Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Centret är mitt andra hem”

Engelska, data, sjukvård och – bilkörning! Det är några av de utbildningar som Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now for Development i Libanon arrangerar. ”Centret har blivit som ett andra hem för mig”, säger Faten från Syrien.

Möjligheten att få ett jobb ökar med utbildning. Här får kvinnor på flykt från Syrien dataundervisning av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now i Libanon. Foto: Christopher Herwig
Möjligheten att få ett jobb ökar med utbildning. Här får kvinnor på flykt från Syrien dataundervisning av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women Now i Libanon. Foto: Christopher Herwig

Kriget i Syrien har tvingat tusentals kvinnor på flykt. En av dem är Faten, en pratglad och spontan tjej i 30-årsåldern som flytt till Libanon. Hennes största utmaning är att hitta sätt att försörja sig på. Hon hoppas att det hon lär sig av Women Now ska hjälpa.

– Jag läst en sjukvårdskurs, en make up-kurs och nu går jag en kurs i engelska. Women Nows center har blivit som ett andra hem för mig, och personalen känns som min familj. Jag är tacksam över möjligheterna som de erbjuder, säger hon.

Stödcenter i Bekaa-dalen

Women Now har verksamhet på flera platser runt om i Libanon, och ett av deras center ligger i Bekaa-dalen i östra Libanon. Verksamheten är utspridd på flera våningar i ett större hus, men skylten utanför är diskret. Ungefär 500 kvinnor i månaden deltar i centrets aktiviteter.

– Vi erbjuder ett tiotal olika kurser, och försöker även möta de behov som kvinnorna har. En kvinna ville till exempel lära sig att köra bil eftersom hennes man är blind och det har vi lyckats ordna, berättar Nour som ansvarar för verksamheten och de tio anställda.

Individuellt stöd

Women Now erbjuder även kvinnor psykologiskt stöd.

– I grupp diskuterar vi bland annat olika sätt att kommunicera effektivt på, liksom hur det är möjligt att tänka mer positivt. Individuellt diskuteras mer känsliga ämnen, som sexuellt våld, berättar Joumana som är ansvarig.

Joumana kommer – liksom Faten – från Syrien och hon berättar entusiastiskt om sitt engagemang för kvinnor och barn, som började redan där. När kriget bröt ut ställde hon upp som volontär och hjälpte civila i kris. Joumana flydde sedan på egen hand från Syrien 2014, och har jobbat på Women Now i ett par år. Hennes plan för framtiden är tydlig.

– Jag ska bli psykolog. I Syrien så påbörjade jag en psykologutbildning som jag ska slutföra här i Libanon. Jag har fått ett italienskt stipendium, vilket är till stor hjälp.

Hur är det att vara kvinna från Syrien i Libanon?

– Situationen är kritisk, det är svårt att försörja sig. Men det finns många positiva initiativ och möjligheter genom olika organisationer, som Women Now. På så sätt skiljer sig Libanon från många av Syriens andra grannländer, säger Joumana.

Ida Svedlund

Kvinnors ekonomiska jämställdhet

Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd världKvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.

Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.  

Läs mer »

Visste du att?

  • Kvinnor utför tre gånger så mycket obetalt arbete som män.
  • Endast 50 procent av kvinnor över 15 år har ett betalt arbete.
  • Över 2,7 miljarder kvinnor hindras av juridiska skäl från att ta samma jobb som män.

Din gåva är viktig!

Mer om ekonomisk jämställdhet

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

25 oktober 2021

“Nedstängningen kostade oss allt”

När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.

30 augusti 2021

De förändrar flickors och kvinnors liv i Rwanda

När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".

27 februari 2019

Så jobbar vi för kvinnors ekonomiska självständighet

Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.

5 mars 2019

Nu får kvinnor äga mark i Liberia

Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.

13 mars 2019