar och berättar om sitt engagemang och arbete.

7 juni 2021

Suad Ali vill bryta stereotypen av kvinnor på flykt

Under 2020 debuterade Suad Ali som författare med boken ”Dina händer var fulla av liv”. Nu pratar hon med oss om sitt författarskap och kvinnors villkor i krig och konflikt.

24 februari 2021

Nina Rung: ”Målet är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra”

Kampen för ett jämställt samhälle har kommit långt men vi har en bit kvar. Kriminologen Nina Rung arbetar för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Här berättar hon om sitt engagemang och sina framtidsspaningar.

22 december 2020

Margot Wallström: ”Nu tog tårarna slut”

Hon drivs av att förändra världen. Margot Wallström är en av Sveriges mest framstående politiker. Här möter ni henne i ett samtal om hennes långa karriär där hon gjort stora avtryck, såväl i Sverige som internationellt.

28 oktober 2020

Linnéa Claeson: ”Vi har bara ett liv”

Hon är aktivist, kolumnist och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna. Möt Linnéa Claeson i en intervju om hur det är att vara kvinnorättsförsvarare i Sverige och världen i dag.

13 augusti 2019