Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinna i Armenien

Det finns en stark kraft i kvinnorörelsen i Armenien! Även om våld i hemmet fortfarande ses som en privat angelägenhet, kvinnor tjänar hälften så mycket som män gör, så arbetar modiga kvinnor för förändring. Vi stödjer lokala organisationer som utbildar om kvinnors mänskliga rättigheter. Tack vare ditt stöd kan de fortsätta att utbilda fler flickor, pojkar och lärare om jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Majoriteten av befolkningen i Armenien har inte råd med hälsovård. Ännu svårare är det för kvinnor som bor på landsbygden eftersom få har råd att ta sig till huvudstaden Jerevan för att träffa specialistläkare. Därför stödjer vi lokala organisationer som ser till att kvinnor får tillgång till gratis gynekologisk vård en gång om året, och remisser till specialistkliniker.

Kvinnor måste inkluderas i fredsförhandlingarna

Rapporteringen i västmedia om konflikterna i Södra Kaukasien är nästan obefintlig. Armenien och grannlandet Azerbajdzjan befinner sig i en utdragen konflikt om regionen Nagorno-Karabach. Trots att eldupphör utlystes redan 1994 har ingen varaktig fredsuppgörelse nåtts. Hittills har deltagarna vid fredsförhandlingarna nästan uteslutande varit män. Kvinnors deltagande skapar förutsättningar för en framtida och hållbar fred!

Kvinna till Kvinna har arbetat i Armenien sedan 2004.

Din gåva är viktig!

Våra partnerorganisationer i Armenien:

  • Frontline Youth Network
  • FemHouse
  • Women’s Fund Armenia
  • ‘Agate’ Rights Defense Center for Women with Disabilities
  • Women’s Center. Shushi

På bilden: Nalbandyan Women’s Club i Armenien. Foto: Pi Frisk

Mer om Armenien:

”Vi anklagas för att sprida pornografi”

Dödshot, sabotage och falska anklagelser. I Armenien blickar Gohar Shahnazaryan på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Women's Resource Center tillbaka på ett tufft fjolår.

30 januari 2020

Kidnappad och bortgift mot sin vilja

Studenten Varduhi blev kidnappad och bortgift mot sin vilja. Makens familj utsatte henne för våld och övergrepp under flera år. Vändningen kom genom stöd från Spitak Helsinki Group Human Rights, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien.

18 november 2019

Hon är enda hjälpen för kvinnorna i Spitak

Telefonen ringer konstant hos Ashken Babayan. Hon har vigt sitt liv åt att driva kvinnocentret Spitak Helsinki Group, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien, och drömmer om en större lokal så att fler kan få hjälp.

18 november 2019

Fånge hos mannens släkt i Ryssland

Armanush kände inte sin man alls när hon tvingades gifta sig med honom. Det lilla hon visste var att han och hans familj kom från Ryssland. Först efter bröllopet stod det klart för henne att hon skulle tvingas att överge sin hemstad i Armenien och flytta till mannens släkt.

18 november 2019

”Han misshandlade mig under flera år”

I dag utsätts en av tre kvinnor för våld eller sexuellt våld – ofta av en familjemedlem eller partner. Maral är en av många kvinnor i världen som misshandlats av sin man. Nu har hon fått stöd från en av våra partnerorganisationer i Armenien.

13 december 2017

De sätter jämställdhet på schemat

Dags att bryta stereotyper kring kön! Det tycker vår armeniska samarbetsorganisation Society Without Violence som tränar landets lärare i hur man undervisar om kön, genus och kvinnors rättigheter i skolan – och släpper en guidebok på temat.

30 oktober 2017