Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Tillsammans övervinner tonårsmödrar i Rwanda sina svårigheter

Att känna att de inte är ensamma, att få en röst och att kunna gå tillbaka till skolan. Det är några av de saker som Empower Rwandas program för att stödja unga mammor från fattiga familjer har betytt för flickorna som deltar.

Julienne, Pauline, Janneti, Pacifique, Sharron och Clarisse är alla tonåringar och deltagare i ett program för unga mödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell
Julienne, Pauline, Janneti, Pacifique, Sharron och Clarisse är alla tonåringar och deltagare i ett program för unga mödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell

Samlingssalen är stor och luftig. Skuggan ger en välkommen lättnad från solen utanför. Utspridda i rummet står vita plaststolar och i dem sitter ett 30-tal unga mammor som väntar på att deras utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ska starta. Vissa har små bebisar i famnen. Andra får då och då jaga efter lite äldre barn som har svårt att sitta still.

Unga mödrar i distriktet Nyagatare i Rwanda som deltar i en utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Unga mödrar i distriktet Nyagatare i Rwanda som deltar i en utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Foto: Gloria Powell

Alphonsine Nyiramana intar scenen. Hon är utbildare inom SRHR och brukar hålla dessa pass en gång i veckan på hälsocentret Bugaragara. Nu har Alphonsine bjudits in av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda som en del av deras program för att stärka unga mammor. Den här dagen kommer hon bland annat att prata om familjeplanering, preventivmedel, könssjukdomar och säkra aborter.

– Jag älskar att jobba med ungdomar och att få se deras utveckling, det arbetet är så viktigt, säger Alphonsine.

Låg kunskapsnivå

Alphonsine förklarar att många av tjejerna som brukade vara väldigt blyga nu är tillräckligt självsäkra för att ställa alla ”pinsamma” frågor de har. När hon först började träffa dem hade de inte fått en tillräcklig sexualundervisning.

– Många har sagt att de kanske inte ens hade blivit gravida om de hade fått den här informationen tidigare, säger Alphonsine.

Detta bekräftas av en av deltagarna, 17-åriga Pauline:

– Vi brukade vara sårbara och hjälplösa, säger hon. Nu vet vi mer, vi har en röst och kan undervisa andra i våra samhällen.

Välkomnas tillbaka i gemenskapen

Janetti tillsammans med sin 1-åriga dotter.

Janetti tillsammans med sin 1-åriga dotter. Foto: Gloria Powell

Tonårsflickor som blir gravida utan att vara gifta utsätts för mycket skampåläggning och stigmatisering i Rwanda. De måste hoppa av skolan för att föda barn och de förlorar då sitt sociala nätverk. Vissa kastas till och med ut från sina föräldrars hus och lämnas utan stöd. Detta är något som Empower Rwanda arbetar för att förändra.

– Empower Rwanda hjälpte mig att bli accepterad i min familj igen. De har låtit mig flytta hem igen och om ett par månader börjar jag skolan igen, säger Julienne, som är 17 år.

– Det bästa med programmet var att lära mig att jag inte var ensam och att det fanns andra tjejer i min situation. Mitt liv har förändrats helt. Förut blev jag slagen hemma och mina föräldrar släppte inte in mig i huset. Nu har de välkomnat mig tillbaka, säger Janetti, också 17 år gammal.

“Helande och systerskap”

Pacifique tillsammans med sin 1,5-årige son.

Pacifique tillsammans med sin 1,5-årige son. Foto: Gloria Powell

Pacifique, 17, som är på utbildningstillfället med sin 1,5-årige son, beskriver också sitt deltagande i programmet som en resa för helande och systerskap.

– Det har förändrat hur jag känner för mig själv. Jag har mer värdighet. Och tack vare utbildningen som erbjudits våra föräldrar kan jag börja skolan igen. De behandlar mig och min son väl nu, säger hon.

Clarisse, 17, som hörde talas om Empower Rwanda genom sitt lokala hälsocenter, känner att hon nu själv kan vara en bättre förälder:

– Mitt barn kommer inte att gå igenom det jag gick igenom, säger hon bestämt.

Vård och upprättelse

Empower Rwanda arbetar nära lokala hälso- och polismyndigheter (många flickor blir gravida efter våldtäkter) för att kunna ge flickorna den hälso- och rättsvård de har rätt till som medborgare i Rwanda.

– Ett väldigt viktigt resultat av programmet är att de flesta flickor nu har testats för hiv och vet sin status. Om de behövde behandling så har de börjat med den. En del har också börjat använda preventivmedel och de som varit gravida har kunnat få ordentlig mödravård, säger Alphonsine.

Stora geografiska områden

Men det finns fortfarande utmaningar kvar.

– De här sektorerna* är enorma rent geografiskt, så tjejerna måste ta sig långa sträckor och många måste gå hela vägen. Det är svårt att delta i utbildningen när man först måste gå i timmar med ett hungrigt och trött barn, säger Alphonsine.

Transport fram och tillbaka kan kosta cirka 6 000 rwandiska franc (ungefär 60 svenska kronor) vilket är en stor summa om du kommer från en familj som lever i fattigdom. Empower Rwanda erbjuder dock sina deltagare mindre resebidrag, för att göra det möjligt för fler flickor att delta. De letar också efter lösningar för att deras aktiviteter ska kunna utföras närmre samhällena där flickorna bor.

* Sektorer är geografiska områden som Rwanda är administrativt indelade i – de fem provinserna är uppdelade i 30 distrikt som i sin tur består av ett antal sektorer.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i ett projekt som heter ”Her Voice, Her Right”. Genom programmet når Empower Rwanda totalt 400 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distrikten Gatsibo och Nyagatare.

Lästips