Normbrytande samtal och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – det erbjuder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka unga vuxna i Rwanda. Nadine och Ruth som deltagit i programmet delar med sig av sina upplevelser.
Vi träffar Nadine och Ruth i Gasabo, Rwanda, när de deltar i ett samtal som anordnas av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka. De är två av deltagarna som är med i organisationens program för att utbilda unga vuxna om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Målet med Hagurukas program är att skapa en trygg plats för unga att ha möjlighet till att tänka kritiskt. De samtal som anordnas lyfter upp ämnen som sexuell och reproduktiv hälsa och kvinnors rättigheter, och syftar till att skapa en långvarig förändring i landet.
– Programmet har lärt mig och andra unga vuxna i området om saker vi inte visste tidigare. Nu vet jag och min pojkvän till exempel vad vi har rätt att göra med varandra, säger 24-åriga Nadine.
Inte bara det, under samtalen som anordnas finns också information om var man ska vända sig för ytterligare stöd.
– Samtalen har lärt mig vad jag ska göra om jag har ett problem jag behöver hjälp med att lösa, till exempel om jag eller någon jag känner skulle råka ut för en oönskad graviditet. Nu vet jag att det bästa att göra i en sådan situation är att kontakta närmsta hälsocenter, säger 21-åriga Ruth.
– De har också lärt mig hur jag ska göra för att undvika sex mot min vilja. Jag vet också att jag har rätt till en abort om det ändå skulle hända.
Utöver att diskutera SRHR fokuserar även samtalen på våld mot kvinnor och flickor. Med det hoppas Haguruka kunna nyansera bilden av vad våld mot kvinnor innebär och även lyfta subtila former av aggressioner som ofta förbises eller som inte uppfattas som våld.
– Ett exempel är när en man kommer och berättar att han har mycket pengar. Då känner männen ofta att de kan göra vad de vill, de har något som du kan få av dem [pengar] och du går med på saker du inte vill, säger Nadine.
Jobberbjudanden eller finare boenden i utbyte mot sex är ett vanligt exempel på våld som flickor möter. När det kommer till våld mot kvinnor får deltagarna lära sig om både våld i hemmet och ekonomisk utpressning.
– Ibland känner män att alla tillgångar tillhör dem och att deras fruar inte ska ha någon kontroll över det familjen gemensamt äger. Han kan också tvinga sin fru till sex, men om hon blir gravid lämnar han henne – för han inte vill ta hand om några barn, säger Nadine.
Samtalen anordnas av utbildad personal från olika myndigheter tillsammans med Haguruka. De jobbar med blandade grupper med både killar och tjejer och tror på vikten av att uppmuntra konversationen mellan könen – något som både Nadine och Ruth håller med om.
– Det är viktigt, tidigare tänkte föräldrar att bara pojkar hade rätt till utbildning och skola. Men att ha både killar och tjejer som deltar hjälper oss att känna oss mer fria och att kunna dela tankar och idéer för en bättre framtid tillsammans, säger Nadine.
– Det är ett bra sätt för både killar och tjejer att få chans att kunna tala fritt, säger Ruth.
Nadine och Ruth berättar att de båda två känner att programmet som de deltagit i har lett till en ljusare framtid, inte bara för dem själva men också för samhällena de lever i.
– Det har hjälpt oss att dela kunskap med andra unga vuxna som inte är med i programmet, säger Nadine.
– I framtiden skulle jag själv vilja bli en ledare för Haguruka. Det känns som något jag skulle kunna göra bra, säger Ruth.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. En av våra partnerorganisationer är Haguruka. Haguruka fokuserar på att stoppa våld mot kvinnor och erbjuder samtalsgrupper för unga vuxna kvinnor och män mellan 18-30 år för att sprida kunskap om SRHR och våld mot kvinnor. Läs mer om vårt arbete i Rwanda.
Från att gå dörr till dörr och prata med tonårsmödrar i det egna området till att bli en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer: i över sex år har Marie Ange Raïssa Uwamungu arbetat för att förbättra livet för kvinnor och flickor i Rwanda.
26 maj 2023
Brott och hot mot minoriteter och utsatta grupper eskalerar ofta i konfliktdrabbade områden. Det är något som kvinnorätts- och hbtqi-organisationen Sphere bevittnat i första hand efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.
13 september 2023
Trots flera larm om svenska förlossningsvården och rapporter om både kvinnor och bebisar som drabbas har få förändringar skett. Journalisten och chefsredaktören Irena Pozar berättar om sin granskande podcast, gjord tillsammans med Veckorevyn och Podme, om förlossningsvården och hur hennes engagemang för samhällsfrågor började.
30 juni 2023