Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nu vänder vi den nationalistiska vinden

Kära statsminister­kandidat…

11 438 personer har skrivit under vårt upprop* mot nationalismen. Vi kommer aldrig att acceptera att du samarbetar med nationalister. Vi kräver att du är uppmärksam på alla försök att försämra kvinnors rättigheter.

Tack alla ni som skrivit under vårt upprop mot nationalism! Tillsammans visar vi att vi är många som aldrig kommer acceptera att nationalister får mer makt och inflytande.

Läs om när vi lämnade över namnunderskrifterna till statsministerkandidaterna »

*Hela uppropet finns att läsa längst ner på sidan.

Ny rapport: Så tystas en kvinnorörelse

Nationalism, extremism och traditionella värderingar skapar en giftcocktail som krymper möjligheten att arbeta för kvinnors rättigheter. Kvinna till Kvinnas nya rapport visar hur jämställdheten och demokratin är i fara.

Ladda ner rapporten ”Suffocating the Movement – Shrinking space for women’s rights” och den svenska sammanfattningen ”Så tystas en kvinnorörelse” »

Berättelser från kvinnorättsförsvarare i världen

"Det är min plikt att fortsätta, inte bara för min dotters skull men för alla våra systrar runt om i världen."

”Människor är försiktiga med vad de säger, även i privata sammanhang, eftersom de misstänker alla. Det är ett tillstånd av paranoia.”

”Det kräver stort mod att delta i debatten. Kvinnliga parlaments­ledamöter, politiker och offentliga personer får hot mot sig och sina barn, främst på sociala medier men också annars.”

Lästips!

I rapporten ”Folk, familj och fosterland – Nationalismens konsekvenser för jämställdhet” granskar vi tillsammans med Expo hur nationalismen i Europa påverkar kvinnors mänskliga rättigheter.

Ladda ner rapporten ”Folk, familj och fosterland” här » 

"Ju mer politiska vi är, desto större risk att vi attackeras.”

Kära statsministerkandidat,
Oavsett valresultatet så måste du stå upp för kvinnors rättigheter. Starka krafter vill att kvinnor* ska tillbaka i traditionella könsroller och vill begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Kvinna till Kvinna har sett det hända runt om i världen, i flera länder i EU. Det kan hända här.

Sverigedemokraterna försöker tona ned sin aggressiva nationalism, och påstå att jämställdhet är något nedärvt svenskt. Samtidigt är Sverigedemokraterna det enda riksdagspartiet som vill begränsa aborträtten och de framhåller kärnfamiljen med biologiska, traditionella könsroller som nödvändiga.

Men jämställdheten i Sverige är inte nedärvd. Kvinnor har kämpat hårt för alla framsteg. Nu är det dags att försvara kvinnors rättigheter.

Därför vill jag hälsa dig att jag aldrig kommer att acceptera att du samarbetar med nationalister. Jag kräver att du är uppmärksam på alla försök att försämra kvinnors rättigheter.

Det går att vända de nationalistiska vindarna. Stå upp för #kvinnorsval.

*Med kvinnor menar vi alla som själva ser sig som kvinnor. Vi vet att HBTQI-personer, såsom transpersoner, är särskilt utsatta för nationalismens trånga syn på kön.