Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Bekämpar stigma kring sexuellt våld i Ukraina

Sedan 2015 har D.O.M.48.24 stöttat internflyktingar i Ukraina, och senare övergått till att fokusera på att förebygga könsbaserat våld. I dag driver de ett kriscenter och bekämpar samtidigt stigmat och utmaningarna kring sexuellt våld och våld i hemmet.

Nataliya Vyshnevetska, en av grundarna av D.O.M.48.24. Foto: Jakub Bors/TOWER FILMS
Nataliya Vyshnevetska, en av grundarna av D.O.M.48.24. Foto: Jakub Bors/TOWER FILMS

År 2015 började D.O.M.48.24 arbeta med internflyktingar i Ivano-Frankivsk, Ukraina, för att hjälpa dem att integrera sig i det lokala samhället. Efter några år såg organisationen ett behov av att ändra sitt arbetssätt och började arbeta med att förebygga könsbaserat våld och främja jämställdhet.

I dag är D.O.M.48.24 en partnerorganisation till Kvinna till Kvinna och driver ett kriscenter för offer/överlevare av våld i hemmet, internflyktingar samt flickor och kvinnor som de erbjuder juridisk rådgivning, ärendehantering och psykologiskt stöd.

Stigma kring sexuellt våld

I Ukraina är våld mot kvinnor normaliserat och skuldbeläggande av offer är mycket vanligt. Det finns många skäl till att kvinnor inte anmäler sexuellt våld – exempelvis vill man inte att grannar och familj ska få veta, men även på grund av rädslan att bli dåligt behandlad av Åklagarmyndigheten eller polisen.

– De [Åklagarmyndigheten eller polisen] gjorde något väldigt otrevligt mot en kvinna och nu vill hon inte registrera sitt fall. De sa ’okej, jag vet att du blev våldtagen, skriv bara på här. Slösa inte bort min tid’, säger Nataliya.

Nataliya och hennes team arbetar strategiskt på olika nivåer med denna fråga. Bland annat håller de utbildningar om genusperspektiv för olika myndigheter. Tyvärr finns det andra aktörer som bidrar till stigmat kring sexuellt våld.

Efter Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 har det funnits ett stort intresse från det internationella samfundet att göra fall med sexuellt våld offentliga. Detta kan dock exploatera kvinnor som har utsatts för sexuellt våld utan att ta hänsyn till konsekvenserna.

– Folk jagar dessa fall för att offentliggöra dem. De använder fallen eftersom de behöver några resultat att visa upp. Tyvärr är det väldigt lätt att lista ut vem kvinnan är, även om man inte nämner hennes namn, säger Nataliya.

Öka kunskapen om våld i hemmet

Under flera år fick D.O.M.48.24 inte in många fall av våld i hemmet. I stället fokuserade de på att öka kunskapen om våld i hemmet i allmänhet.

– Det är väldigt vanligt att de [kvinnor som utsätts för våld i hemmet] inte kommer till oss eftersom de ofta inte söker hjälp.

D.O.M.48.24 organiserade olika kreativa workshops med målning och make-up samt utbildnings- och psykosociala workshops där kvinnor kunde få information om D.O.M.48.24 och deras tjänster. Ibland når de någon som direkt påverkas av våld, ibland någon som känner någon som har utsatts för våld.

– Ofta berättar du för en vän i stället för en familjemedlem, organisation eller psykolog. Och om dessa vänner känner till oss så kan de rekommendera oss. Vi vet att detta tar tid och kan vara en lång process, säger Nataliya.

Förra året lanserade organisationen ett initiativ för medicinska kontroller med stöd från Kvinna till Kvinna. D.O.M.48.24 hänvisar en kvinna till en klinik där hon får en gynekologisk undersökning. När de hänvisas får de även information om våld i hemmet och tillgängligt stöd.

– Personer åsidosätter sin hälsa eftersom de har andra problem.

Det fungerar också åt andra hållet – gynekologer som känner till organisationens arbete och ser att en kvinna behöver stöd kan hänvisa en kvinna till D.O.M.48.24.

Flexibel finansiering är avgörande

Det har snart gått tre år sedan den fullskaliga invasionen startade och flexibel finansiering är avgörande för att D.O.M.48.24 ska kunna fortsätta sitt arbete. De driver ett kriscenter för offer/överlevare av våld i hemmet och erbjuder juridisk rådgivning, men stödjer också offer/överlevare med mindre förfrågningar beroende på behoven.

Till exempel gav de en familj med fem barn med hörlurar eftersom alla hade distansundervisning i samma rum samtidigt med olika lärare. Det var omöjligt för barnen att lära sig utan hörlurarna.

– I dag behöver folk hörlurar, men i morgon kommer de att behöva något annat. Vi kollar alltid behoven; de förändras snabbt. Man kan inte förutsäga dessa förändringar under kriget.

Detta är något de har hanterat sedan början av den fullskaliga invasionen. Nataliya berättar också om regelbundna strömavbrott och problem efter problem som avlöser varandra. I slutändan råder det ingen tvekan om att flexibel finansiering är avgörande, och effekten är tydlig:

– Jag kan säga att varje krona förändrar liv.

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Ukraina sedan 2014 genom samarbete med lokala organisationer. Läs mer om vårt arbete »

Fler artiklar