Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nutida kvinnorättskämpar stoppar mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som påverkar miljontals varje dag. Det krävs modiga insatser från kvinnorättskämpar, som jurister, psykologer och aktivister, för att stoppa detta våld. Här lyfter vi några av dessa inspirerande eldsjälar och deras outtröttliga arbete.

I kampen mot mäns våld mot kvinnor är det många som på olika sätt arbetar för att göra skillnad. Det handlar om kvinnorättskämpar som genom sina yrken, sitt mod och sin övertygelse står upp för våldsutsatta kvinnor. Våra partnerorganisationer runt om i världen arbetar dagligen för att stärka kvinnors rättigheter och motverka våld mot kvinnor.

Här möter vi några av dessa modiga jurister, psykologer och journalister som med sin kunskap och passion driver förändring.

📍Ukraina

Marta Chumalo, tillsammans med fyra andra kvinnor, grundade Women’s Perspectives för mer än 25 år.

Marta Chumalo, tillsammans med fyra andra kvinnor, grundade Women’s Perspectives för mer än 25 år. Foto: Jakub Bors/TOWER FILMS

Marta Chumalo arbetar som psykolog på kvinnorättsorganisationen Women’s Perspectives, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Ukraina. Organisationen stöttar överlevare av våld med bland annat psykologiskt stöd och juridisk rådgivning. Marta beskriver hur kriget har ökat risken för våld i hemmet i landet:

– Tillgången och tillgängligheten av vapen ökar risken för våld i hemmet. Vi har haft ett fall där en man skickade en video till sin fru som visade ett laddat vapen med ammunition och skrev: ’en av dessa är till för dig’. Kriget har medfört nya risker för kvinnor och barn; för att kunna adressera dem alla krävs samordnade insatser och resurser.

Läs mer om våld i hemmet i Ukraina »

📍Bosnien-Hercegovina

Grozdana Panić, 27, är en psykolog som arbetar för kvinnorättsorganisationen Lara Foundation. Hon ger rådgivning till kvinnor som utsätts för våld.

Grozdana Panić, 27, är en psykolog som arbetar för kvinnorättsorganisationen Lara Foundation. Hon ger rådgivning till kvinnor som utsätts för våld. Foto: Imrana Kapetanović

Grozdana Panić arbetar som psykolog på kvinnorättsorganisationen Lara Foundation, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina. Organisationen erbjuder överlevare rådgivning och stöd i form av terapi. Sedan 2012 driver de även ett skyddat boende för kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer.

Många kvinnor kommer till det skyddade boendet tillsammans med sina barn, och Grozdana berättar att organisationen arbetar med både kvinnorna och barnen.

– Vi har särskilda aktiviteter för barnen. Vårt mål är att skapa en trygg och tillitsfull relation med dem, då det är nyckeln till att kunna ge effektivt psykologiskt stöd till både barnen och deras mammor. Först när den kontakten är etablerad kan vi börja arbeta med traumat och dess konsekvenser.

Läs mer om Grozdana och Lara Foundations arbete »

📍Demokratiska republiken Kongo

Sourire Yondino och Julienne Baseke från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Association des Femmes des Médias du Sud-Kivu (AFEM).

Sourire Yondino och Julienne Baseke från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Association des Femmes des Médias du Sud-Kivu (AFEM) Foto: Deo Cikuru

Julienne Baseke arbetar som koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation AFEM. De kämpar för att bryta tystnaden om det pågående sexuella våldet och för att minska tabun kring frågor om sexuell och reproduktiv hälsa. Ett av sätten är genom att driva den lokala radiostationen Mama Radio.

– Kvinnliga journalister trodde att deras mikrofoner [radio] och pennor var kraftfulla verktyg för att öka medvetenheten om våld mot kvinnor och bryta tystnaden på en global nivå. Så vi började rapportera om det sexuella våldet, men medierna ville inte uppmärksamma det. Officiella källor nämnde det inte heller, berättar Julienne Baseke på AFEM, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

Läs mer om arbetet mot sexuellt våld i DR Kongo»

📍Rwanda

Christine Mukarukwaya, volontärjurist hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda.

Christine Mukarukwaya, volontärjurist hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell

Christine Mukarukwaya arbetar som volontärjurist hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Haguruka erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor och möter kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer.

Hon berättar att det utbredda våldet ofta beror på fattigdom och det faktum att många konflikter startar vid diskussioner om familjers tillgångar.

– Kvinnor står inför många olika utmaningar i Rwanda. Vi träffar både kvinnor som har blivit våldsutsatta och kvinnor som vill skilja sig men inte har råd att skaffa advokat, berättar Christine.

Christine har varit volontär i mer än 20 år – och det viktigaste resultatet för henne har varit att kunna se den skillnad hon har kunnat göra för de människor hon hjälpt.

Läs mer om Christine och Hagurukas arbete »

📍Irak

Shahla Karim Hama har ägnat de senaste tio åren av sitt liv till att försvara kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Hon är jurist på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women.

Shahla Karim Hama har ägnat de senaste tio åren av sitt liv till att försvara kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Hon är jurist på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women. Foto: Teba Sadiq

I mer än ett decenium har Shahla Karim Hama kämpat för att våldsutsatta kvinnor ska få upprättelse. Hon arbetar som jurist hos Kvinna till Kvinnas partnerorgnisation Pena Center for Combatting Violence Against Women i Irak. De erbjuder gratis stöd och rådgivning till kvinnor som utsatts för våld.

Shahla tar sig an 50–60 fall och ger i snitt 150 juridiska rådgivningar per år. Hon närvarar vid alla rättsliga processer som rör de kvinnor som sökt hjälp på centret. Det innebär många gånger att hon måste hantera ilska och trakasserier från våldsamma män på den motsatta sidan.

– Men jag bryr mig inte. De kan säga vad de vill, vi är här för att hjälpa kvinnor, säger Shahla som betonar att kvinnor har rätt att känna sig trygga.

Läs mer om Shahla och Pena Centers arbete »

Stoppa mäns våld mot kvinnor

När du blir månadsgivare är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:

  • Ett rött hjärta.

    Stöd genom rättsprocesser och kunskap om sina rättigheter

  • Ett rött hjärta.

    Plats på skyddade boenden och psykologiskt stöd

  • Ett rött hjärta.

    Samtal via stödtelefon

Fler artiklar