Vad är genusbaserat våld och mäns våld mot kvinnor?
Genusbaserat våld består av handlingar som skadar, hotar, kränker, tvingar eller begränsar en person. Dessa handlingar grundar sig i en föreställning om att kvinnor och icke-binära är underordnade män och bidrar till att upprätthålla ojämställda maktstrukturer. Den patriarkala maktstrukturen samspelar också med andra maktstrukturer såsom klass, ålder och etnicitet med mera.
Genusbaserat våld eller mäns våld mot kvinnor är våld som leder till eller sannolikt kommer att leda till fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande, inklusive hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, oavsett om det sker i det offentliga eller privata livet. Faktum är att var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid.
– Våld i nära relationer (misshandel, psykiska övergrepp, våldtäkt i äktenskapet, femicide);
– Sexuellt våld och trakasserier (våldtäkt, påtvingade sexuella handlingar, sexuella övergrepp, sexuella övergrepp mot barn, tvångsäktenskap, trakasserier, stalking, cyber trakasserier);
– Människohandel (slaveri, sexuellt utnyttjande);
– Kvinnlig könsstympning
– Barnäktenskap
Vad är för- och nackdelarna med genusbaserat våld som begrepp?
Genom att använda termen genusbaserat våld erkänner vi att alla kan vara överlevare/offer, liksom förövare av genusbaserat våld och att personer kan bli utsatta för genusbaserat våld även på grund av sin könsidentitet, sexualitet eller för att de avviker från de förväntningar, normer och roller som samhället tillskriver kvinnor och män.
Nackdelen med att använda termen genusbaserat våld är att det inte blir tydligt att den absoluta majoriteten av allt genusbaserat våld är våld som utförs av män och riktar sig mot kvinnor eller flickor (Council of Europe, World Health Organization 2021). För att belysa detta använder vi oftast termen mäns våld mot kvinnor i stället för genusbaserat våld. Det är också just mäns våld mot kvinnor som Kvinna till Kvinna nästan uteslutande arbetar med i våra program.
Vad är våld i nära relation?
Våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående. Det handlar både om heterosexuella och homosexuella parrelationer och om våld i andra familje- och släktrelationer, samt om barn som upplevt våld i sin familj.
Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man som utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med. Mer än 640 miljoner kvinnor som är 15 år eller äldre har utsatts för våld av en partner.
Vid dödligt våld i nära relation var 82 % av offren kvinnor och 18 % män. Globalt sett begås så många som 38 % av alla mord på kvinnor av deras partner i nära relationer. Våldet börjar dessutom tidigt i livet: nästan var fjärde ung kvinna (15-19 år) som har varit i ett förhållande har upplevt våld från en partner.
Vad är femicid?
Femicid beskriver den mest extrema formen av våld mot kvinnor, det dödliga våld som kvinnor upplever för att de är kvinnor, alltså mord av kvinnor och flickor.
I delar av världen, som till exempel i Mexico, är mördandet av kvinnor så pass vanligt att det har en särskild brottsrubricering. Där dödas 10 kvinnor och flickor varje dag. Men femicid sker överallt i världen.
FN beskriver femicid som genus-relaterat dödande av kvinnor, och att faktorer som driver på dödandet kan vara stereotypa könsroller, diskriminering, ojämlika maktrelationer och skadliga normer. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utförs de flesta fall av femicid av kvinnans partner eller ex-partner. Femicid kan också vara annat typ av dödligt våld mot kvinnor, till exempel när det används som vapen under väpnad konflikt, hedersrelaterade mord, och mördande av kvinnor på grund av deras sexualitet.
Kvinnorättsorganisationer som Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer gör ett livsviktigt arbete med att driva på för förändringar av lagstiftning, förändringar av normer och attityder som skadar kvinnor, och med att ge stöd och skydd till kvinnor som utsätts för våld.
Mäns våld mot kvinnor är ett av de största hindren för kvinnors fulla deltagande i samhället. Hot och våld används för att tysta kvinnor, hindra dem från att hävda sina rättigheter och kväver kvinnors kamp för förändring.
Arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor måste därför ses både som ett arbete för att stötta den enskilda individens rätt att leva ett liv fritt från våld, och ett arbete som bidrar till att öka jämställdheten och kvinnors inflytande i samhället på lång sikt.
