– Jag har skrivit om samma prov tre gånger och har underkänts varje gång. Min lärare har bett om sexuella tjänster i utbyte mot att få betyg, och har varit tydlig med att jag inte kommer att komma längre förrän jag ger med mig, säger 20-åriga Merita i Kosovo.
Meritas mamma dog i barnsäng. För att förhindra att andra kvinnor dör under sin förlossning har Merita bestämt sig för att bli gynekolog. Men utbildningen är dyr. Som tur är har hon släktingar som kan hjälpa till att täcka kostnaderna. Meritas mormor stickar sockor som hon säljer för att finansiera utbildningen.
Men inte nog med att skolavgiften är dyr, Merita får inte heller det betyg hon förtjänar. Även om hon får hjälp av sina släktingar, finns det också folk som vill motarbeta hennes dröm om att bli gynekolog. Till exempel den lärare som vägrar att ge henne betyg om hon inte har sex med honom. Merita har polisanmält, men i avsaknad av bevis har utredningen lagts ned.
– Jag har begärt att bedömas av en panel nästa gång, istället för av min lärare. Jag hoppas verkligen att min begäran blir godkänd, så att jag kan fortsätta med mina studier, säger hon.
Den här typen av sexuella trakasserier är vanliga i skolmiljö, och det är också vanligt att de som utsätts hoppar av sin utbildning. Det visar en rapport som Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Kosovo Women’s Network tagit fram. Rapporten visar också att offren är i alla åldrar, men de som är mest utsatta är mellan 16 och 28 år. Den absoluta majoriteten av de utsatta är kvinnor, men även andra kön finns representerade.
Kosovo Women’s Networks mål är inte bara att lyfta problemet, utan också att ta fram metoder för att bekämpa trakasserierna. Tillsammans med två andra kvinnoorganisationer i landet har de därför tagit fram en mobilapp som heter ”Ec Shlire”, vilket betyder ”Gå fritt”. Via appen kan man rapportera om sexuella trakasserier man utsatts för, och hittills har flera hundra fall rapporterats.
Fallen från appen visar att trakasserier är vanligast på öppna gator, men att de också sker i skolan, på arbetsplatser, i kollektivtrafiken och på gym. För att nämna några exempel. Än så länge används det insamlade materialet bara till statistik, men förhoppningen är att polis, kommun, intressegrupper och aktivister kommer kunna använda sig av underlagen för att arbeta mot sexuella trakasserier.
– Just nu arbetar vi med att träna Kosovos polis i hur de kan använda plattformen, och i slutändan vill vi att den överförs till dem så att anmälningarna inte bara blir statistik. Då kommer appen leda till direkta konsekvenser, säger Zana Idrizi som är projektledare för arbetet.
Kosovo är ett av de länder där Kvinna till Kvinna har arbetat längst. I nära 25 år har vi funnits på plats för att stötta kvinnor. I Kosovo jobbar vi bland annat för att kvinnor som utsattes för sexuellt våld i samband med kriget ska få stöd och upprättelse. Vi kämpar också för att förhindra sexuella trakasserier.
Nästan 20 år efter kriget i Kosovo väntar fortfarande mer än 20 000 överlevare av sexuellt våld på rättvisa. En av dem är Vasfije Krasniqi Goodman, som är bland de första kvinnor i landet att öppet tala om de brott som hon blivit utsatt för.
11 december 2023
I konfliktdrabbade Kosovo har kvinnorättsorganisationer historiskt sett hållit ihop och nått betydelsefulla segrar för jämställdhet tillsammans. Dafina Prekazi och hennes kollegor är bland dem som arbetar för att öka medvetenheten om rörelsens avgörande roll i fredsbyggande och att främja jämställdhet.
23 november 2023
I juni sprang vår kollega Yllka Soba från Kosovo ”Stockholm Marathon” för att uppmärksamma att Kvinna till Kvinna fyller 25 år, och för att fira att hon jobbat inom organisationen i 15 år. ”Jag vill, som en av de kvinnor som överlevt kriget i Kosovo, fira att jag lever! Och jag vill visa världen det viktiga arbete som Kvinna till Kvinna gör. Stödet från svenska folket har förändrat mitt och många andra kvinnors liv i Kosovo!”, säger hon. Här skriver hon sin hälsning till Sverige.
9 juli 2018
Igballe ”Igo” Rogovas kontakt med Kvinna till Kvinna började redan i mitten av 90-talet. I dag leder hon kvinnorättsorganisationen Kosovo Women’s Network (KWN), som är en av våra partnerorganisationer i Kosovo. För oss berättar Igo om det motstånd hon stött på som kvinnorättsförsvarare, och vad som gjort att hon har kunnat fortsätta kampen.
4 maj 2018
Arbetslöshet, arrangerade äktenskap och våld i hemmet. Utmaningarna är stora för kvinnorna från Kosovos marginaliserade minoritetsgrupper. Men med stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation kan kvinnor som Lule Fila hitta både jobb och styrkan att kämpa för sina medsystrar.
30 januari 2018
– Jag har skrivit om samma prov tre gånger och har underkänts varje gång. Min lärare har bett om sexuella tjänster i utbyte mot att få betyg, och har varit tydlig med att jag inte kommer att komma längre förrän jag ger med mig, säger 20-åriga Merita i Kosovo.
25 januari 2018