Engelska, data, sjukvård och – bilkörning! Det är några av de utbildningar som Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now for Development i Libanon arrangerar. ”Centret har blivit som ett andra hem för mig”, säger Faten från Syrien.
Kriget i Syrien har tvingat tusentals kvinnor på flykt. En av dem är Faten, en pratglad och spontan tjej i 30-årsåldern som flytt till Libanon. Hennes största utmaning är att hitta sätt att försörja sig på. Hon hoppas att det hon lär sig av Women Now ska hjälpa.
– Jag läst en sjukvårdskurs, en make up-kurs och nu går jag en kurs i engelska. Women Nows center har blivit som ett andra hem för mig, och personalen känns som min familj. Jag är tacksam över möjligheterna som de erbjuder, säger hon.
Women Now har verksamhet på flera platser runt om i Libanon, och ett av deras center ligger i Bekaa-dalen i östra Libanon. Verksamheten är utspridd på flera våningar i ett större hus, men skylten utanför är diskret. Ungefär 500 kvinnor i månaden deltar i centrets aktiviteter.
– Vi erbjuder ett tiotal olika kurser, och försöker även möta de behov som kvinnorna har. En kvinna ville till exempel lära sig att köra bil eftersom hennes man är blind och det har vi lyckats ordna, berättar Nour som ansvarar för verksamheten och de tio anställda.
Women Now erbjuder även kvinnor psykologiskt stöd.
– I grupp diskuterar vi bland annat olika sätt att kommunicera effektivt på, liksom hur det är möjligt att tänka mer positivt. Individuellt diskuteras mer känsliga ämnen, som sexuellt våld, berättar Joumana som är ansvarig.
Joumana kommer – liksom Faten – från Syrien och hon berättar entusiastiskt om sitt engagemang för kvinnor och barn, som började redan där. När kriget bröt ut ställde hon upp som volontär och hjälpte civila i kris. Joumana flydde sedan på egen hand från Syrien 2014, och har jobbat på Women Now i ett par år. Hennes plan för framtiden är tydlig.
– Jag ska bli psykolog. I Syrien så påbörjade jag en psykologutbildning som jag ska slutföra här i Libanon. Jag har fått ett italienskt stipendium, vilket är till stor hjälp.
– Situationen är kritisk, det är svårt att försörja sig. Men det finns många positiva initiativ och möjligheter genom olika organisationer, som Women Now. På så sätt skiljer sig Libanon från många av Syriens andra grannländer, säger Joumana.
Ida Svedlund
Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd värld. Kvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.
Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.
Kvinnor står för merparten av det obetalda arbete som utförs i hemmet i världen. Detta obetalda arbete gör att kvinnors möjlighet och tid att lönearbeta eller studera minskar. För att förbättra kvinnors ekonomiska rättigheter måste detta ändras.
6 september 2024
Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.
21 april 2023
Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.
25 oktober 2021
När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.
30 augusti 2021
När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".
27 februari 2019
Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.
5 mars 2019