Genusbaserat våld finns i alla sociala klasser, kulturer och samhällen, men i länder som drabbas av krig och konflikter ökar våldet mot kvinnor ännu mer – det gäller både det militära våldet, våldet i samhället och våldet i hemmet.
Studier visar att 37 % av de kvinnor som bor i de allra fattigaste och mest krigsdrabbade länderna har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld i en nära relation. I några av dessa länder är siffran så hög som varannan kvinna (50 %). Det är också viktigt att förstå att det ökade våldet inte försvinner när en konflikt tar slut. Våldet mot kvinnor fortsätter ofta att vara utbrett långt efter att konflikten är över.
Kvinnor och flickor i de länder Kvinna till Kvinna arbetar i har ett extra stort behov av stöd. De behöver hjälp att fly sina förövare, tillgång till vård och psykologiskt stöd samt hjälp att driva rättsliga processer för att få upprättelse, för att kunna skilja sig eller för att inte förlora vårdnaden av sina barn.
Många kvinnor som lämnar en våldsam relation behöver också hjälp att hitta ett sätt att försörja sig på, och för kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld, behöver de både hjälp att hantera skador och trauman, men även oönskade graviditeter.
Kvinna till Kvinna och våra partnerorganisationer arbetar med att ge kvinnor det stöd de behöver i dessa svåra situationer. Nästan alla våra partnerorganisationer (89 %) arbetar för att förebygga genusbaserat våld eller erbjuder stöd till kvinnor som utsätts för våld. Under året 2020 nådde Kvinna till Kvinna 400 000 kvinnor och flickor direkt genom vårt arbete mot våld. Våra partnerorganisationer arbetar också långsiktigt för att skapa förändring genom att kämpa för bättre lagar, ökad kunskap och förändrade attityder i samhället, samt hos myndigheter och rättsväsendet.
Ett exempel på detta är Kvinna till Kvinnas stöttande arbete med lagstiftande kampanjer om våld mot kvinnor på Västra Balkan, där det år 2019 uppnåddes en stor seger i Bosnien och Hercegovina när våld mot kvinnor äntligen blev olagligt (verksamhetsberättelse 2019: 38).
Genom att stödja kvinnorättsorganisationer som arbetar för att stoppa genusbaserat våld, stärker Kvinna till Kvinna både kvinnors organisering, våldsförebyggande arbete och stöd till överlevare/offer.
I vår roll som stöttepelare, är vi starkt övertygade om att överlevare/offer av genusbaserat våld, med rätt stöd, kan återta kontrollen över sina liv. Vi ser inte dessa kvinnor som passiva offer, utan som starka individer med förmåga att förändra sina liv och samhället. Detta är vad vi kallar ett feministiskt förhållningssätt.
När du blir månadsgivare är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:
Trakasserier, våld, våldtäkt och att tvingas till prostitution för att få arbeta. Det är bara några av de konstanta hot som kvinnliga gruvarbetare utsätts för i Demokratiska republiken Kongo. Kvinna till Kvinna träffar Esther och Philomene som berättar om de svåra förhållanden som livet som gruvarbetare innebär.
15 november 2024
I över ett decennium har 44-åriga Annuarite Mbambu arbetat som advokat i Demokratiska republiken Kongo. Efter att ha bevittnat flera kvinnor och barn fara illa utan att få hjälp bestämde hon sig för att ta makten i sina egna händer.
12 november 2024
Ny på arbetsmarknaden eller i jakt på nytt jobb? Här är varningsflaggorna kopplat till sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier som du bör vara uppmärksam på när du söker jobb.
9 oktober 2024
Vill du stoppa mäns våld och stötta kvinnor att kunna ta makten över sina liv? Tack vare ditt och andras stöd kan Kvinna till Kvinna fortsätta arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Det finns olika sätt att bidra på och du väljer vad som passar dig bäst – var med och skapa förändring!
Våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående.
Sexuella övergrepp och sexuellt våld mot kvinnor ökar i krig och konfliktsituationer.
Människohandel är ett stort globalt problem där brist på jämställdhet och kvinnors utsatta situation är en grundorsak.
Kvinnlig könsstympning är en utbredd och systematisk kränkning av flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.
Tvångsäktenskap och barnäktenskap sker över hela världen, i alla kulturer, och får fruktansvärda konsekvenser.