Stå upp för kvinnors rättigheter varje dag
Bli månadsgivare »
Ge en SMS-gåva

”Centret är mitt andra hem”

Engelska, data, sjukvård och – bilkörning! Det är några av de utbildningar som Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now for Development i Libanon arrangerar. ”Centret har blivit som ett andra hem för mig”, säger Faten från Syrien.

Möjligheten att få ett jobb ökar med utbildning. Här får kvinnor på flykt från Syrien dataundervisning av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now i Libanon. Foto: Christopher Herwig
Möjligheten att få ett jobb ökar med utbildning. Här får kvinnor på flykt från Syrien dataundervisning av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now i Libanon. Foto: Christopher Herwig

Kriget i Syrien har tvingat tusentals kvinnor på flykt. En av dem är Faten, en pratglad och spontan 27-åring som flydde till Libanon för fyra år sedan. Hennes största utmaning är att hitta sätt att försörja sig på. Hon hoppas att det hon lär sig av Women Now ska hjälpa.

– Jag läst en sjukvårdskurs, en make up-kurs och nu går jag en kurs i engelska. Women Nows center har blivit som ett andra hem för mig, och personalen känns som min familj. Jag är tacksam över möjligheterna som de erbjuder, säger hon.

Stödcenter i Bekaa-dalen 

Women Now har verksamhet på flera platser runt om i Libanon, och ett av deras center ligger i Bekaa-dalen i östra Libanon. Verksamheten är utspridd på flera våningar i ett flervåningshus, och skylten utanför är diskret. Ungefär 400-500 kvinnor i månaden deltar i centrets aktiviteter.

– Vi erbjuder ett tiotal olika kurser, och försöker även möta de behov som kvinnorna har. En kvinna ville till exempel lära sig att köra bil, eftersom hennes man är blind, och det har vi lyckats ordna, berättar Nour som ansvarar för verksamheten och de tio anställda.

Individuellt stöd

Women Now erbjuder kvinnor psykologiskt stöd, såväl i grupp som individuellt.

– I grupp diskuterar vi bland annat olika sätt att kommunicera effektivt på, liksom hur det är möjligt att tänka mer positivt. Individuellt diskuteras mer känsliga ämnen, som sexuellt våld, berättar Joumana som ansvarar för det psykologiska stödet.

27-åriga Joumana kommer, liksom Faten, från Syrien och hon berättar entusiastiskt om sitt engagemang för kvinnor och barn, som började redan där. När kriget bröt ut ställde hon upp som volontär, och hjälpte civila i kris. Joumana flydde sedan på egen hand från Syrien 2014, och har jobbat på Women Now i ett och ett halvt år. Hennes plan för framtiden är tydlig.

– Jag ska bli psykolog. I Syrien så påbörjade jag en psykologutbildning som jag ska slutföra här i Libanon. Jag har fått ett italienskt stipendium, vilket är till stor hjälp.

Hur är det att vara kvinna från Syrien i Libanon?

– Situationen är kritisk, det är svårt att försörja sig. Men det finns många positiva initiativ och möjligheter genom olika organisationer, som Women Now. På så sätt skiljer sig Libanon från många av Syriens andra grannländer, säger Joumana med inspirerande framåtanda.

Ida Svedlund