Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Jag känner mig inte längre ensam”

När Theodette var bara 16 år blev hon våldtagen. Kort därefter upptäckte hon att hon var gravid. Hon lämnades helt ensam och utan stöd tills hon hittade Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda som jobbar för att stärka tonårsmödrar.

Theodette, 19, tillsammans med sin 2-åriga dotter. Theodette deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell
Theodette, 19, tillsammans med sin 2-åriga dotter. Theodette deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell

Det var sent på kvällen som det hände. Theodette, som då bara var 16 år, hade varit på bortamatch med sitt fotbollsskollag. Hon gick hem ensam i mörkret när hon blev överfallen och våldtagen. Det dröjde inte länge innan hon insåg att hon var gravid.

– Ända från första början, när jag fick veta att jag var gravid, oroade jag mig. Jag visste inte vem jag skulle prata med eftersom min mamma hade dött. Om hon hade varit vid liv hade jag kanske kunnat prata med henne, säger Theodette.

– Jag funderade på att göra abort, men jag visste inte hur. Jag funderade också på att ta mitt eget liv.

I Rwanda anser många familjer att en gravid, ogift dotter är en stor skam och förskjuter henne. När Theodettes pappa och hans nya fru fick reda på vad som hade hänt kastade de ut Theodette ur huset. Hon var tvungen att bo hos sin mormor som, när barnet väl föddes, började misshandla henne.

Theodette och hennes dotter som leker i gräset.

Under intervjun leker Theodettes dotter på gräsmattan. Foto: Gloria Powell

Ett program för att stärkas

Det var genom en annan tonårsmamma som Theodette fick nys om ett program som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda.

I projektet ”Her Voice, Her Right” vill Empower Rwanda nå totalt 400 tonårsmödrar i Rwanda för att stärka deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och för att skydda dem från att utsättas för mer våld. Empower Rwanda arbetar nära lokala myndigheter för vård- och rättstjänster för att stötta unga mammor på bästa möjliga sätt.

Inte längre ensam

Theodette har nu deltagit i programmet i sju månader. Genom de utbildningar hon fått känner hon sig självsäker nog att våga prata om de problem hon har och stå upp för sig själv.

– En viktig sak för mig var att lära mig om min egen kropp och våld mot flickor och kvinnor. Jag önskar att jag hade vetat det jag vet nu, innan jag blev gravid. När jag blev våldtagen anmälde jag det inte eller berättade för någon hemma vad som hade hänt mig, säger Theodette.

Hon säger också att något av det bästa med att ta del av Empower Rwandas program är känslan av att inte längre vara ensam. På aktiviteterna, där hon träffar andra tonårsmödrar, känner hon sig lyssnad på och förstådd.

Theodette och hennes dotter (mitten) tillsammans med övriga programdeltagare Lea (vänster) och Honorine (höger).

Theodette och hennes dotter (mitten) tillsammans med övriga programdeltagare Lea (vänster) och Honorine (höger). En av de bästa sakerna med programmet, enligt Theodette, är att hon inte längre känner sig ensam. Foto: Gloria Powell

Sparade ihop till ett företag

Programmet riktar sig till tonårsmödrar från några av de fattigaste familjerna i Rwanda. För att kunna delta i aktiviteter, såsom utbildningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, beviljas deltagarna en mindre summa för transportmedel.

Theodette har sparat allt hon kunnat av bidraget. Ibland har hon gått i timmar med sin dotter på ryggen i stället för att betala för transport. Med pengarna har hon kunnat startat ett litet företag som odlar bönor och aubergine. Det förser både henne och dottern med mat och Theodette kan också sälja överskottet. Hon har nu äntligen kunnat flytta från sin mormors hus och hyr ett eget, litet hus.

Hoppas kunna börja skolan igen

Theodettes högsta önskan är att börja skolan igen. Hon tvingades hoppa av när hon blev gravid. Hon är tacksam för att hon uppmuntras av Empower Rwanda att försöka – även om det är väldigt svårt.

– Jag skulle älska att börja skolan igen. Jag vill göra något av mig själv. Men det är inte lätt, jag har inte pengar att betala skolgången och jag kan inte lämna min dotter, säger Theodette.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i ett projekt som heter ”Her Voice, Her Right”. Genom programmet når Empower Rwanda totalt 400 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distrikten Gatsibo och Nyagatare.

Du behövs i kampen mot
flickors utsatthet

Den 11 oktober är det internationella flickdagen. En dag instiftad av FN:s generalförsamling, på initiativ av Plan International, för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation i världen. Dagen inträffar en gång per år, men flickors utsatthet pågår varje dag.

100 kronor kan betala resan för två tonårsmammor och deras bebisar till ett av Empower Rwandas utbildningstillfällen. Din gåva gör skillnad!

 

Swisha »

Lästips