Hon var bara 16 år gammal när hon blev gravid efter en våldtäkt som riskerade att slå hennes liv i spillror. Men Rwema, som fått utbildning från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda, är fast besluten att börja skolan igen så snart den öppnar efter pandemin.
Det var på vägen hem från skolan en dag som det hände. Rwema var då 16 år gammal och hennes familj hade det svårt ställt. Hon hade fått hjälp av en 23-årig man som hade betalat för en del basala saker åt henne.
Rwema var med sina vänner när hon stötte på mannen den där dagen. Han bad henne dröja sig kvar. Eftersom hon tänkte att han var en vän, gick hon med på det.
– Så snart mina vänner hade gått blev han aggressiv och sa att jag skulle betala tillbaka för alla saker jag fått av honom. Jag förklarade att jag inte hade några pengar och då sa han att det inte var pengar han ville ha. Han våldtog och hotade mig, berättar Rwema.
Rwema var rädd för vad som hade hänt och rädd för att berätta för sina föräldrar. Några veckor gick och hon började bli orolig över att hon kanske var gravid. Till slut pratade Rwema med sin mamma och familjen lyckades få ihop 3 000 Rwandiska franc (cirka 27 svenska kronor) för att Rwema skulle kunna ta ett graviditetstest. Det visade positivt. Ett tungt besked för familjen.
– Mina föräldrar grälade jämt på grund av mig och pappa lämnade oss ett tag. Jag kunde inte få vård, mat eller kläder till bebisen. Mannen som våldtog mig gick fortfarande fri och fortsatte att trakassera mig, säger Rwema.
Det var då Rwema kom i kontakt med Réseau des Femmes Oeuvrant pour le Développement Rural – en av Kvinna till Kvinnas lokala partnerorganisationer i Rwanda. De jobbar för att stoppa våld mot kvinnor, stötta överlevare och förebygga tonårsgraviditeter på landsbygden i Rwanda.
Rwema berättar att det var först när hon lärde sig om sina rättigheter som hon förstod att hon kunde anmäla mannen, vilket hon också gjorde. Men han släpptes i brist på bevis. Rwema fick då hjälp av Réseau des Femmes med hur hon skulle kunna få göra ett gratis DNA-test som bevisade att mannen var far till barnet.
– Han är häktad nu. Fallet pågår fortfarande och jag är säker på att jag kommer att få upprättelse, säger Rwema.
Rwema är långt ifrån ensam om sin situation. I skuggan av pandemin, när skolorna har stängt, ser de lokala kvinnorättsorganisationerna tonårsflickor som en särskilt utsatt grupp. När flickor hålls hemma på grund av stängda skolor utsätts de i högre utsträckning för våld och övergrepp, blir gravida och tvingade in i äktenskap. De riskerar att aldrig återvända till skolan. I ”skuggpandemin” förstörs framtidsutsikterna för många flickor som förlorar makten över sina egna liv.
För att tonårsmödrar ska kunna gå till skolan krävs barnvakter. Réseau des Femmes jobbar därför tillsammans med flickornas föräldrar för att möjliggöra skolgång så snart skolorna öppnar igen.
Under pandemin har Rwema fått hjälp med mat, hygienartiklar och skyddsmaterial från Réseau des Femmes. Hon är fast besluten att börja skolan igen och stöttar även andra tonårsmödrar att anmäla sina förövare. Trots allt som hon har fått gå igenom är Rwema hoppfull och känner framtidstro.
– Jag längtar efter att börja skolan igen när den öppnar. Mina föräldrar har gått med på att ta hand om min bebis under lektionstid. Jag känner att jag har fått upprättelse. Min dröm är att ta studenten och jobba inom sjukvården eller starta ett eget företag, säger Rwema.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Vi stödjer och jobbar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot flickor och kvinnor och försvara deras mänskliga rättigheter. Vi arbetar också för konfliktlösningar och för att fler kvinnor ska få ta plats i beslutsfattande positioner.
Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.
De är inte längre barn, men heller inte vuxna kvinnor. När tonåringar själva blir mammor riskerar de att falla mellan stolarna i sjukvården. Vår partnerorganisation Empower Rwanda samarbetar med ett hälsocenter för att säkerställa bra vård för 200 unga mödrar som lever i fattigdom.
13 september 2022
De senaste åren har anti-genusrörelsen fått fäste i Nordmakedonien och sexualundervisningen hotas. För att motverka detta arbetar organisationen HERA för att höja kunskapen om hur viktig sexualundervisning är – och hur farlig anti-genusrörelsen är.
30 maj 2022
Att känna att de inte är ensamma, att få en röst och att kunna gå tillbaka till skolan. Det är några av de saker som Empower Rwandas program för att stödja unga mammor från fattiga familjer har betytt för flickorna som deltar.
13 september 2022