Vill du inspireras av nutida kvinnorättsförsvarare som gjort skillnad i Sverige och globalt? Här är 12 böcker att skriva upp på läslistan, diskutera i bokklubben eller ta med på semestern.
Utgivningsår: 2021
Förlag: Natur & Kultur
Hana Al-Khamri växte upp i Saudiarabien och uppfyllde drömmen att bli journalist i landet där kvinnor är omyndiga. Nu bor hon i Sverige och har skrivit en bok om de kvinnor som, likt henne, trotsade strukturerna, klev in i offentligheten och skrev historia.
I sin debutbok möter Hana kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar.
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England.
”Flicka, kvinna, annan” är en kollektivroman där tolv öden interfolieras. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm.
Bernardine Evaristo vann Bookerpriset 2019 med “Flicka, kvinna, annan” och har skrivit ett antal böcker som beror aspekter av den afrikanska diasporan i England samt arbetat för att öka inkluderingen i kulturvärlden.
Utgivningsår: 2019
Förlag: B Wahlströms Bokförlag
När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade Malala Yousafzai att låta sig tystas. Hon stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner och hon sköts i huvudet på nära håll. Det var få som trodde att hon skulle överleva.
Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund och 2014 tilldelades hon Nobels fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin.
Boken finns i olika utgåvor varav en är speciellt anpassad för unga läsare.
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Om känslor, sex, våld, maskulinitet. Till den slaka och den hårda. Till pappa och farfar. Till den ofödde sonen. Till ragget. Till dig som gått på myten och till dig som aldrig har höjt handen.
Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf skriver brev till män hon mött.
Utgivningsår: 2019
Förlag: Systerkonspirationen
I april 2015 går journalisten Shiori Ito till en polisstation i Tokyo och anmäler en våldtäkt. Det blir startskottet för en lång period av utredningar och rättsprocesser.
I maj 2017 kallar Shiori till presskonferens vid Tokyo tingsrätt. Inför en chockad mediekår berättar hon att hon två år tidigare blivit våldtagen av en välkänd medieprofil som är personlig vän med premiärministern och med högt uppsatta chefer inom poliskåren.
När Shiori försöker ta reda på vad som händer med utredningen möts hon av motstånd. Hon får inget gehör från varken polis, media eller sjukvård och bestämmer sig för att ta saken i egna händer.
Med den här boken vill hon rikta strålkastar ljuset mot de samhälleliga och juridiska system som rör sexuellt våld. Genom att berätta sin historia bryter hon den tystnadskultur som så länge varit rådande i Japan. Så att det som händer henne aldrig ska kunna hända igen.
Utgivningsår: 2020
Förlag: Älska pocket
Vad är feminism och varför behövs det? Har feminismen gått för långt? (Svar: nope.) Hur skiljer man på ett ”catcall” och en komplimang, och hur ska en egentligen förhålla till sin kropp, till sex och eventuella privilegier?
Clara har skrivit boken som, efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter.
Utgivningsår: 2019
Förlag: Älska pocket
Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon till slut lyckas fly.
Detta är Nadias berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten.
Utgivningsår: 2023
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Viktor Gårdsäter
Ala Riani föddes strax efter den islamiska revolutionen 1979, då shahen störtades och ayatollah Khomeini utropade Iran till en islamisk republik. Natten då Ala föddes föll bomberna över hennes hemstad.
I Krigets dotter berättar hon sin familjs historia. Om mor- och farföräldrarnas längtan efter ett fritt Kurdistan, om föräldrarnas kamp mot islamisterna som utfärdat ett krig mot de kurdiska områdena i Iran. Minnen från barndomen och den dramatiska flykten till Sverige varvas med historiska utblickar i kampen för frihet i Kurdistan under 1900-talet.
Utgivningsår: 2018
Förlag: Teg Publishing
År 2012 framförde gruppen Pussy Riot sin låt ”Jungfru Maria, fräls oss från Putin” inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Den politiska aktivisten och konstnären Maria ”Masja” Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse och skickades till ett av världens strängaste fängelser.
Som politisk fånge kämpade hon för att förbättra villkoren för sina medfångar och efter fängelsetiden fortsatte hon med sitt arbete som aktivist och konstnär. I biografin Riot Days berättar hon om aktionen i katedralen, rättegången, om fängelsevistelsen och hennes protester – inklusive hungerstrejker – mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågick i fängelset.
Utgivningsår: 2023
Förlag: Bokförlaget Forum
”Kvinnor jag mött och varit” är en personlig uppgörelse med en tid när kvinnokroppen optimeras, debatteras och lagstiftas om.
Journalisten och programledaren Frida Söderlund blickar tillbaka på sina erfarenheter i samtidens rampljus, och på möten med kvinnor världen över. Vilka är de som riskerar sina liv för den perfekta kroppen? Hur länge ska vi behöva kämpa för aborträtten? Och kan selfien vara en väg till frigörelse?
Utgivningsår: 2022
Förlag: Brombergs
Som liten flicka växte Isabel Allende upp med sin mamma, som övergivits av Isabels pappa och ensam kom att försörja tre små barn med knappa resurser.
Som ung kvinna i slutet av 1960-talet blev Isabel, nu journalist, en del av den första stora feministiska vågen. Här kände hon äntligen som att hon kom till sin rätt. Fler kvinnliga journalister omgärdade henne, som hon själv modiga nog att skriva ”med kniven mellan tänderna” när det handlade om kvinnors rättigheter.
I ”En kvinnas själ” berättar Isabel också om sina tre äktenskap, och allt som dessa lärt henne. En av dessa lärdomar är att det är viktigt att ha ett eget liv, vid sidan om det gemensamma, att också värna sin egen identitet. En annan är att ta sin egen sexualitet på allvar.
Utgivningsår: 2014
Förlag: Älska pocket
Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.
Det går bra för Ifemelu, hon får vänner, har förhållanden och startar en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA – för aldrig har hon varit så medveten om begreppet ras som där.
Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Han blir en rik man, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.
Chimamanda Ngozi Adichies roman är en rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass. Hon har även skrivit boken ”Alla borde vara feminister”.
Genom historien finns det många kvinnorättsaktivister som kämpat för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Här kan du ta del av åtta dokumentärer som uppmärksammar de som gått före.
4 juli 2022
För över 100 år sedan fick kvinnor i Sverige chans att rösta för första gången och fem kvinnor valdes in i riksdagen. En stor och viktig seger för demokrati och jämställdhet i Sverige, och liknande exempel finns över hela världen. Men låt oss aldrig glömma alla de kvinnor som tagit oss dit vi befinner oss idag – kvinnorna som slogs för dig och mig.
15 februari 2021
Förändring kan aldrig nås utan människor som envist pushar för den. Här listar vi 10 viktiga händelser som på ett eller annat sätt har banat väg för kvinnorörelsen så som den ser ut idag.
11 februari 2022